Mosquito-overlast? Meld het!

Schending van de lichamelijke integriteit, het recht op bewegingsvrijheid en het verbod op discriminatie. Zomaar een paar regels die in ZNSTD ‘mogelijk’ worden geschonden. En het wordt toegestaan.

De Mosquito is een apparaat dat ervoor zorgt dat mensen jonger dan 25 jaar weggepest worden van een bepaalde plek. Het verspreidt een snerpende hoogfrequente toon van 90 decibel, alleen waarneembaar voor deze groep.

Schermafbeelding 2015-06-22 om 23.15.45Ons bereikt pubergepiep over extreme pieptonen bij onder andere het Deka-appartementencomplex in Zaandam en bij het Belastingkantoor vlakbij het Zaanlands Lyceum. Om het voor onze toekomst – de jeugd ja – nog erger te maken: ze zijn ook al niet welkom als groep op en rond de prachtige hangplek achter de Hema.

Natuurlijk worden de pestmuggen niet zomaar opgehangen. In de handreiking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat “Vanwege de mogelijke bezwaren is het van groot belang dat terughoudend met de inzet van de mosquito wordt omgegaan. In de Gemeenteraad zal zorgvuldig moeten worden afgewogen of de mosquito al dan niet wordt ingezet. En als wordt besloten om feitelijk een mosquito te plaatsen is een gedegen voorbereiding noodzakelijk.”

Vorig jaar stelde Songul Mutluer van de PvdA Zaanstad vragen aan het college over het gebruik van de Mosquito.

Op de vraag “is het college voornemens om handhavend op te treden?
” was het antwoord: “Er zijn geen klachten over geluidhinder bij de gemeente bekend. Daarom is er geen aanleiding om handhavend op te treden.”

Handhaving is mogelijk volgens artikel 4:6 Overige geluidhinder:

 1. Het is verboden buiten een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer of het Besluit toestellen of geluidsapparaten in werking te hebben of handelingen te verrichten op een zodanige wijze dat voor een omwonende of voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt.

Maar dan moet er dus wel geklaagd worden.

Mutluer onderzoekt nog of de huidige Algemene Plaatselijke Verordening (APV) toereikend is.

Wij horen het graag als er nog meer Mosquito-plekken bekend zijn. Voor de 25-minners die er last van hebben: klaag. Verder is er vooralsnog ruimte om te chillen in fietstunnels. Al is dat misschien iets teveel chill.

! Update ! Voor melding:

 1. Ga naar de site van Zaanstad Handhaving.
 2. Kies 2e optie: Over geplaatste objecten in de ruimte
 3. Kies 2e optie: Andere objecten

Op YouTube vonden wij een ‘Mosquito Sound-test‘ Wij kwamen tot 5, maar wat dat zegt?

Deel dit artikel:

Een reactie

 • De Orkaan

  Wij plaatsten een oproepje via de Facebookpagina ‘Je bent een Zaankanter als’en kregen binnen een half uur 6(!) ‘nieuwe’plekken te horen waar de apparaatjes zouden hangen:
  – Winkelcentrum kaaikhof in assendelft bij de lift entree
  – Bij de sportschool gele ring
  – ‘Volgens mij’ bij oude postkantoor Krommenie
  – Het busstation in zaandam
  – busstation Wormerveer
  – bij de stoplichten bij de Opel garage aan de linkerkant vanaf Zaandam bij die opslagplaatsen te huur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *