Persbericht 1:1 Presentatie “Handel in de Tijd” in Museum Zaanse Tijd

We zouden de tijd kunnen nemen om van het persbericht dat we zojuist binnenkregen een eigen artikel te maken, maar dat lijkt ons niet nodig, het is een uitstekend stukje informatief leesvoer.

Ons advies: neem de tijd om er te gaan kijken.

Presentatie “Handel in de Tijd” in Museum Zaanse Tijd wordt geopend

Museum Zaanse Tijd is gevestigd in een houten koopmanshuis op de Zaanse Schans. Met onze collectie willen we de bezoekers een beleving geven van de verschillende lagen van het begrip Tijd. In ons pand is nu een nieuwe laag toegevoegd, die de historische rijkdom van onze collectie onderstreept: de presentatie “Handel in de Tijd”.

Na de uitvinding van de slingerklok in 1656 bedacht Christiaan Huygens in 1669 de onrust. Die maakte ook op zee precieze tijdmeting en doeltreffende navigatie mogelijk.

De Europese handelslanden werden door deze uitvindingen nog machtiger op zee en konden hun handelsstromen efficiënter inrichten. Uiteindelijk leidde dit tot de Europese kolonisatie van een groot deel van de wereld. Een stukje geschiedenis waarnaar we nu met gemengde gevoelens terugkijken.

Amsterdam werd een centrum van de wereldhandel. Er werd veel geld verdiend. De Zaanstreek, het industriegebied aan de overkant van het IJ, profiteerde hiervan mee.

Voor de rijke Hollandse burgers werden prachtig uitgevoerde staande klokken gemaakt, met muziekspeelwerken, bewegende mechanieken en fraai beschilderde wijzerplaten. Die hebben allemaal hun eigen verhaal. Samen vertellen ze het verhaal van economisch succes als gevolg van overzeese handel.

“Handel in de Tijd” draait om de zeven mooiste staande klokken uit de vaste collectie, die ieder voor zich al een interessant verhaal vertellen. Ze worden met een uitstraling van museale kwaliteit vertoond in de salon van een welvarende burgerfamilie. Het meest bijzondere van de salon is de vloer, die ambachtelijk is gemarmerd.

De nieuwe presentatie is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation in het kader van de campagne “De kracht van onze Nederlandse collecties”.

De presentatie wordt officieel geopend op 28 augustus 2020 om 15.30 uur door Hilbert Lootsma van de Vereniging Rembrandt. In verband met de geldende coronamaatregelen wordt de opening sober gehouden en is een zeer beperkt aantal personen uitgenodigd.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *