Merle Cannes: Zaanboulevaarwel

Telkens als ik de term voorbij zie komen, gruwel ik.

‘Negeren’, fluister ik mezelf toe, ‘negeren!’ Maar dan ligt mijn bloeddruk al rond de 180, zitten de vlekken in m’n nek en werkt mijn laatst gegeten maaltijd zich een weg omhoog.

‘Zaanboulevard! Zaanboulevard!’ Ze blijven het roepen. ZNSTD’s officieel – ingehuurde – citymarketingman Lex Kruijver en zijn maat – onbezoldigd – hotspotkoning Leon Hamming.

Stiekem ben ik ze Hyacinth en Richard gaan noemen.

Natuurlijk ligt het aan mij en de associatie die ik heb met de term ‘boulevard’. Die is inmiddels mijlenver afgedreven van de Zuid-Franse wandelwegen aan de kust, waarlangs mijn zussen en ik flaneerden. In plaats daarvan zie ik prijsstunters, in goedkope gebouwen aan een meubelboulevard, verstopt achter triplexborden waarop in knalgele, afgebladderde verf te lezen valt dat ALLES WEG MOET met een korting van 30 tot 70%!

‘Zaanboulevard’ negeren zou misschien het beste zijn, maar ik signaleer dat de twee voet aan wal krijgen met hun goedkope voorzetterm. Op citymarketing-verlengstuk Zaanstreek.nl valt te lezen dat kwaliteitswinkels Wala en KOO’K aan de ‘Zaanboulevard’ liggen. Een logische volgende stap zou zijn dat zij hun namen veranderen in Onderbroekengigant en Keukendump.

Toch is de koopgoot-klank niet eens wat het meeste stoort. In de BBC-serie Keeping Up Appearances noemt de snobistische Hyacinth Bucket zichzelf en haar man Richard, ‘Bouquet’. Daarmee proberen ze iets te zijn wat ze niet zijn. De Zaanweg heeft al een naam en het is een parel. Een straat die een rijk verleden ademt en zacht het heden inblaast. Geen boulevard die haar geschiedenis in de uitverkoop gooit en overschreeuwt.

Hyacinth en Richard bedoelen het niet slecht, ze zijn gewoon een beetje onzeker. Misschien kunnen we een inzamelingsactie houden om hen naar de boulevard van Nice te sturen. Dat hoeft niet heel duur te zijn: een enkele reis lijkt me genoeg.

Ps. Ik heb zojuist mijn eerste petitie aangemaakt: Zaanweg is geen Zaanboulevard!

Update: de petitie is al 50 keer getekend!

Deel dit artikel:

29 reacties

 • Rein Wasscher

  Merle, geheel mee eens.

 • Wim

  Beste Merel, ik kan nog wel begrip opbrengen voor jouw gevoelens rondom de term ‘Zaanboulevard’. De achterliggende gedachte is geweest de mogelijkheden van dit deel van Zaanstad, mooi gelegen aan de Zaan, onder de aandacht van met name de gemeente en projectontwikkelaars te brengen. Neem een voorbeeld aan Amsterdam. Als je naar de ontwikkelingen kijkt rondom het IJ dan zie je dat men groot durft te denken. Ook de plannen die men heeft voor het Havengebied zijn daar een mooi voorbeeld van. Waarom zou dat ook niet kunnen voor de Zaanoever en waarom de gemeente niet eens prikkelen ook wat groter te denken? Als je wat afstand neemt dan zou je ook grote mogelijkheden kunnen zien. Een prachtige plek om nieuwe woningen te bouwen, recreatiefaciliteiten te ontwikkelen en zomers heerlijk te vertoeven. Denk daarbij aan gezellige terrassen en heerlijk wandelen. Waarom je de winkels aan de Zaanweg afschildert als prijsstunters in goedkope gebouwen verbaast me en doet geen recht aan de daar aanwezige hard werkende ondernemers. Triplexborden met afgebladderde verf??? Misschien kan je ook een keer kritiek leveren vanuit een positieve grondhouding? Met elkaar continue de maat nemen schiet niemand wat op. Tot slot, heb ik respect voor jouw betrokkenheid bij de Zaanstreek!

  • Merel Kan

   Beste Wim, allereerst dank voor je reactie en je compliment.
   Een achterliggende gedachte ophangen aan de term ‘Zaanboulevard’ lijkt me geen goede zet. Daar kan ik dan ook weinig positiefs over schrijven.
   Wat bij jou blijkbaar niet duidelijk werd, is dat ik de winkels aan de Zaanweg ‘kwaliteitswinkels’ noem. Er zitten mooie zaken die de term ‘boulevard’ niet nodig hebben en mi niet verdienen. De prachtige Zaanweg met haar Zaanbocht is mooi genoeg: goede wijn behoeft geen krans.
   Tot slot: ik ben dol op de Zaanstreek, en juist daardoor zie ik het als een plicht kritiek te leveren als ik vind dat ze gegijzeld wordt door degene met de grootste roeptoeter.

  • JN

   Bij het woordje “Projectontwikkelaar” en ” groter denken” krijg ik het al snel benauwd

  • Gerben Busch

   Hoe staat het eigenlijk met het Zaanoeverproject dat – pin me niet op exacte aantal vast – 25 jaar geleden werd gelanceerd om de Zaanoevers industrievrij te maken en de Zaan daarmee echt bij de stad te betrekken? Wellicht een idee om eens te achterhalen waarom er zand tussen de raderen is gekomen …

 • Hallo

  Serieus? Een petitie? Waar je je al niet druk om kunt maken… Alsof dit daadwerkelijk door een marketingcampagne of een beleidsstukje zal veranderen. Ik denk het niet. Zo willen ze al heel lang dat mensen zeggen dat ze in Zaanstad wonen. Nee, we wonen in Assendelft, Krommenie of Wormerveer. Of we mogen zeggen dat we in Zaanstad-Noord wonen of in Krommenie-West. Heb je dat ooit uit de mond van een inwoner gehoord? Ik denk het niet. Zo heb ik ook nog nooit iemand horen zeggen dat hij naar de Zaanboulevard is geweest. Let it go.

 • Tijn Vellekoop

  Alles voor Merels bloeddruk!

 • Jaap de Jong

  Een boulevard is wel functioneel voor Wormerveer, want je hebt veel meer ruimte om naast je schoenen te lopen

 • Gertjan Laan

  Scheveningen heeft een boulevard, Vlissingen en Breskens ook, en verdere waarschijnlijk elke plaats op de wereld met een mooi uitzicht op water. Dat het woord boulevard misbruikt is voor de verkoop van meubels is jammer. Maar ik vind het een goed idee om de oevers van de Zaan die werkelijk schitterend zijn, en die meer aandacht en liefde verdienen dan ze nu krijgen, te tooien met een wat meer tot de verbeelding sprekende term dan ‘weg’.
  Overigens woon ik niet in Wormerveer, maar wel in Zaanstad.

 • Joost Kuipers

  Beste Merel, wat een non issue is dit zeg, jammer dat jij je er zo over opwindt dat zelfs je bloeddruk gevaarlijke waarden krijgt, dit alleen al door het noemen van nou ja…… durf het niet te schrijven!
  Ik zie nog steeds het straatnaambordje Zaanweg en hoor ook nog alleen maar door bewoners gesproken worden over de Zaanbocht. Ik als echte Gladoor zal het ook niet anders gaan benoemen. De naam die ik voor jou liever niet hier neerzet is een marketing tool zoals je al wel weet. Het beslaat niet alleen de Zaanbocht maar gaat om een groter gebied. Door het noemen van personen in je artikel zou ik haast gaan denken dit op stemmingmakerij gaat lijken.

  Heb je al bij de gemeente geïnformeerd of er een straatnaamwijziging op stapel staat? Het zou jou ook bekend moeten zijn dat bij een dergelijke wijziging dit gepubliceerd moet gaan worden zodat men eventueel bezwaar kan aanteken tegen een naamswijziging, als ik jou was zou ik daar op wachten en verdere publicaties achterwege laten. Zoals je weet negatieve reclame is ook reclame.

  Er zijn wel andere zaken in Wormerveer gaande die wel (journalistieke) aandacht behoeven en wellicht een petitie waardig zijn. Ik heb het hier over de problemen met de fundering(palen) in de Zeeheldenbuurt. In de hoop dat je hier met De Orkaan permanente aandacht aan wil besteden.
  Daar dienen jullie veel meer de bevolking mee dan met op deze manier spreken over een marketing dingetje waarvan Wormerveer en haar bewoners wellicht voordeel zouden kunnen gaan hebben in de toekomst.
  Met vriendelijke groet,

  Joost Kuipers.

  • Merel Kan

   Hoi Joost, dank voor het niet noemen van de naam:-)
   Het feit dat de Zaanstad -en daarmee dus haar inwoners- betaalt voor een citymarketing-website die zelf namen voor straten verzint, vind ik geen non issue en gelukkig schrijven we op De Orkaan wat wij willen.
   Tips of informatie over zaken die jij belangrijk vindt, mag je ons natuurlijk altijd mailen. Dienen van de bevolking is namelijk mijn hobby.
   Een vriendelijke groet terug!

 • Joost Kuipers

  Denk dat je het toch niet goed begrijpt Merel het gaat met de naam niet om een straat maar om een gebied te promoten. Jammer dat je dit toch belangrijker vind dan het probleem in de Zeeheldenbuurt in Wormerveer,want als iemand die de Zaanstreek en bewoners een warm hart toedraagt en dienend wil zijn zou dit nieuws niet aan je oog ontsprongen mogen zijn. Had meer verwacht van je op dit gebied.

 • Co

  Ik begrijp wel wat Merel bedoelt. Aan de ene kant is het goed dat er gedacht wordt over verbeteringen van het gebied. Vooral die oude leegstaande fabrieken zijn momenteel alleen maar goed als horizonvervuiling. Ook aan het Zuideinde valt nog wel wat eer te behalen. Aan de andere kant gruwel ik ook van opgerekte marketingwaarheden in het algemeen en aan “Zaanboulevard” en alle superlatieven die daarom heen worden gebruikt in het bijzonder. En inderdaad je woont in de Zaanstreek, waarin drie gemeenten liggen Zaanstad, Wormerland en Oostzaan en je woonplaats is bijvoorbeeld Wormerveer.

 • Joost Kuipers

  Beste Merel,jammer dat je het op deze manier ziet, heb hier als Gladoor geen enkele moeite mee, er is meer te vinden als alleen kostuums zoals ik op de pagina zie van Zaanstreek.nl. Vind het mooi als er meer bezoekers en daardoor meer beleving is in de Zaanbocht, daar sta ik niet alleen in. Heb begrepen dat er ook meer terrassen komen langs de Zaan. Daarnaast is het MKB een van de grootste werkgevers in Nederland, dus hoe meer klanten hoe meer werkgelegenheid. Je noemt in je reactie 1 bedrijf, dat vind ik jammer. Het gaat je toch om de naam die niet door Wormerveerders gebruikt wordt?

  • Co

   Ik denk niet dat je het begrijpt of wilt begrijpen Joost. Merel noemt geen enkel bedrijf. Ze schrijft dat ze haar “superheldenkostuum” a la Superman, Spiderman of welke smaak ook gaat aantrekken omdat jij iedere keer verwijst naar van het onderwerp afleidende zaken zoals de funderingspalen in de zeeheldenbuurt.

 • Co

  https://www.zaanstreek.nl/bezoeken/ontdek-de-zaanstreek/winkelen/zaanboulevard.html

  Brrr een goed voorbeeld van zo’n afschuwelijk opgerekte marketingwaarheid… Ik weet niet welke Gladoor dit heeft bedacht maar die moeten ze met pek en veren uit het dorp verbannen!

  “…Een heerlijke plek aan het water waar je prachtig uitkijkt op prachtig gerestaureerd erfgoed, een gevelwand bestaande uit de panden Batavia, Saigon, Bassein, Hollandia en Java…” als uitzicht van Bakkie Leut aan de Zaan.

  En dan nu de echte waarheid. Dit had natuurlijk moeten zijn: Riga, Geloof en Herinnering. De andere pakhuizen, de zogenaamde “monumentale wand” idbv de Zaanbrug zie je helemaal niet langs de Zaanboulevard bij Bakkie Leut aan de Zaan ivm de Zaanbocht!!

 • Jan Schoen

  Merel begrijpt het uitstekend. Ik ben bang dat de heer Kuipers het niet zo goed door heeft. Het is duidelijk: de commercie wil het gebied promoten. Dan kun je alles verwachten maar helaas zelden iets goeds. Alles is gepermitteerd om de geldla te vullen. Zelfs een unieke naam als ‘Zaanbocht,’ een naam die nergens anders in de wereld voorkomt, wordt schaamteloos ingewisseld voor het platste van het platste: ‘Zaanboulevard!’ Als je je wilt onderscheiden moet je zorgen dat je iets unieks te bieden hebt. Maar nee, het eerste dat ingeleverd wordt is de unieke naam ‘Zaanbocht.’ ‘Zaanboulevard’ is nodig om het gebied te promoten, zo beweert men. Alsof dat niet zou kunnen als het ‘Zaanbocht’ heet! Dommer kom je het zelden tegen. Het zal wel doorgaan want de economie heeft geen boodschap aan wat bewoners ervan vinden.

 • hans van loo

  Hyacinth Bucket,ik mis je.
  Trek je die nare opmerking van Merle maar niet aan.
  Maar inderdaad,de Zaanweg moet de Zaanweg blijven.

 • Elsbeth

  Merle het zou je sieren als je je bij de feit blijft houden. En niet aan stemmingmakerij doet op basis van onjuistheden. De Zaanweg blijft ,de Zaanbocht blijft . Het is enkel een naam voor een groter verblijfsgebied, vergelijkbaar met Inverdan en het Hembrug terrein in Zaandam. Het heeft een positief effect op de gebiedsontwikkeling Zaanstad-Noord.
  Het getuigt daarom van weinig respect om genoemde zaken en personen te diskwalificeren.

  • Merel Kan

   Elsbeth, hier een ‘feitje’ te vinden op de citymarketingwebsite van ZNSTD:
   ‘De winkels aan de Zaanboulevard presenteren zich onder de naam ‘In de Zaanbocht’.’
   Wat opvalt is dat ‘In de Zaanbocht’ tussen aanhalingstekens staat, terwijl deze term heel wat meer grond heeft dan de Zaanboulevard waaraan de winkels zogenaamd liggen.
   Jouw stelling ‘Het is enkel een naam voor een groter verblijfsgebied’, daar ga ik niet in mee. Het IS geen naam, want dat zou betekenen dat de twee heren waarover ik schrijf bij machte zijn om een naam door de strot van de burgers van Zaanstad te duwen, zonder dat er grond voor is. (Met je vergelijking met de naam ‘Hembrugterrein’ sla je overigens de plank volledig mis, ik hoop dat ik dat niet uit hoef te leggen.)
   Jouw stelling: ‘Het heeft een positief effect op de gebiedsontwikkeling Zaanstad-Noord,’ maakt nieuwsgierig. Beschik jij over een onderzoek waaruit dit blijkt?
   Ten slotte: ik diskwalificeer niet de personen. Wel de naam ‘Zaanboulevard’. En die komt nou eenmaal uit hun dikke duim (grand pouce).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *