Lepelaarstel wil kraken in Wormerveer (filmpje!)

Vogelminnend Zaanstreek staat op z’n kop, en terecht! Zullen ze wel, of zullen ze niet gaan broeden?

Op de oude begraafplaats van Wormerveer is een lepelaarsstel gesignaleerd, dat pogingen doet een nest van blauwe reigers te kraken.

Vooralsnog zonder succes, maar er zitten vierenzestig nesten, dus misschien vinden ze er een dat leeg is, of waarvan ze de huidige eigenaar kunnen overbluffen.

Dick Zwart van de begraafplaats spotte het bijzonder paar gisteren, en hij wist niet wat hij zag:

‘Ik kijk omhoog en denk: witte reigers! Totdat ik de platte snavels zag. In alle jaren op de begraafplaats heb ik dit nog nooit gezien!’

Carolien de Jong die bij de begraafplaats woont, had de tegenwoordigheid van geest om het platgesnavelde stel te filmen (na het filmpje tikken we verder):

Bijzonder dus vinden Dick Zwart en Carolien de Jong. Om eerlijk te zijn vinden we het een geinig filmpje, maar of de flinke tortelduifjes bijzonder waren, wilden we toch even weten van een expert. Onze huisbioloog was even niet beschikbaar (hamsteren?), dus we belden met Hans Boerma, die al zo’n dertig jaar rondvogelt in de Zaanstreek. En ja! Ook Boerma raakt opgewonden van dit stel:

‘Wat mooi! Als het doorzetters zijn, en als het ze lukt om te broeden in de Zaanstreek dan is dat een unicum!’

Wel voorziet hij tegenstand van de blauwe reigers:

‘Ophoepelen! Zullen die zeggen. Ze hebben natuurlijk geen flauw idee wat voor gasten dat zijn, deze kennen ze niet. En of dat stel het moet willen tussen die kolonie… Dat wordt burenruzie. Maar zolang er leven is, is er hoop.’

Boerma denkt dat het jonge vogels zijn die net seksueel actief zijn:

‘Die willen nog weleens op een nieuwe plek gaan zitten. En misschien lukt het hen daar: het blijft natuur, dus je hebt het niet aan een touwtje!’

Deel dit artikel:

6 reacties op Lepelaarstel wil kraken in Wormerveer (filmpje!)

 1. Kees Klinkenberg schreef:

  Dat duo doet – net als afgelopen seizoen – ook pogingen een nest ‘ei-klaar’ te maken in de Paul Krugerstraat. Daar is al een compleet bouwwerk beschikbaar. Het is alleen de vraag of de kauwtjes de lepelaars als huurders willen accepteren…….

 2. Johnny Jansen schreef:

  Sinds die klinkenberg hoofd redacteur is geworden zie ik alleen nog nieuws uit zijn straat op alle zaanse nieuws websites eerst de krakers toen de bres nu dit en dat allemaal in een maand. Komt hij zijn eigen straat wel uit?

 3. Bert Versteeg schreef:

  Nooit geweten dat lepelaars in bomen nestelen en dat ze daarvoor bestaande nesten gebruiken !
  Wel leuk dit en hopelijk lukt het de vogels om een nest te bemachtigen en jongen te krijgen.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *