Aan de rand van het plein werd de auto van een jonge vrouw binnenstebuiten gekeerd, terwijl zijzelf werd gefouilleerd.

Toen ik begon te filmen gaf ze aan dat ze dat niet wilde: ‘Ik ben lerares en heb liever niet dat mijn leerlingen me zo zien.’

 De juf zal zich een stuk fijner en veiliger hebben gevoeld toen ze wegreed.  

Burgemeester Hamming heeft preventief fouilleren als machtsmiddel er als ‘proef’ doorgedrukt, en het wordt – hoe verrassend – gepresenteerd als doorslaand succes dat opvolging verdient.

Bij preventief fouilleren wordt een flink blik krachten opengetrokken om mensen lukraak staande te houden in aangewezen risicogebieden. De dienders dienen dom te zijn, want alle schijn van profileren moet worden vermeden.

Bij het verlaten van de Bullekerk in februari van dit jaar stapte ik in zo’n fuik. Ineens stonden er een hoop mannen m/v die meenden het recht te hebben mij te betasten. Nu is de politie mijn beste vriend, maar niet al mijn vrienden mogen me overal aanraken. Door te vertellen dat ik Orkaan-redacteur ben, ontsprong ik de dans.

Veel tegenstand vindt onze burgervader niet op zijn pad richting politiestaat. Partijen die zich er voorheen fel tegen uitspraken, blijven nu stil. Het is immers maar tijdelijk? Waarom zou je tegen fouilleren zijn als je niks te verbergen hebt? Daarbij zijn er toch wapens en drugs gevonden?

In mijn ogen is het nieuwe speeltje van Zaanstad niet meer dan symboolpolitiek, waarbij er met geld en intelligente arbeidskracht gemorst wordt, onder de schijnveilige vlag van bangmakerij. In de handen van iemand die kwaad wil is het meest onschuldige voorwerp een moordwapen. Een glas, een stoeptegel, of schoenen.

De ‘proef’ van Zaanstad duurt deze keer tot 1 januari 2020. Natuurlijk zal er een rapport komen waaruit blijkt dat het een succes is. Toch zou ik ervoor willen pleiten een andere weg in te slaan. Stop je kostbare middelen in preventie, voorlichting, contact met de jeugd, gerichte acties, gebaseerd op kennis en ervaring. Niet in een vernederend, machteloos machtsmiddel dat volledig voorbijgaat aan het recht op privacy van de inwoners.