Menno Barends (PVV) verspreidt nepnieuws in gevoelige tijd

We zijn op Twitter geblokt door PVV-steunfractielid Menno Barends, daarom krijgen we niet dagelijks mee wat hem bezighoudt.

Via een omweg namen we een duik in zijn wereld en toen we er weer uitkwamen, wasten we de handen nog eens extra en spoelden we de ogen uit met dikke bleek:

Update: PVV Zaanstad reageert

Vluchtelingen zijn geen vluchtelingen, de NPO moet gesaneerd worden, Moslims zijn eng, asielzoeker steekt willekeurig mensen neer, vrouwelijke parlementsleden zijn ‘haatheksen’ (behalve Fleur), de EU helpt Marokko en doet niks voor Italië, we worden straal voor de gek gehouden door het RIVM, we moeten NU met een lockdown beginnen, malariamedicijnen helpen tegen corona, en natuurlijk moet zwarte piet zwart blijven.

Zo twitterde hij ook lustig rond dat Bill Gates ‘spuitjes kan verkopen’ en zo kan verdienen aan corona. Dat trok de aandacht van feitencontroleur – factchecker met een mooi Zaans woord – Peter Burger van de Universiteit Leiden:

peter burger menno barends

Hij attendeerde de Zaanse PVV-prominent er via Twitter op dat hij een hoax verspreidt. Daarbij meldde de onderzoeker dat Menno als bronnen ‘een extreemrechtse antisemiet en een complotdenker die 5G als oorzaak van corona ziet’ gebruikt.

Ons Zaanse PVV-trots besloot daarop niet zijn tweet te verwijderen en ook geen excuses te maken, maar hij greep terug naar het mechanisme dat hij kent: de boodschapper blokken, en zijn kop in de bruine drab van zijn gelijkgestemden steken.

Misschien is er iemand bij de PVV die Menno kan manen normaal te doen, en zich minimaal te beperken tot controleerbare feiten? Peter?

Op de foto boven staat Menno, keurig in pak, geheel links. Breedlachend vooraan staat partijgenoot Calkhoven die ook niet vies is/was van een uitglijertje hier en daar.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Kan manen normaal te doen ? Gaat nooit lukken vrees ik.
  Wat zijn het ook engerds, getver.

 • Bert Schaap

  Onafhankelijke journalistiek bestaat niet wisten we al, maar overdrijven jullie niet wat. Het is geen jaren 80 meer. Iedereen heeft een mening. Dat is de basis van democratie, of je het leuk vindt of niet.
  Ik zal een ander voorbeeld geven, de PVDA heeft iedereen die het wat minder heeft verraden, en is naar een elitaire linkse parij gegaan. Is dat ook de moeite waard om er zielige berichtjes over te schrijven. Men verliest het totale draagvlak om politiek getinte berichtjes te schrijven. Ook wel nepnieuws genoemd. Schrijf zoveel mogelijk onafhankelijk.

 • Jaap Meeuwsen

  Natuurlijk mag iedereen zijn mening hebben Bert, dat is een groot goed maar dat wordt tegenwoordig wel gezien dat je dan ook maar alles mag verkondigen.
  Maar dat is natuurlijk niet zo,er zijn wel grenzen aan.
  Gelukkig is het ook zo dat dankzij deze vrijheid artikelen zoals geplaatst hierboven door De Orkaan ook mogelijk zijn.
  Ieder zijn ding hoor maar….het blijft getver.

 • paul rikmans

  Over de opmerkingen van Menno Barends:
  1: wij zien het fundamentele recht op vijhied van menignsuiting stap voor stap verdwijnen.
  2: Wie bepaalt of iets “fake-nieuws”is? Ik weet het wel: de machthebbers en de slaafjse (lees kranten) bepalen dat. Mag misschien de lezer bepalen of het “fake” is of misschien wel waar?
  3: Het meest wat hij schrijf is GEEN fake nieuws, maar kot de macht hebbers niet goed uit dat het bekend wordt.
  4: Zoek op “cognitieve dissonantie”
  5: Wie is de peter burger? Onze nieuwe big brother?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *