Museum De Zaanse Tijd is vernieuwd (filmpje)

Na een lange lockdown-periode is Museum de Zaanser Tijd op de Zaanse schans weer open. De sluiting is onder meer gebruikt om het museum te vernieuwen. Op 13 juni wordt het officieel geopend.

De collectie is in een nieuwe presentatie te zien, en is een speciale expositie van elektrische klokken en ook de website is vernieuwd.

Museum Zaanse Tijd heeft een nieuwe presentatie waarin de beroemde Nederlandse geleerde en homo universalis Christiaan Huygens (1629-1695) optreedt als gids.

“De nieuwe presentatie telt tal van topstukken, zoals 17de-eeuwse ‘Haagse klokken’, onder meer met volledige kalender. Complexe wijzerplaten in 18de-eeuwse staande horloges illustreren de astronomische interesse van aandeelhouders van de VOC en WIC in Amsterdam en Hoorn. De introductie van stoomschepen en -treinen in de 19de eeuw behoefde internationale standaardisatie via scheepschronometers en regulateurs.’

Naast de nieuwe vaste presentatie toont Museum Zaanse Tijd dit hoogseizoen de expositie “Elektrici-Tijd”. Hierin worden een aantal Nederlandse pioniers en bedrijven in beeld gebracht, die een aandeel hebben gehad in de elektrificatie van de tijdmeting in ons land.

“Zo presenteerde firma F.C. de Jong zijn elektrische regulateur al in 1866 in het Paleis van Volksvlijt en kreeg Eliaser ‘Lazarus’ Kiek in 1889 op de wereldtentoonstelling te Parijs een gouden medaille voor zijn elektrische klok.

Jan Lameris richtte in 1917 de Eerste Nederlandsche Electro-Magnetische Uurwerkenfabriek op en Pieter Johannes Paauwe kreeg in de jaren 30 een octrooi voor zijn volautomatische kalenderuurwerk.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *