Niet alleen waarschuwingsschoten op 14-jarige overvallers 

Niet alle schoten die de politie afgelopen zondag loste bij de achtervolging van de 14-jarige overvallers op Entertainment CEX Exchange op de Gedempte Gracht waren waarschuwingsschoten.

Waarschuwingsschoten worden geacht de lucht in te gaan, maar minstens een schot kwam via de deur in de garage naast een woning aan de Kersenhout terecht. 

We vroegen de politie vanmorgen of er naast waarschuwingsschoten ook gericht geschoten is. 

Zij antwoordden zojuist: 

‘Een agent mag bij dit soort incidenten ter aanhouding een vuurwapen gebruiken (gericht schieten op een verdachte). Het is niet een beslissing die agenten zomaar nemen. Hierbij proberen zij zo veilig mogelijk op te treden voor alle betrokkenen, ook de buurtbewoners.’ 

De reactie van de politie laat ruimte voor interpretatie. We kregen op onze vraag dus geen helder ‘ja’ of ‘nee’. 

Vanmorgen zijn we bij de Kersenhout gaan kijken en we spraken er met diverse buurtbewoners. Ook fotografeerden we het kogelgat (na de foto typen we verder)

De schrik zit er goed in. Een bewoner vertelt: 

‘Een van de overvallers verstopte zich korte tijd in een kliko. Hij probeerde vandaaruit via een tuin en de achtergelegen sloot weg te komen. Ik hoorde meerdere schoten. Hoeveel weet ik niet, maar ik dacht aan vuurwerk.’ 

Een ander vertelt dat in de buurt-app een foto van het kogelgat in de garagedeur al snel rondging: 

‘Doodeng. Ik heb ook kinderen van die leeftijd, het is gek te beseffen hoe verschrikkelijk jong deze overvallers zijn.’ 

Het gebruik van de wapens door de agenten wordt onderzocht: 

‘Er wordt altijd onderzoek gedaan of het wapen rechtmatig is ingezet als agenten een vuurwapen gebruiken. De wijkagenten zijn actief in de wijk. Mochten er bewoners zijn die zij niet hebben gesproken waarbij wel behoefte is aan contact, vragen wij hen contact met de wijkagenten op te nemen.’ 

De verdachten zitten nog vast.


Update:

De politie organiseert waarschijnlijk morgen al een buurtbijeenkomst om bewoners te informeren en het gesprek aan te gaan. 

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Jaap Veldman

  Gaan we nu weer de politie afzeiken . Laat ze hun werk doen . Of ze nu 14 of 40 zijn je behoort geen gewapende overval te plegen.
  Maar zullen weer een slechte jeugd hebben.
  Deze capuchonnetjes .

 • Noah Koks

  Het is echt een zorgelijke ontwikkeling dat we steeds harder de Verenigde Staten achteraan gaan. Er is een overval met mogelijk een vuurwapen en de politie vind het meteen nodig om “waarschuwingsschoten” te lossen, waarbij ze in dit geval blijkbaar ook gericht hebben geschoten. Waarom? Is het mogelijke vuurwapen dat de overvallers hadden op de politie gericht? Uit berichtgeving blijkt dat niet het geval, waardoor het volledig onnodig is om op de overvallers te schieten.

  En ookal zouden de waarschuwingsschoten in de lucht zijn, waar komen die kogels daarna neer?

  • Ik denk dat jouw conclusie “de politie vind het meteen nodig …” wat voorbarig is, en, al zou er niet uit de berichtgeving blijken dat de verdachten een vermeend vuurwapen op de poltie gericht hadden, dan nog wil dat niet zeggen dat het vuurwapengebruik van de politie onterecht was; dat is nog in onderzoek.

  • Rick de Waard

   Moeten de agenten de overvallers dan tegemoet gaan zonder vuurwapen? Dit terwijl bekend is dat zij enkele minuten geleden mensen onder schot hebben gehouden met een vuurwapen?

   Jij ziet het liefste dat de agenten zich als schietschijf laten gebruiken, blijkbaar.

   De overvallers maken zelf de keuze om winkeliers een trauma voor het leven te bezorgen. Zij maken zelf de keuze om te proberen te ontkomen aan de politie. Dit terwijl de politie zelfs waarschuwingsschoten lost.

  • Ton Lameijer

   Beste Noah, ik denk dat je iets anders reageert als je zelf met een vuurwapen oog in oog komt te staan. Als de overvallers zich direct hadden overgegeven was er niets gebeurd.

 • Aaf Aafjes

  Agenten zijn gewone mensen. Vaak nog mannen en vrouwen tussen de zeg 20-30 jaar. Vol goede moet begonnen als agent om onze rechtstaat in toom te houden, hulp te verrichten etc. Deze jongelingen krijgen wel training om hier mee om te gaan maar toch. Zal je zoon, dochter, vriend of vriendin zijn dan kijk je toch iets anders aan tegen dit soort geweld door jongetjes die na hun straf stijgen in de pikorde onder vrienden omdat zij in aanraking zijn geweest met politie, justitie en gevangenis. Vergis u niet in deze groep jong criminelen met een niets ontziende mentaliteit. Dat heet verharding van de maatschappij.

 • Diederik Eijer

  De politie moet onze maatschappelijke problemen vaak als 1e opvangen en oplossen. Loyaliteit van onze samenleving ten aanzien van de politie in deze positie is dan toch het minste wat je dan kan terugdoen.

 • W. Schaap

  Ik mag hopen dat er met de ouders van die ontspoorde jochies een hartig woordje wordt gesproken.
  Het zal je kind maar wezen.

  W.Schaap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *