Meedenkfoto #12: Waar o waar? (met oplossing deel #11)

Uit de reacties op onze rubrieken Anno-Orkaan-bingo en De Geveltoerist blijkt dat we snuggere lezers hebben. Mensen die hun ogen niet in de achterzak hebben. Slimmerds met oog voor detail. 

Dat feit inspireerde Kees Malingré: hij besloot te zorgen voor een wekelijkse uitdaging. 

Kees struint de Zaanstreek af om detailfoto’s van een plek te maken. We horen graag van jou – ja, van jou! – waar het is. Daarbij zijn weetjes over de plek immer welkom. Na een week volgt de oplossing. Met een nieuwe meedenkfoto.

Kees zegt:

‘Een spannend doorkijkje… ‘

Meedenkfoto #12

Kees Malingré

Antwoord deel #11

Kees Malingré

De elfde meedenkfoto werd als eerste herkend door Martin Hammer:

‘Oude stadhuis Burcht Zaandam… ‘

Bert Versteeg vulde aan:

Dit is het voormalige gemeentehuis van Zaandam, Burcht 11.

Nu is er advocatenkantoor Duijn, Bloem, Voss gevestigd. In 2013 was er ophef over het carillon dat zich in het gebouw bevind omdat één van 40 nummers van het carillon het Duitse volkslied was, iets wat diverse mensen ongepast vonden omdat er tijdens WO II een aantal mensen zijn geexecuteerd nabij het pand.

Kees meldt bij de foto:

Een beetje gemeen, want het afgebeelde was natuurlijk maar een klein detail van het gefotografeerde gebouw. Als we iets verder uitzoomen herkennen meer mensen het: het voormalig raadhuis van Zaandam op de Burcht. Gebouwd rond 1847 met als architect Willem Anthony Scholten, de bouwmeester van Purmerend. Tegenwoordig in gebruik door een advocatenfirma en als appartementsgebouw. Op de eerste verdieping was de raadszaal, met wandschilderingen teruggrijpend op het rode en industriële verleden van Zaandam. Wij vonden dat zo leuk dat wij in deze zaal zijn getrouwd!

Kees Malingré

Oproep

Mochten er nog meer speurneuzen zijn die leuke plekjes zien voor deze rubriek, stuur ze in en Kees komt ze graag professioneel vastleggen. PS. tips uiteraard niet via dit reactieformulier, maar met een mailtje via info@deorkaan.nl

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Siem van Westen

  Bilitonkade wormerveer prachtige complex van een(papier?)fabriekant .

 • Bert Versteeg

  Dit is het poortje dat leidt naar de tuin van `t Hof Saenden aan de Billitonkade in Wormerveer.
  Het hofje is in 1915-1916 gesticht door de Wormerveerse firma Bloemendaal en Laan, ter gelegenheid van het gouden zakenjubileum van de industrieel Jan Adriaan Laan (1848-1918) Het hofje is gebouwd voor gepensioneerde oud-werknemers van Rijstpellerij Hollandia te Wormer en Oliefabriek De Toekomst te Wormerveer.

  Onderstaand citaat valt te lezen op de website van Historische Vereniging Wormerveer:

  Het hofje had ten doel, om “(…) zoolang de Naamloze Vennootschap Mij. Saenden en de Firma Bloemendaal & Laan bestaan, aan hunne gepensioneerde werklieden, zonder kinderen, of geen kinderen ten hunnen lasten hebbende, eene vrije woning te verschaffen (…).”

 • Wormerveer. Mooi parkje achter deze poort van hof Saenden. Ingeklemd tussen achtertuinen van huizen aan Delistraat en Riouwstraat. Stond vroeger nog een peuterschool, gedoe over salamanders en bewoners die in schooltje woonde, etc etc. Officieel alleen toegang voor bewoners hof Saenden, staat volgens mij ook naast de poort. Gewoon naar binnen gaan. Is een oase van rust zo dicht naast de Wandelweg. Nee heb je, ja kun je krijgen. Bewoners zijn net als wij mensen en gunnen je vast wel 5 minuten om even rond te lopen om dit verscholen pareltje van Wormerveer te mogen aanschouwen. Een mede Wormerveerder, Aaf Aafjes. Bijna buurman van dit hofje. Kijk altijd op de klok op torentje hoe laat het is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *