Motie: Wonen op het Krimp

Dat er aan de Zaan een schreeuwende behoefte is aan starterswoningen staat buiten kijf, en nu afgelopen week bleek dat de plannen voor het Zaans Museum Centrum/Museum Holland in het voormalige PTT-kantoor op het Krimp op weinig steun hoeft te rekenen, zien verschillende partijen hun kans schoon om één en één bij elkaar op te tellen*.

DZ, PvdD, PVV, LZ en de POV, dienen een motie in waarin zij vragen te kijken naar mogelijkheden om in het pand te gebruiken om kleine starterswoningen te realiseren, met eventueel seniorenwoningen op de begane grond.

Zaanstad heeft in het verleden tegenstrijdige boodschappen over het gebouw afgegeven. Omwonenden werden uitgenodigd om hun visie te geven op woonplannen maar ondertussen sloot de gemeente een intentieovereenkomst met wooncorporatie Ymere af voor de ‘mogelijke aankoop’ van het pand voor een museum.

De partijen vinden huisvesting belangrijker omdat de wachttijd op een woning voor starters nu meer dan tien jaar is. Bovendien zou het aansluiten bij de woningbouwambitie van 1000 woningen per jaar.

*Deze zin werd u kosteloos aangeboden en telde maar liefst 56 woorden schoon aan de haak!

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Gert Schouten

  Ik lees: “Omwonenden werden uitgenodigd om hun visie te geven op woonplannen maar ondertussen sloot de gemeente een intentieovereenkomst met wooncorporatie Ymere af voor de ‘mogelijke aankoop’ van het pand voor een museum.”
  Ik woon ruim 25jaar in de Russische Buurt en vlak achter het bedoelde pand, maar er is over geen enkel plan ooit enige vorm van overleg geweest met welke buurtbewoner dan ook. Noch over Museum-variant 1, 2, 3 of 4 (of waren het er meer), noch over een woonfunctie. Een stramien dat niet uniek is. Er wordt pas met direct belanghebbend overlegd als de plannen klaar zijn. Slikken of stikken is dan de voorliggende vraag.

  • Henk Terol

   Bij een informatieavond over de Russische Buurt op het Gemeentehuis is door de fractie van DZ aan de bewoners gevraagd of dit een optie is die het overwegen waard is. Daar werd toen positief op gereageerd. Duidelijk was toen dat er plannen waren voor het vestigen van het Zasns Museum. Daar is nu een einde aan gekomen en zodoende is deze motie meer dan wenselijk. Ook nav het voorstel aan de Raad om de motie van een Leegstandsverordening te omarmen. Die motie kan elk moment worden ingediend.

 • R.J. Keinemans

  Zaanse Museum komt in deze constructie vrij prachtige 1/2 persoonswoningen te realiseren op een prachtige plek.

 • marc van Dorth

  Deze gemeente leeft in een droom wereld en is een fantast op het hoogste niveau.
  Er zijn altijd inspraak avonden en participatie trajecten waar de burger zijn zorgen mag uiten.
  Alleen doet de gemeente daarna er helemaal niets mee maar kan er gezegd worden iedereen heeft zijn zegje kunnen doen en is de meerderheid het ermee eens.
  Vervolgens draaien ze je nek om om er zelf beter van te worden.
  Dat noemen ze democratie, naar mijn mening is dat meer een vorm van kleptocratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *