Deze week geen Zaanse bomen in onze serie Groene Superhelden. Maar wel een groen alternatief: deel 3 van “met De Orkaan het Zaanse oerwoud in”.

Vorige expedities trokken naar de Balkenhaven en het Plofbos. Vandaag het eiland Bloemendaal.

Op ontdekkingsreis in je eigen achtertuin. Gewapend met kompas, klamboe en klewang gaat De Orkaan op zoek naar de wildste stukken Zaanstreek.

Ver is het niet, maar wel ontoegankelijk en onbegaanbaar, en soms zelfs verboden. Geen uitje voor mietjes, watjes en Landallers. Wie het Jagersveld en het Twiske al doorkruist heeft, is niet voor één gat te vangen: slagbomen trotserend, tijgerend onder prikkeldraad en per kano als het moet.

bloemendaelssluysExpeditie 3: het eiland Bloemendaal
Tussen het Brokkingterrein in Wormerveer en de jachthaven van West-Knollendam ligt het eiland Bloemendaal in de Zaan. De voormalige vuilstort is de laatste tientallen jaren veranderd in een heuse rimboe.

In Wormerveer wordt het eilandje – tussen Oost- en Westknollendam – ook wel De Belt genoemd. Het ligt er al eeuwen, minstens 400 jaar. In 1635 duikt de naam voor het eerst op, als Bloemendaelse Sluys (rechts), tussen Knollendam en Wormer.

De gemeente Wormerveer kocht het eiland in 1930. Het werd gebruikt als vuilnisbelt tot 1970. Zaanstad wilde er in 1975 er een zandlosplaats vestigen maar dat is nooit gebeurd.

Nu ziet het er zo uit (foto Google Earth 2015). Links de restanten van een brug, boven de jachthaven van Westknollendam.

bloemendaal

De mogelijke vervuiling is hier natuurlijk wel een dingetje, evenals de vraag of het wel Zaanstad is. Alles duidt erop dat de grens tussen Zaanstad (de voormalige gemeente Wormerveer) en Wormerland dwars over het eiland loopt.

In de plannen voor het Brokkingterrein (onder) speelt ook Bloemendaal een rol. Daar zou recreatie moeten komen, misschien zelfs wel een jachthaven: “voor het eiland Bloemendaal is een toeristisch/recreatieve invulling kansrijk. Gedacht kan worden aan een strand met café-restaurant, kleinschalige verblijfsaccommodaties voor bezoekers van de jachthaven en wellnessfuncties.”

BrokkingFestival

Over Bloemendaal schreef De Orkaan eerder dit artikel.

Hoe kom je er? Er liggen nog resten van een brug maar dat lijkt een zeer riskante onderneming. Online is een foto uit 2007 van Marcel01 te vinden waarop de rimboe en de brug te zien zijn. Inmiddels is het hout verdwenen. Per bootje is verreweg de beste optie.

brug bloemendaal2