Beste burgemeester, 

Het is een mooie slogan die u via TikTok verkondigt: ‘Geen buit, geen toekomst’. En via Facebook zegt u hetzelfde: 

‘Twee 14-jarige jongens hebben zichzelf afgelopen week beroofd van hun toekomst.’ 

Twee 14-jarige jongens hebben op de Gedempte Gracht een overval gepleegd met een nepwapen. Ze zijn gevlucht en er werd gericht op ze geschoten. 

Ook ik heb ooit ervaren (toevallig op dezelfde gracht) hoe het is om overvallen te worden. De knikkende knieën en de daarop inzakkende puddingbenen, zal ik nooit vergeten. 

Dit is in korte tijd de tweede keer dat ik u kritisch benader. Het feit dat u zich in deze tijd op TikTok heeft laten rommelen door uw ‘hippe’ communicatieteam vind ik gênant, maar de boodschap die u gisteren via dat medium (en ook via Facebook) bracht is ronduit pijnlijk. U TikTokt: 

https://www.tiktok.com/@burgemeester_zaanstad/video/7164402755749055750?is_copy_url=1&is_from_webapp=v1

Jongens van veertien? Die geen toekomst meer zouden hebben? U geeft ze op? Echt? 

De twee deden iets dat onmetelijk stom is. Dat de ‘mannen’ straf verdienen lijkt me duidelijk. Wat ik veroordeel is het feit dat u als burgemeester zegt dat de toekomst van de jongens weg is: ze hebben zichzelf ervan ‘beroofd’. 

Wat een machteloos beeld. Hoe ziet u het voor zich? Kinderen zonder toekomst? Waar moeten ze heen? Mogen ze nog leven en hoe dan? 

U stelt in dat TikTok-filmpje: ‘Ze weten niet wat ze hebben aangericht’. En ik denk dat dat klopt. Het zou mooi zijn als deze jongens, kinderen, de kans krijgen te zien wat hun daden met de slachtoffers doet. En perspectief krijgen. 

We zijn met zijn allen niet gek. Natuurlijk kan misdaad lonen. Financieel kan je er beter van worden als je de wet overtreedt. Het is de taak van ouders, familie, buren, mensen, de maatschappij om duidelijk te maken dat de samenleving er voor niemand leuker op wordt als je dat doet. Dat doe je onder meer door zelf eerlijk te zijn en door op te voeden. 

Een veertienjarig brein is nog lang niet af. En het is zeker niet rijp om definitief afgeserveerd te worden door de eigen burgervader.