Mooi geel is niet lelijk…

Geel. Kanariegeel. Felgeel. Oogverblindend geel.

Dat is de nieuwe kleur van het bewegende stuk brugdek voor fietsers en voetgangers. Alle bruggen die door Zaanstad worden beheerd, krijgen deze kleur.

Ondanks de vrolijke kleur is er een duistere reden voor het schilderwerk. Zaanstad heeft hiertoe besloten om de veiligheid voor het langzame verkeer te vergroten. Eerder was er een dodelijk ongeluk bij de Den Uylbrug en een ongeluk met twee ernstig gewonden bij de Bernhardbrug.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid constateerde dat Zaanstad weinig haast had gemaakt met het doorvoeren van maatregelen. Deze gele kleur is één van de acties van Zaanstad. Op verschillende bruggen zijn nu ook tijdelijk verkeersregelaars aanwezig. Daarnaast komen er nieuwe cameraopstellingen bij bruggen en krijgen bruggen een ‘actieknop’.

Boven de foto van het schilderwerk vandaag op de Bernhardbrug. Eerder was ook al de Den Uylbrug van een geel wegdek voorzien onder).

fietspad den uylbrug zaandam geel vlak

geel bernhardbrug 5 dec 2019 orkaan

Werk aan de Bernhardbrug

 

 

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Bruce Latham

  Heeft er iemand al gefietst over deze nieuw geschilderde brugvlakken? Mijn ervaring met geverfde wegdelen elders is dat het bij regen gauw glad wordt. Hoe is dat hier?

 • Dirk Boet

  Het is dezelfde verf als welke als tijdelijke belijning gebruikt wordt bij werkzaamheden op bijvoorbeeld de snelweg, totaal niet glad.

 • Jaap Meeuwsen

  Er hebben een poosje bewakers gestaan op de Alexanderbrug maar die zijn volgens mij weer verdwenen. Eigenlijk hetzelfde als na het vorige ongeluk,paar weken paniek, daarna stilletjes alles weer zoals het was behalve dan het gele wegdek.
  Ik geloof niet zo dat het effect heeft, als je gewoon goed oplet zie ik niet hoe het fout kan gaan, er zit ruim voldoende tijd tussen het rode licht, de bellen, het neergaan van de slagbomen en het open gaan van de bruggen.
  Ja, als je dan evengoed nog met de ogen dicht doorrijd.
  Wanneer je bij een kruising met verkeerslichten door geel….rood rijd en midden op de kruising stil gaat staan is de kans ook groot op een aanrijding. Maar is de kruising dan gevaarlijk.
  Als de lichten op een brug op rood gaan moet je gewoon stoppen en wachten, dat staat duidelijk genoeg aangegeven.
  Ik zie vaak genoeg rare capriolen op de bruggen maar om daarvan nou de schuld bij de gemeente te leggen ?
  Verkeerslichten en slagbomen blijven hulpmiddelen, goed opletten blijft nummer één.
  Vergelijk het maar met een spoorwegovergang, als je tussen de slagbomen door toch nog oversteekt en er gebeurt wat is de overgang dan onveilig ?
  Denk niet dat het geel voor dit soort verkeersdeelnemers veel zal helpen helaas.
  Blijf erbij dat een brugwachter natuurlijk nog steeds de veiligste oplossing is maar dat zal er helaas wel nooit meer van komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *