Meer bezoekers voor De Fabriek, Bankier van het Verzet topper

Filmhuis De Fabriek trok in 2018 bijna 32.000 bezoekers. Dat is een stijging van 20 procent (ruim 5.000 bezoekers meer) ten opzichte van 2017.

Bankier van het Verzet, over de Zaanse verzetsheld Walraven van Hall, was de Zaanse nummer één en trok ruim 1.600 bezoekers naar De Fabriek. De natuurfilms De Wilde Stad en Wad staan op nummer 3 en 2.

Het filmhuis trekt meer bezoekers dan in de topjaren 2015 en 2016 toen het ongeveer 30.000 zou zijn geweest. 2017 was kennelijk een matig jaar, er trad o.a. een nieuwe directeur aan die binnen een half jaar weer verdween.

In 2011 toen de eerste plannen voor het cultuurcluster werden gesmeed had het filmhuis 23.000 bezoekers. Directeur Parwin Mirrahimy zei begin 2017 tegen De Orkaan dat de bezoekersaantallen daarna gestegen zijn tot rond de 30.000.

Landelijke premières

De Fabriek dankt de goede cijfers over 2018 aan landelijke premières in het filmhuis dat voorheen alleen op ‘second run’ inzette (films die landelijk al enige tijd te zien waren).

Het filmhuis kende 11 uitverkochte voorstellingen die uiteenliepen van de klassieker Les uns et les autres, tot aan Bohemian Rhapsody.

Directeur Katrien Lamers zegt in het persbericht van de Fabriek:

“Zaanstad hoeft niet langer in de schaduw van Amsterdam te staan wat betreft het kwalitatieve filmaanbod. We hebben bewezen dat we behoren bij de top van de Nederlandse filmtheaters, en dat uit zich in de bereidheid van distributeurs om ons veel sneller grote titels te geven maar ook op den duur de aansluiting bij bijvoorbeeld Cineville.”

In 2019 komt er een nieuwe website en kunnen ook online tickets gekocht worden.

Mediation Café De Fabriek

Het aantal bezoekers is overigens wel de inzet van een conflict tussen café-exploitant Pieter Grandiek en het Filmhuis. De voorzitter van het bestuur van het filmhuis, Sjoerd Jans, heeft als laatste bestuursdaad per juni het huurcontract met het café opgezegd.

Over het conflict liep al eerder een langdurige mediation-traject dat eind 2018 mislukt is. Zaanstad heeft voormalig formateur (en ex-VVD wethouder in Amsterdam) Eric van der Burg gevraagd een nieuwe poging te wagen om de partijen tot elkaar te brengen.

Wethouder Sanna Munnikendam heeft een RaadsInformatieBrief over de zaak toegezegd na vragen van POV en DZ. Harrie van der Laan van de POV heeft bij Munnikendam inmiddels geïnformeerd waar die brief blijft.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *