Meldpunt Vuurwerkoverlast – editie 6

Voor de zesde keer is het Meldpunt Vuurwerkoverlast online gezet. Geluidsoverlast, vuurwerkschade en andere overlast kunnen bij het digitale loket voor vuurwerkklachten worden gemeld.

Het meldpunt is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder de fractie in Zaanstad.

GroenLinks pleit al jaren voor een verbod op consumentenvuurwerk. Onlangs bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport uit met de aanbeveling om knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban te doen. Ook artsenorganisaties, burgemeesters en de politie bepleiten het aan banden leggen van vuurwerk.

Paul Laport, fractieleider van GroenLinks Zaanstad”

“We gebruiken het meldpunt om lokaal te pleiten voor het instellen van vuurwerkvrije zones op plekken met veel overlast. En we gebruiken het als ondersteuning voor het pleidooi voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Daarvoor in de plaats zien we het liefst professionele vuurwerkshows Oud en Nieuw.”

Meldingen kunnen gedaan worden op de website vuurwerkoverlast.nl. Het Meldpunt blijft tot 3 januari 2018 open.

Afbeelding boven: kaart van het Meldpunt. Op 27 december waren er 54 Zaanse meldingen.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Egbert Visser

  Allemaal linkse propaganda. Consumentenvuurwerk moet blijven, er mag van mij wel een verbod komen op het zware knalvuurwerk maar niet op siervuurwerk. Zonder knalvuurwerk zal de overlast flink verminderen. Om de huidige overlast tegen te gaan is er Politie en Handhaving maar die doen niets en ook dat werkt overlast in de hand.

  • joop tralala

   Beste Egbert, wat let je om eens een dienst mee te lopen met de politie, brandweer en handhavers op oudejaarsavond. Graag daarna je reactie nogmaals bekijken en je gaan schamen!!!!

  • A. Harmens

   U legt het probleem wel heel nadrukkelijk bij politie en handhaving. Hebben al die vuurwerkgebruikers niet ook een taak om hun kinderen in de gaten te houden? Er wordt hier al bijna een maand geknald. Op deze manier is het snel gedaan met het draagvlak voor welk soort vuurwerk dan ook.

 • Egbert Visser

  Joop tralala, ik ga mij niet schamen maar je begrijpt me niet. Het gaat niet alleen om Oudejaarsavond het gaat om de overlast daarvoor zoals A. Harmsen zegt. Het is heel simpel gezegd om vuurwerk maar te verbieden in de hoop dat de overlast dan vanzelf verdwijnt. We gaan het voetbal toch ook niet verbieden na rellen? Politie en Handhaving moeten hun priotiteiten eens gaan verleggen in de maand december. Dan maar een een maandje minder parkeerbonnen schrijven of snelheidscontroles houden maar gericht optreden tegen degenen die vroegtijdig vuurwerk afsteken. En dat laatste is nu het hele probleem, Politie en Handhaving zijn commerciele instellingen geworden waar geld verdiend moet worden en het aanpakken van vuurwerkoverlast levert niets op. Geef een boete van tenminste € 500,- in plaats van een taakstrafje.

  • joop tralala

   1 dag op een gewone doordeweekse dag met politie, brandweer of hulpverleners meelopen zal je ook op andere gedachten brengen. Er gebeurt helaas meer dan alleen maar vuurwerk afsteken. Verkeersongevallen, kinderen die zoek zijn,huiselijke ruzies sussen, inbraken, branden, geweldplegingen, zieken die met spoed naar ziekenhuizen moeten enz. enz.

 • Brabozaankanter

  Vuurwerk afsteken Wat is daar nou toch zo leuk aan,Iemand?
  leg mij dat eens uit, (traditie is geen valide argument)

 • JK

  Ten eerste: waarom zou traditie ‘geen valide argument’mogen zijn. Dan weet ik nog wel een paar tradities die dan geen stand houden. B.v. een nieuwjaarsduik?
  Traditie is nu juist een belangrijk onderdeel, je doet wat je vader vroeger deed. De meeste jongens en jonge mannen, of alles daar tussen in, houden van vuurwerk en knallen. Het is ook spannend omdat er een zweem van ‘mag niet’ en gevaar omheen hangt. Je doet het maar een keer per jaar (normaal gesproken). Het naar de winkel gaan is al een belevenis, een soort snoepwinkel. Ook de geur spreekt boekdelen. En zo kunnen de liefhebbers nog wel even door gaan!

  • Brabozaankanter

   De geur??? Oh u bedoelt de giftige dampen van zware metalen ….
   Ik vind het gewoon sneu gedoe van “mannen” die thuis nooit iets mogen , en flink onder de plak zitten bij een bazige vrouw, met een keer per jaar een uitlaatklepje…en daarna een paar vingers minder omdat er zonodig iets stoers gedaan moet worden
   De schandplaal was ook ooit traditie, en vierendelen , doen we ook al lang niet meer.

 • Egbert Visser

  Joop tralala blijft maar zeuren dat de politie het te druk heeft met andere zaken dan optreden tegen vuurwerkoverlast dus om die reden moeten we vuurwerk maar verbieden? Dat is wel een hele hypocriete gedachte want denken de tegenstanders van vuurwerk nu echt dat als de verkoop hiervan in Nederland wordt verboden het gedaan is met de overlast? Als vuurwerk niet meer in Nederland mag worden verkocht dan haalt men het wel uit het buitenland en daar is het nog goedkoper ook. Al die zeurpieten die klagen over overlast kijken op Oudejaarsavond toch naar het vuurwerk.

  • joop tralala

   Beste Egbert waar staat dat ik vuurwerk wil verbieden??????????? Ik heb het alleen maar over de enorme werkdruk en het personeelstekort bij politoe, brandweer, ambulance medewerkers en overige hulpverleners.

 • Rob

  En de eerste vuurwerkdode is al weer een feit. Ongetwijfeld een voorbode van weer een jaarwisseling met veel materiële schade, afgerukte vingers, blijvende gehoorschade, blindheid, astmatische aanvallen en overspannen huisdieren.

  Wat daar nu de lol van is heeft niemand mij ooit kunnen uitleggen. Een verbod kan wat mij betreft niet snel genoeg komen. Dan maar je vermaak in het buitenland gaan kopen? Be-my-guest, maar dan wel je strafbaar. Mag hopen dat er daar dan ook adequaat tegen wordt opgetreden.

  Traditie? Dikke zever. Tradities veranderen en verdwijnen soms. En dat is maar goed ook. Soms worden we namelijk wat beschaafder. Ooit waren katknuppelen en palingtrekken van die fijne oerhollandse tradities. Daar brak in 1885 zelfs een heuse volksopstand over uit toen de overheid die gezelligheid verbood. Geen mens (mag ik hopen) die zich daar nu nog aan zou bezondigen.

  Vuurwerkverbod. En graag per direct.

 • Egbert Visser

  Een vuurwerkverbod mag er nooit komen. Bepaalde mensen schijnen er lol in te hebben mooie tradities om zeep te willen helpen en als ze maar hard genoeg blijven schreeuwen krijgen ze soms nog gelijk ook. Het is een bepaalde linkse vorm van terreur waar we niet aan mogen toegeven.

  • Rob

   Bezigheid van een randdebiele minderheid die een week lang mensen gijzelen die de deur niet meer uitdurven uit angst voor aanslagen of overlast door ademhalingsproblemen. Wie terroriseert nu wie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *