Meedenken over Centrum Oost Zaandam? Ja graag!

Als er één plek in Zaandam is waar we graag over meedenken (en meepraten) is het wel het oostelijke gedeelte van het centrum.

Misschien wel de mooiste plek van oud-Zaandam, maar tegelijkertijd een gigantisch hoofdpijndossier.

Naast het opknapwerk aan de Oostzijderkerk en de nieuwbouw op de plek van ’t Saentje en De Kade zijn er vooral lelijke plekken, achterstallig onderhoud en verkrotting.

Het ‘krot-café’ aan de Oostkade is ons al jaren een doorn in het oog, Sjoerd Soeters liep er al rond met dolle plannen, ex-burgemeester Vreeman had nog dollere.

Een van de belangrijke problemen bij de ontwikkelingen van het gebied is het werk aan de Wilhelminasluis. Over die slepende affaire (provincie wilde “snel en goed” en kreeg “duur en traag”) is vorig jaar een arbitragezaak geweest waarbij de uitslag was dat in het tweede kwartaal van 2018 (dat is dus t/m juni) er begonnen wordt met het werk aan de sluis.

Vorig jaar werd er al twee keer gepraat (juli, november) over het gebied. Hieronder nog eens onze grootste grief…

Het ‘meedenken’ over de toekomst van Centrum Oost is in de Oostzijderkerk, Zuiddijk 1, Zaandam en begint vanavond (dinsdag 22 mei) om 19:00 uur.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Willemsen

  Probeer die kade eens (ook voor mensen die slecht te been zijn) toegankelijk te maken voor restaurants met terrassen. En probeer die pop-up achtige (eet)zaakjes te weren.

 • Egbert Visser

  Slopen die oude troep en maak er wat moois van, de Griek zou er een terras kunnen maken. Misschien kan er verder wat groen komen met bankjes zodat buurtbewoners daar lekker kunnen zitten.

 • Myrna1970@live.nl

  Niks slopen! Oude troep! Slopen mag maar alleen de gebouwen na 1950 gebouwd zijn en verder overal vanaf blijven! Reorganiseren met oude gebouwen, oude materialen enz. Mooie pandjes verhuren met mooie gevels ,leuk eettentje en antiek! Het prieeltje verhuren als muziek of kunst plekje maar niet groots! Gepaste stijl die bij de klouwershoek hoord, zoals de nostalgie van vroeger! Zoals de kleine waarheid bv, die doet het goed,castell en de Griek ook! En dan zo door naar de kade en
  Peperstraat, zelfde stijl, en begaanbaar maken voor rolstoelen enz. Maar dat kan met behoud van kinderkopjes enz. Ik kan wel een mooi plan bedenken hoor maar SLOPEN NEEEEEEEEE!

  Groetjes Myrna

  • Kees S

   Het pand op de foto is van na 1950 en kan dus rustig gesloopt worden, er gaat niets aan verloren. Eigenlijk dacht ik dat Egbert Visser inderdaad deze oude troep bedoelde en niet de historische pandjes in de Klauwershoek en Noorderkerkstraat. wellicht kan Egbert verduidelijken welke oude troep hij bedoelde.

  • Bert Versteeg

   Myrna, ik heb het alleen over de foto met dat lage pandje met de graffiti en dat islamitische bord boven de deur. Ook de twee achterliggende barakken waar ooit een snackbar en een donerzaak hebben gezeten mogen van mij gesloopt worden. Van de oude panden in het buurtje moeten ze natuurlijk afblijven tenzij ze netjes worden opgeknapt !

  • Egbert Visser

   Myrna, het enige wat gesloopt zou moeten worden zijn die lugubere pandjes tussen de Peperstraat en de Noorderkerkstraat en eventueel ook het muziekpaviljoen dat nauwelijks nog wordt nauwelijks gebruikt en is een vrijplaats van zwervers die er onder slapen. Maak daar terrasjes voor Irodion en Castell en maak van de rest een soort parkje met bomen en ander groen en bankjes. Gelukkig is en wordt er in het buurtje de laatste jaren veel opgeknapt. De voormalige bioscoop is gesloopt en vervangen door een appartementencomplex, de oude slagerij van gebr. Groot wordt verbouwd en ook in de Zuiderkerkstraat wordt een pand helemaal opgeknapt. Ook op het stukje Zuiddijk is al het nodige gedaan. Een doorn in het oog is nog de leegstand van het voormalige restaurant de Kleine Waarheid dat heel af en toe nog open is voor een feestje. Verder mogen ze van mij die oude container naast de kerk in de Noorderkerkstraat ook wel eens weghalen.

 • Henk

  Sloop die losse gebouwtjes en geef de stad en de sluis eens ruimte. Niet elke centimeter in de stad hoeft volgebouwd te worden.

 • Maya

  Iets groens. Dat is een groot gemis in het centrum

 • Leen

  Kan het tunneltje onder de weg daar weer open?
  Wie weet daar nog van?

  • Kees S

   Ik weet nog dat het tunneltje er was. Maar het was er vies en donker. Het lijkt me dat die niet meer open hoeft, de oprit bij de Beatrixbrug is veel rustiger geworden. In de tijd van het tunneltje kon je nog op de Gedempte Gracht naar de Provincialeweg rijden. Het was een drukke weg waar je niet eenvoudig kon oversteken. Zeker nu de weg ’s middags is afgesloten voor autoverkeer is de oprit zo rustig dat je geen tunnel meer nodig hebt.

  • luttik

   Ja, ikke. Waar is dat tunneltje gebleven?

  • Zaanse Jan

   en aan het eind van het tunneltje een ijsjes-automaat. Voor ons als kind bijna een wonder.

 • Ben

  Bouw er luxe appartementen, goed voor de buurt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *