Merel Kan: Denk niet wit, denk niet zwart

Geduldig vertelde ik mijn zoon en dochter dat er soms een overtrekkende beweging nodig is om in het midden uit te komen: ‘Kijk naar de Dolle Mina’s: vrouwen met haar op de tanden, okselhaar tot op de heupen en schaamhaar tot op de grond! Zij hebben de weg vrijgemaakt voor mijn carrière!’*

Hoewel ik het idee heb dat mijn kinderen nooit een andere maatschappij hebben meegemaakt, gaven zij gisteren aan tafel aan dat mensen wel erg tegenover elkaar zijn komen te staan. Al op de basisschool leerden ze de grondbeginselen van het debatteren, maar daar zien ze in de grotemensenwereld weinig van terug. Niet van die grondbeginselen, wel van het debat. 

Of het nu gaat om corona (mondkapjes, ontsnapt biologisch wapen, vaccinatie!), politiek (Trump, Baudet, Klaver, elite!), klimaatverandering (vliegschaamte, milieuwappies, smeltende kappen, complot!), alcoholgebruik (gif, gezond, verbod!), of vuurwerk (honden, pesten, gevaarlijk, traditie!), alles wordt uitgevochten door monden zonder oren. 

Achteraf twijfel ik of het goedpraten van de overtrekkende beweging opvoedkundig juist was. 

Eergisteren schreef ik een stuk over zwarte piet die wel of niet en toch weer wel in de etalage mocht. Het feest waarmee ik opgroeide en waarbij ik vroeger alleen maar gespannen pret voelde, wordt gegijzeld door zwart en wit. 

Er zijn aan beide verre uiteinden van de discussie nog grote mensenkinderen die krijten op stoepen zonder een moment echt stil te staan bij wat er maatschappelijk gebeurt. En omdat de rek uit het elastiek van de overtrekkende beweging begint te raken, kunnen deze mensen steeds verder afdwalen. Daardoor zullen ze minder en minder worden gehoord, al is de roeptoeter nog zo groot. 

Om eerlijk te zijn – en dan ben ik heel even eerlijk – denk ik dat de race gelopen is. Tradities veranderen en veren mee met de tijd. En dat is helemaal niet erg, want ook dat is traditie.

Maak er een heerlijk avondje van en laat je elastiek heel. 

*Na die uitspraak ben ik vrij lang bezig geweest uit te leggen dat ik heus iets van een carrière heb.

________________________

Debat

Hier vind je de basisregels van een debat.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Anneke Van dok van weele

  Een wijs devies dat naar ik hoop ter harte wordt genomen.

 • Peter Schaap

  ‘Als men de bakens verzet verloopt het getij’.
  (Tom Poes en de tijwisselaar; Marten Toonder [1912-2005].)

 • Jaap Meeuwsen

  Zo is het nou maar net Merel.
  Laten we maar hopen dat overal waar “te” voorstaat ook wel weer zal afnemen naar normaal.

  • Louis Dirksen

   Een markant raadslid v an Gemeentebelangen sprak in Oostzaanse Raad ooit de memorabele woorden: Alles waar “ te “ voor staat deugt niet, behalve te samen tevreden te bed!
   En zo is het maar net!

 • Paul Hoekveld

  “Eergisteren schreef ik een stuk over zwarte piet die wel of niet en toch weer wel in de etalage mocht. Het feest waarmee ik opgroeide en waarbij ik vroeger alleen maar gespannen pret voelde, wordt gegijzeld door zwart en wit. ”

  Met alle respect, jij voelde gespannen pret, Stanley en Clifton die bij mij op de lagere school zaten kregen op 6 december te horen waarom ze hier nog waren en niet op de boot. Jaren later zat ik in een kroeg, er kwam eenneger binnen en de uitbater zegt: “ik heb jou toch pas op 5 december besteld”. En de neger ging ook maar lachen hahhahah. En ik kan meerdere voorbeelden noemen en zij lachten. Zij lachten mee.
  Het is heel simpel: er wonen 10 mensen met dezelfde huidskleur in een land en uit hun voormalige koloniën komen er nog 2 gekleurde mensen. Die 10 mensen vieren al jaren een feest. Na verloop van tijd vragen de 2 gekleurde, dan inmiddels officieel landgenoten, of het mogelijk is om het feest een klein beetje te veranderen. De nemen aanstoot aan Zwarte Piet. “Mag de kleur anders?”

  Het fenomeen Zwarte Piet, de knecht, degene die zo zwart als roet is maar het heus (ondanks zijn kleur) wel goed bedoelt, de pias, stoort hen. De 2 voelen zich aangesproken en beledigd.

  Op dat moment zijn er 2 mogelijkheden. Is er een alternatief voor Piet, ja of nee.
  Is er geen, helaas dan is het 10 tegen 2. Is er wel 1 dan lijkt het mij logisch om dit te veranderen zo dat er niemand gekwetst raakt.

  Groene Piet is een prima optie. Doet helemaal niets af aan het feest. De kinderen zijn geobsedeerd door het pakpapier en het zal ze een worst zijn wat de kleur van het sprookjesfiguur is die het geeft. Er zijn vele Nederlanders die geleden hebben door de kleur van de knecht. Het wordt tijd dat dit ophoud.

 • Frank Peter

  Leuk en herkenbaar stukje! Je bent een leuke moeder zo te lezen…

 • Jaap Meeuwsen

  We zien nu overal kleine kindjes met Pietepetjes op, leuk en vooral vertederend toch ?
  Maar wat moeten de donkere kindjes nu met een Pietepetje op ?
  Mag dat dan ook al niet meer ?
  Die horen ook bij onze samenleving, geen onderscheid in kleur, geloof enz ben ik van mening.

  • Bruce Latham

   Dit soort opmerkingen zijn nou juist het probleem. Ondanks alle beweringen van ‘heeft niets met huidskleur te maken, is roet’, komen er elke keer als een donker kindje meedoet in enige vorm aan het sinterklaasfeest opmerkingen. Laatst een reclame van bol.com van kindjes voor pakjesavond. Bij het donkere kindje allemaal opmerkingen van ‘zwarte Piet mag toch niet meer’ en ‘ons feest afgepakt, maar dit mag dan weer wel?’. Misselijkmakend. Als Piet losgekoppeld wordt van een huidskleur, kan ook gewoon een donker kindje met een pietenpet op, zonder dat die iets anders doet dan een bleek kindje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *