Merel Kan: Schreeuwende minderheid

Beste jongens van de Zaanse PVV,

Opvoedkundig schijnt het soms beter te zijn om geen aandacht te geven aan ongewenst gedrag. Toch heb ik het gevoel dat er ergens diep binnenin die boze Zaanse PVV-mannen kleine jongetjes schuilen die het heus niet slecht bedoelen.

Iemand moet alleen vertellen waar het misgaat, en ik zal een poging wagen.

Als ik jullie twitterprofiel open dan word ik begroet door een pikzwarte piet die zijn tong naar me uitsteekt. Kinderachtig, maar daar groeien jullie echt vanzelf wel overheen.

Een lichtpuntje vind ik op jullie Facebookpagina. In Zaandam en Koog aan de Zaan zijn deze maand negenenveertig struikelstenen gelegd en daar staan jullie bij stil. Onder de indruk van het feit dat de mensen waarvoor de steentjes zijn gelegd, gedood werden in vernietigingskampen schrijven jullie:

‘’Gevlucht in de dood”, staat er op haar struikelsteen die nu vereeuwigd is voor haar voormalige woning in de Westzijde.’

Op de stenen op jullie foto staan de namen van de Familie de Levie-Bernstein, die vluchtte uit Duitsland in de hoop bij ons een veilig thuis te vinden.

Het is fijn dat jullie laten blijken oog en oor te hebben voor de geschiedenis. Er zijn namelijk lessen te leren die ervoor kunnen zorgen dat het nooit meer hoeft te gebeuren.

In de voorbereiding tot volkerenmoord speelt propaganda een belangrijke rol. De meer dan 100.000 joden in Nederland en de ruim 180 joden in de Zaanstreek werden niet van de een op andere dag weggevoerd en vernietigd. Er werd eerst een klimaat geschapen waarbinnen dat mogelijk was.

Door feiten te manipuleren en misleidend in te zetten, is een sfeer gecreëerd waarin ‘wij’ tegen ‘hunnie’ werden opgezet. En door selectief te shoppen, eigenschappen uit te vergroten en mensen te ontmenselijken werd een beeld geschetst van een volk dat niet meer was dan ongedierte dat uitgeroeid moest worden. Het stoken en aanwakkeren van een vuur van woede en angst gaf de grote leider de mogelijkheid op te treden als brandweerman en als verlosser van het kwaad.

Eigenlijk is dat precies wat jullie baas doet in het filmpje dat jullie laatst rond-twitterden. Hij plakt en knipt rottige beelden achter elkaar van ‘hunnie’ die geweld toepassen op blanke Nederlanders. Daarbij monteert hij kreten uit het handboek Propaganda voor Dummies: ‘Het land uit, samen met hun familie’, ‘Want dit is ons land’.

Beelden waar je kwaad van wordt, dat snap ik helemaal. Iedereen dient met zijn poten van een ander af te blijven. Maar zien jullie dat hier selectief geshopt is? Wilders pakt graag ‘multicultureel straattuig’ op om ze uit te zetten en Nederland weer veilig te maken. Blank straattuig bestaat even niet in zijn wereld, terwijl we heel goed weten dat zich alleen al in jullie fractie een stuk tuig met zeer verkeerde manieren naar vrouwen ophoudt, maar dit terzijde. ‘Nederlanders worden vernederd’, en Geert gaat dat stoppen.

Zien jullie ook dat hier een kwaadaardige poging wordt gedaan om het land te verdelen in blanke Nederlanders en ‘hunnie’? Herkennen zou mooi zijn, want als je het eenmaal ziet, dan kan je erover na gaan denken wat de gevolgen kunnen zijn van het creëren van een tweedeling. Zodat je over een paar jaar niet weer een verbolgen Facebookpost hoeft te plaatsen over ultiem onrecht dat mensen is aangedaan.

Wat me teleurstelde is dat jullie, direct na het menselijke geluid over de struikelstenen, een stuk plaatsten over ‘kansloze asielzoekers’ die Zaanstad zijn inwoners misschien wel ‘door de strot’ gaat duwen. Dit is dan weer een prima voorbeeld van hoe je een groep mensen op een grote hoop gooit en berooft van een identiteit.

Beste boze jongens, het wordt tijd dat jullie zelf na gaan denken. Stop met het blinde volgen van een man die al meer dan twintig jaar met zijn witte papbillen aan het Haagse pluche gekleefd zit om haat zonder oplossing te verspreiden, en verbreed je horizon. Geloof me, je wereld wordt er een stuk zonniger en veiliger van.

Succes, en als jullie er behoefte aan hebben: ik heb nog veel meer tips voor jullie!

Een beste groet van Merel

___________________________________

Goed, nog één heel klein bounus-tipje dan, omdat ik het niet aan kon zien. Eerst maar even jullie filmpje. Waarschuwing het is een vrij aandoenlijk:

Pfff… Ik hield het bijna niet droog. Peter, je huilt over het ‘feit’ dat de VVD een motie van je heeft gepikt. Als wraak stem je tegen de motie. Dat zal iedereen leren.

Maar jongens, dit was niet slim. Jullie stonden achter de motie, en vonden het belangrijk om voor de mensen die jullie vertegenwoordigen dit punt binnen te halen. Door Peters ego in de weg te laten zitten stemden jullie tegen je eigen gevoel. Dit zal pijn gedaan hebben.

Tip voor de volgende keer: complimenteer de VVD met de motie, zeg desnoods iets als ‘ik vraag me af waar ze deze wijsheid verkregen hebben’ en stem voor. Tel uit je winst.

Lees meer Merel Kan

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Heel goed uitgelegd, hoe het ‘wij’ ‘zij’ denken nieuwe uitsluiting van groepen mensen bewerkstelligt, Merel. Leren van het feit hoe dat in de jaren ’30 werd gegaan, dat zou een ieder – en politici zeker – moeten doen. Want je moet er toch niet aan denken dat deze geschiedenis – van uit- en opsluiting – zich gaat herhalen…

 • Rina Schenk

  Er is niets gepikt door de VVD. De VVD wilde verder gaan dan de motie van de PVV. Dus heb ik Peter gevraagd mee te doen met onze opzet en hem die gemaild. Het antwoord was nee. En dat was voordat het stuk is gepubliceerd. Dan is het niet anders dat er meerdere voorstellen zijn over 1 onderwerp.

 • Bruce Latham

  Heel goed en belangrijk stuk. Ik hoor steeds meer taalgebruik dat de humaniteit van mensen wegneemt. Vaak wordt het gebagatelliseerd. Maar kijk alleen al naar de hoeveelheid mensen die omkomen op de Middellandse Zee – al bijna (of inmiddels meer dan?) 20.000 sinds 2013. Erg genoeg, maar bedenk dan dat reddingsacties actief worden tegengewerkt, kustwachten krijgen te horen dat ze niet moeten ingrijpen. De EU stopt met de missies om mensen in nood te kunnen helpen. En waarom? Veel mensen, en veel politieke partijen, zien de vluchtelingen of migranten niet als mensen. Pas als op een Europees vakantiestrand een dood kind aanspoelt verandert het taalgebruik voor een paar dagen of weken. Maar daarna hebben de kranten en partijen als de PVV het weer over ‘gelukszoekers’ ’testosteronbommen’ en ‘stromen’ of ’tsunamis’ mensen, alsof het water is dat tegen de dijk op klotst. Maar wel elk jaar schijnheilig plechtig 4 en 5 mei vieren – ‘opdat we nooit vergeten’.

 • A. Harmens

  Het is goed dat De Orkaan zich laat horen over de hypocrisie van de PVV. Maar De Orkaan geeft wel regelmatig iemand van de partij DENK een column op deze site. De partij, waarvan de voorman vond dat ‘Turkse Nederlanders moeten laten zien aan welke kant zij staan’ inzake de Armeense genocide en die op Facebook Islamitische Nederlanders van andere partijen te kakken zette. Het zou De Orkaan sieren om niet met twee maten te meten! Je kunt geen stelling nemen tegen de ene haatdragende partij, als je andere in de armen sluit.

  • De Orkaan

   De Orkaan heeft nog nooit een column van een Denk-lid gepubliceerd. In de afgelopen jaren zijn er twee opiniebijdragen van raadsleden van Denk gepubliceerd, en dat is dus echt wat anders. We hebben ook opinies van leden van het CDA, SP, PvdA, ROSA en GroenLinks bijvoorbeeld geplaatst. Daar maken we geen onderscheid.

 • Jaap Meeuwsen

  Denk niet dat dit het geval is A.Harmens.
  Voor zover ik het kan beoordelen zal De Orkaan ruimte bieden aan een ieder die dat wil. En dat doen ze ook al zijn er natuurlijk grenzen.
  Maar als ik zo om mij heen kijk / luister zie ik het snel verergeren.
  Goed stuk Merel .

  • hans van loo

   Grenzen? Hoe moet ik dat zien? Een vorm van censuur ? Worden er dan alleen onderwerpen aangesneden waarvan de kleur een redactie wel welgevallig is?
   Eigenlijk is dat natuurlijk wel zo. Je hoeft alleen maar de kijken naar de grote media.

   En dan nog wat. Er zijn inderdaad mensen die terecht als vluchteling kunnen worden aangemerkt,maar het ontkennen van het fenomeen “gelukzoekers’ alsof die niet zouden bestaan lijkt me een bewering tegen beter weten in.

   • Jaap Meeuwsen

    Niet zo boos reageren Hans. Met grenzen bedoel ik geen censuur maar niet schelden, niet beledigen enz. Dat hoort gewoon niet op een forum thuis. Hoort trouwens nergens thuis hoewel je dat tegenwoordig niet meer zou zeggen. Is steeds meer gewoon ook in de media is dat steeds meer normaal.

 • Tonvanheeswijk

  Volgens mij weerspiegelt een partij voornamelijk hoe er binnen onze ‘maatschappij’ gedacht wordt. Erg flexibel zijn we daar niet meer in helaas.

  • Jaap Meeuwsen

   Inderdaad maar dan wel in een deel van onze maatschappij gelukkig.
   Iedereen niet over een kam scheren.
   Vrijheid van meningsuiting betekent niet gelijk een vrijbrief tot kwetsen, schelden en beledigen.
   Dat vergeet men tegenwoordig nogal eens, heeft niet gelijk met censuur te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *