Geduldig vertelde ik mijn zoon en dochter dat er soms een overtrekkende beweging nodig is om in het midden uit te komen: ‘Kijk naar de Dolle Mina’s: vrouwen met haar op de tanden, okselhaar tot op de heupen en schaamhaar tot op de grond! Zij hebben de weg vrijgemaakt voor mijn carrière!’*

Hoewel ik het idee heb dat mijn kinderen nooit een andere maatschappij hebben meegemaakt, gaven zij gisteren aan tafel aan dat mensen wel erg tegenover elkaar zijn komen te staan. Al op de basisschool leerden ze de grondbeginselen van het debatteren, maar daar zien ze in de grotemensenwereld weinig van terug. Niet van die grondbeginselen, wel van het debat. 

Of het nu gaat om corona (mondkapjes, ontsnapt biologisch wapen, vaccinatie!), politiek (Trump, Baudet, Klaver, elite!), klimaatverandering (vliegschaamte, milieuwappies, smeltende kappen, complot!), alcoholgebruik (gif, gezond, verbod!), of vuurwerk (honden, pesten, gevaarlijk, traditie!), alles wordt uitgevochten door monden zonder oren. 

Achteraf twijfel ik of het goedpraten van de overtrekkende beweging opvoedkundig juist was. 

Eergisteren schreef ik een stuk over zwarte piet die wel of niet en toch weer wel in de etalage mocht. Het feest waarmee ik opgroeide en waarbij ik vroeger alleen maar gespannen pret voelde, wordt gegijzeld door zwart en wit. 

Er zijn aan beide verre uiteinden van de discussie nog grote mensenkinderen die krijten op stoepen zonder een moment echt stil te staan bij wat er maatschappelijk gebeurt. En omdat de rek uit het elastiek van de overtrekkende beweging begint te raken, kunnen deze mensen steeds verder afdwalen. Daardoor zullen ze minder en minder worden gehoord, al is de roeptoeter nog zo groot. 

Om eerlijk te zijn – en dan ben ik heel even eerlijk – denk ik dat de race gelopen is. Tradities veranderen en veren mee met de tijd. En dat is helemaal niet erg, want ook dat is traditie.

Maak er een heerlijk avondje van en laat je elastiek heel. 

*Na die uitspraak ben ik vrij lang bezig geweest uit te leggen dat ik heus iets van een carrière heb.

________________________

Debat

Hier vind je de basisregels van een debat.