Museum of woningbouw in PTT-gebouw Krimp?

Zaanstad denkt over een nieuw museum in het oude PTT-gebouw aan het Krimp en laat onderzoeken “of een strategische aankoop van het pand op de Krimp haalbaar is.”

Tegelijkertijd heeft Zaanstad een discussie gestart op haar ‘Praatmee’-website waarop gepraat kan worden over “Wonen in (voormalige) PTT-centrale Zaandam.”

Van dat ‘meepraten’ heeft tot dusver één persoon gebruik gemaakt, die wil het zo snel mogelijk afbreken. De stelling van Zaanstad was:

“Aan de Krimp staat de (voormalige) PTT-centrale. Het gaat om een groot gebouw dat zijn functie heeft verloren. Dit pand zou geschikt moeten worden gemaakt voor woningbouw.”

Die ‘discussie’ is nogal achterhaald als de gemeente er een museum in wil. Wethouder Sanna Munnikendam (cultuur) ontkende donderdag 23 mei overigens dat het gebouw al gekocht zou zijn.

Museum Holland

Museum Holland zou jaarlijks 300.000 bezoekers naar het centrum van Zaandam moeten trekken. In de Voorjaarsnota van Zaanstad is een onnavolgbaar staaltje cul-talk over het museum te vinden:

“In dit museum zou iedere Zaankanter, van jong tot oud, het rijke en dynamische DNA van de Zaanstreek kunnen leren kennen. Het betrekken en verbinden van Zaanse bewoners, organisaties en bedrijven uit de Zaanse samenleving zou één van de belangrijkste pijlers van dit nieuwe museum moeten zijn. We gaan daarom het gesprek aan met de stad en de gemeenteraad en komen hier bij de begroting op terug.”

Wat er op volgt is concreter: “Vooruitlopend hierop wordt onderzocht of een strategische aankoop van het pand op de Krimp haalbaar is.” In gespreksverslagen over de Cultuurvisie wordt gewag gemaakt van “onderzoek naar exploitatiesubsidie” en een gespecialiseerd bureau dat werkt “aan het opstellen van een investeringsraming.”

Een onderzoek en een raming dus. De hoeveelheid documenten over het Museum Holland is indrukwekkend. We wachten ook nog op notities en bidbooks van Max Meijer en Ad ’s Gravensande, een haalbaarheidsonderzoek, een hervestigingsonderzoek, een ‘haalbaarheidsonderzoek internationale bruiklenen Monet tentoonstelling’ en een ‘locatiestudie’.

De woordvoerder van wethouder Munnikendam beloofde in februari: “de stukken bevinden zich in de afrondende fase en de verwachting is dat ze in het eerste half jaar van 2019 klaar zijn.”

Het PTT-gebouw kan ook een bibliotheek worden voor alle niet-openbare documenten over Museum Holland (iets voor Praat-Mee?).

Deel dit artikel:

2 reacties

 • R Buhrs

  Die hele hoek met schimmige bewoning en pandjes plat gooien en nieuwe appartementen complexen voor jongeren en betaalbaar.

 • Egbert Visser

  Slopen dat oude PTT gebouw en nog een paar panden aan het Krimp.
  Dit stuk Krimp maakt nu een verpauperde indruk.
  Appartementen moet je daar niet bouwen maar wel kleine huisjes die in de omgevingen passen.
  En verder geen bemoeienissen van Soeters, veel mensen zijn deze man en zijn “ontwerpen” meer dan zat !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *