Beste jongens van de Zaanse PVV,

Opvoedkundig schijnt het soms beter te zijn om geen aandacht te geven aan ongewenst gedrag. Toch heb ik het gevoel dat er ergens diep binnenin die boze Zaanse PVV-mannen kleine jongetjes schuilen die het heus niet slecht bedoelen.

Iemand moet alleen vertellen waar het misgaat, en ik zal een poging wagen.

Als ik jullie twitterprofiel open dan word ik begroet door een pikzwarte piet die zijn tong naar me uitsteekt. Kinderachtig, maar daar groeien jullie echt vanzelf wel overheen.

Een lichtpuntje vind ik op jullie Facebookpagina. In Zaandam en Koog aan de Zaan zijn deze maand negenenveertig struikelstenen gelegd en daar staan jullie bij stil. Onder de indruk van het feit dat de mensen waarvoor de steentjes zijn gelegd, gedood werden in vernietigingskampen schrijven jullie:

‘’Gevlucht in de dood”, staat er op haar struikelsteen die nu vereeuwigd is voor haar voormalige woning in de Westzijde.’

Op de stenen op jullie foto staan de namen van de Familie de Levie-Bernstein, die vluchtte uit Duitsland in de hoop bij ons een veilig thuis te vinden.

Het is fijn dat jullie laten blijken oog en oor te hebben voor de geschiedenis. Er zijn namelijk lessen te leren die ervoor kunnen zorgen dat het nooit meer hoeft te gebeuren.

In de voorbereiding tot volkerenmoord speelt propaganda een belangrijke rol. De meer dan 100.000 joden in Nederland en de ruim 180 joden in de Zaanstreek werden niet van de een op andere dag weggevoerd en vernietigd. Er werd eerst een klimaat geschapen waarbinnen dat mogelijk was.

Door feiten te manipuleren en misleidend in te zetten, is een sfeer gecreëerd waarin ‘wij’ tegen ‘hunnie’ werden opgezet. En door selectief te shoppen, eigenschappen uit te vergroten en mensen te ontmenselijken werd een beeld geschetst van een volk dat niet meer was dan ongedierte dat uitgeroeid moest worden. Het stoken en aanwakkeren van een vuur van woede en angst gaf de grote leider de mogelijkheid op te treden als brandweerman en als verlosser van het kwaad.

Eigenlijk is dat precies wat jullie baas doet in het filmpje dat jullie laatst rond-twitterden. Hij plakt en knipt rottige beelden achter elkaar van ‘hunnie’ die geweld toepassen op blanke Nederlanders. Daarbij monteert hij kreten uit het handboek Propaganda voor Dummies: ‘Het land uit, samen met hun familie’, ‘Want dit is ons land’.

Beelden waar je kwaad van wordt, dat snap ik helemaal. Iedereen dient met zijn poten van een ander af te blijven. Maar zien jullie dat hier selectief geshopt is? Wilders pakt graag ‘multicultureel straattuig’ op om ze uit te zetten en Nederland weer veilig te maken. Blank straattuig bestaat even niet in zijn wereld, terwijl we heel goed weten dat zich alleen al in jullie fractie een stuk tuig met zeer verkeerde manieren naar vrouwen ophoudt, maar dit terzijde. ‘Nederlanders worden vernederd’, en Geert gaat dat stoppen.

Zien jullie ook dat hier een kwaadaardige poging wordt gedaan om het land te verdelen in blanke Nederlanders en ‘hunnie’? Herkennen zou mooi zijn, want als je het eenmaal ziet, dan kan je erover na gaan denken wat de gevolgen kunnen zijn van het creëren van een tweedeling. Zodat je over een paar jaar niet weer een verbolgen Facebookpost hoeft te plaatsen over ultiem onrecht dat mensen is aangedaan.

Wat me teleurstelde is dat jullie, direct na het menselijke geluid over de struikelstenen, een stuk plaatsten over ‘kansloze asielzoekers’ die Zaanstad zijn inwoners misschien wel ‘door de strot’ gaat duwen. Dit is dan weer een prima voorbeeld van hoe je een groep mensen op een grote hoop gooit en berooft van een identiteit.

Beste boze jongens, het wordt tijd dat jullie zelf na gaan denken. Stop met het blinde volgen van een man die al meer dan twintig jaar met zijn witte papbillen aan het Haagse pluche gekleefd zit om haat zonder oplossing te verspreiden, en verbreed je horizon. Geloof me, je wereld wordt er een stuk zonniger en veiliger van.

Succes, en als jullie er behoefte aan hebben: ik heb nog veel meer tips voor jullie!

Een beste groet van Merel

___________________________________

Goed, nog één heel klein bounus-tipje dan, omdat ik het niet aan kon zien. Eerst maar even jullie filmpje. Waarschuwing het is een vrij aandoenlijk:

Pfff… Ik hield het bijna niet droog. Peter, je huilt over het ‘feit’ dat de VVD een motie van je heeft gepikt. Als wraak stem je tegen de motie. Dat zal iedereen leren.

Maar jongens, dit was niet slim. Jullie stonden achter de motie, en vonden het belangrijk om voor de mensen die jullie vertegenwoordigen dit punt binnen te halen. Door Peters ego in de weg te laten zitten stemden jullie tegen je eigen gevoel. Dit zal pijn gedaan hebben.

Tip voor de volgende keer: complimenteer de VVD met de motie, zeg desnoods iets als ‘ik vraag me af waar ze deze wijsheid verkregen hebben’ en stem voor. Tel uit je winst.

Lees meer Merel Kan