Meedenkfoto #15: Molen? (met oplossing deel #14)

Uit de reacties op onze rubrieken Anno-Orkaan-bingo en De Geveltoerist blijkt dat we snuggere lezers hebben. Mensen die hun ogen niet in de achterzak hebben. Slimmerds met oog voor detail. 

Dat feit inspireerde Kees Malingré: hij besloot te zorgen voor een wekelijkse uitdaging. 

Kees struint de Zaanstreek af om detailfoto’s van een plek te maken. We horen graag van jou – ja, van jou! – waar het is. Daarbij zijn weetjes over de plek immer welkom. Na een week volgt de oplossing. Met een nieuwe meedenkfoto.

Kees zegt:

‘Iets van een molen heel misschien?’

Duh, Kees! Maar welke molen?

Meedenkfoto #15

Kees Malingré

Antwoord deel #14

Kees Malingré

De veertiende meedenkfoto werd op detail herkend door Herma Assen! …. het is de Oostzijderkerk aan de Zuiddijk 1 in Zaandam. Er verscheen weer waardevol commentaar onder het stuk.

Kees vertelt bij de foto:

‘Daar waar de Zuiddijk begint te nummeren, heb ik deze foto’s genomen. Een beetje verwarrend dat de afgebeelde toren behoort aan de Oostzijderkerk. De Oostzijde? Hoe dat komt …..geen idee, maar meedenkers zijn welkom. Van binnen vind ik deze kerk fraaier dan wat de strenge buitenzijde doet vermoeden. Overigens is de toren van rond 1850. De rest van het gebouw heeft een langere historie. Al in de tweede helft van de 14e eeuw wordt melding gemaakt van een kapel, gelieerd aan de kerk in Oostzaan. Voor meer info kijk eens op Zaanwiki! Tegenwoordig (corona daargelaten) worden in de kerk veel concerten en uitvoeringen gegeven.

Oproep

Mochten er nog meer speurneuzen zijn die leuke plekjes zien voor deze rubriek, stuur ze in en Kees komt ze graag professioneel vastleggen. PS. tips uiteraard niet via dit reactieformulier, maar met een mailtje via info@deorkaan.nl

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Bert Versteeg

  Kees, de naam Oostzijderkerk is heel éénvoudig te verklaren.
  Heel lang bestond Zaandam uit 2 afzonderlijke dorpen, Oostzaandam en Westzaandam.
  Deze kerk stond dus in Oostzaandam terwijl Westzaandam in de 17e eeuw de Westzijder- of Bullekerl kreeg.
  Veel mensen denken dat de Bonifatiuskerk de Ooszijderkerk is maar dat klopt dus niet.

 • Bert Versteeg

  De oplossing oor meedenkfoto # is papiermolen de Schoolmeester in Westzaan.

 • Bert Versteeg

  De Schoolmeester, of Gauwdief zoals zijn bijnaam luid, werd in 1692 gebouwd maar de windbrief, dat is een soort bouwvergunning, werd enkele jaren later op 10 juni 1695 uitgereikt.
  In 1852 komt de molen in bezit van Gerbrand de Jong die ook eigenaar was van de papiermolens de Kaarsenmaker in Koog aan de Zaan en de Vergulde Bijkorf in Zaandijk.
  Zijn zonen zetten in 1871 het papiermakersbedrijf voort onder de naam Firma Gebroeders de Jong.
  In 1874 werd de pakkamer geheel vernieuwd, deze verbouwing staat op de baard van de molen vermeld: verb 1874. en in 1986 werd deze pakkamer nogmaals vernieuwd.
  Drie jaar later,in 1877, werden de 2 schepkuipen vervangen door de nu nog aanwezige primitieve langzeefmachine.
  Tijdens een zware noordwesterstorm op 1 maart 1949 stortte een deel van de droogschuur in, deze werd hersteld maar werd wel 30 meter korter.
  De molen kwam in 1976 in het bezit van de Vereniging De Zaansche Molen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *