Bij de Wilhelminabrug in Zaandam staat sinds gister – dinsdag 2 januari – het beeld Stille Strijd van Saskia Stolz. Het enorme beeld van een in elkaar gedoken jongere, met een afmeting van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang, blijft twee weken in Zaandam staan.

Het beeld maakt een ’tournee’ door Nederland. Binnen een dag stonden er al veel lichtjes bij het beeld dat aandacht wil vragen voor zelfdoding onder jongeren.

Met de plaatsing van dit beeld vraagt Zaanstad aandacht voor het taboe dat speelt rondom depressie en zelfdoding onder jongeren, en wil zij het gesprek op gang brengen. Wethouder Groothuismink zegt in het persbericht van de gemeente: “Met het plaatsen van dit beeld hoop ik dat het gesprek over en met jongeren die kampen met depressie en suïcidale gedachten op gang komt. Ik vind het belangrijk dat we om hen heen gaan staan. Je bent niet alleen.”

Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren landelijk toegenomen. Met name onder jongvolwassen mannen tussen 20 en 30 jaar. Bij jongeren onder de 30 jaar is zelfdoding de meest voorkomende doodsoorzaak. Uit de gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 (16-25 jaar) blijkt dat in de regio Zaanstreek-Waterland 31% van de jongvolwassenen in 2022 wel eens tot heel vaak suïcidegedachten had. Dit cijfer was voor zowel Zaanstad als de regio gelijk.

Op 8 januari, van 13:00 tot 13:30 uur, organiseert de gemeente samen met Team Suïcidepreventie een samenkomst bij het beeld. Inwoners die hierbij aanwezig willen zijn, zijn van harte uitgenodigd.

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via 113 Zelfmoordpreventie of bel gratis 0800-0113. In regio Zaanstreek-Waterland kun je ook terecht bij GGD Zaanstreek-Waterland/Team Suïcidepreventie via 075 651 8380 (van 9.00 tot 17.00 uur) of mabz@ggdzw.nl. Team suïcidepreventie is onderdeel van het Meldpunt & Advies Bijzondere Zorg (MABZ).

Bij het beeld en de problematiek is ook een eigen website.

Door Piet Bakker. Bron: persbericht Zaanstad, foto: Erik Esteie.