Nieuw sportpark in Wormer en 165 woningen

Op de plek van de ijsbaan van Nova Zembla in Wormer mag een nieuw sportpark komen waar tennisverenigingen de Poelstars, de Spatter en TC Eendragt samen (als één nieuwe club) gaan spelen.

Op de plekken van de bestaande tennisparken moet woningbouw komen, in totaal gaat dat om 165 woningen.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben Wormerland ontheffing verleend om in het provinciaal landschap en landelijk gebied het sportpark aan te leggen op de locatie van de ijsbaan.

Het nieuwe sportpark moet een nieuwe fusieclub huisvesten, de drie bestaande tennisclubs gaan dan verdwijnen. Op het Nova Zembla-terrein komt een nieuw tennispark, met een kantine en kleedkamers. De natuurijsbaan wordt onderdeel van het nieuwe sportpark.

Noord-Holland:

“Met de verplaatsing van de natuurijsbaan en de bouw van het sportpark komt op verschillende locaties grond vrij voor binnenstedelijke woningbouw. De nieuwe woningen worden gebouwd in de segmenten sociale huur, middeldure huur, goedkopere koopwoningen en seniorenwoningen.”

Aan de ontheffing stelt de provincie voorwaarden. De landschappelijke inpassing moet voldoen aan de ‘kernkwaliteiten van het landschap in het Wormer- en Jisperveld’. Voorwaarden zijn onder andere: open ruimte en vergezichten, habitat voor weidevogels, tegengaan van geluidoverlast en rekening houden met de regels ten aanzien van stiltegebieden.

Sporthal

In de originele plannen die al uit 2019 dateren was niet alleen sprake van een tennis-fusie en een nieuw sportpark maar ook van nieuwbouw van de sporthal aan de Spatterstraat. Volgens de woordvoerder van Wormerland is dat nog steeds de ambitie: verduurzaming van alle sportaccommodaties in Wormerland. De sporthal maakt dan ook deel uit van het plan.

Foto’s ijsbaanterrein, boven: Bart van der Laan (2023), onder: Rob Berkhout (2021).

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Grote schande. De ijsbaan is een broedgebied voor diverse soorten vogels waaronder de kievit, grutto en de slobeend. Hier kun je niet zomaar de schop in zetten. Het is nu mooi in evenwicht daar.

  • l. Boonstra

   Dan moet je de benodigde grond leveren of niet zeuren.Maar ja jij woont al en gunt een ander geen huis .Het is dus de keus of huizen of woningschaarste

   • Walter Vet

    Beste Boonstra,

    De gemeente Wormerland voldoet ruimschoots aan de verplichtingen om nieuwe huis te bouwen en de benodigde grond daarvoor te hebben zonder dat deze achterlijke constructie word gedaan.
    Dit is eerder een prestige project van een wethouder dan een noodzakelijk kwaad.
    3 tennisclubs met terug lopende ledenaantallen laten fuseren om op een nog groter terrein huis te gaan nemen.

  • Klaas de Haan

   u vergeet de ongeveer 70 jonge haassen elk jaar zo jammer

 • Rik Romijn

  Iedereen vind er altijd maar iets van. Totdat het in de buurt komt … dan staat opeens Iedereen op zijn achterste benen. Als het ver van je bed is vind Iedereen alles allemachtig prachtig. Ik zeg kom maar op met dat beton er moet gebouwd worden.

 • Peter Hanou

  Prima zaak. Onze kinderen willen ook wonen. Ik woon ook waar vroeger grutto’s etc leefden dus wie ben ik om het hier niet mee eens te zijn. Met de tennisclubs gaat het ook niet zo goed dus twee vliegen in één klap. Hulde.

 • Martijn Van malsen

  Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, er gaat al veel gebouwd worden in de zaandriehoek plm 250 en bij Meneba 680 woningen. Er kunnen nog steeds 2 tennisverenigingen plaatsmaken voor woningbouw. Tevens met beetje creativiteit bijv. Onder nieuwe sporthal parkeren kan er desgewenst ook op Spatterlocatie nog gebouwd worden. Kunnen er sowieso ruim 100 woningen worden gebouwd. Het hoeft dus helemaal niet of of te zijn. Er kan prima woningbouw plaatsvinden met behoud van spaarzame natuur. Tevens zou het iedereen ondertussen (maar zeker de gemeente die op de hoogte is van alle
  onderzoeken omtrent geluidsoverlast van padelbanen) dit niet in de buitenlucht moeten willen in de buurt van woningen.

 • Alfred Wamenhoven

  Puur staaltje van salami tactiek.

  De huidige natuurijsbaan moest rond 2000 noodgedwongen worden verplaatst om ruimte te maken voor woningbouw op het voormalige ijsbaan terrein,ondanks hevige weerstand van de plaatselijke milieu verenigingen. Het zou alleen bij lichtmasten en een clubgebouw blijven en geen precedent scheppen,zo werd door de gemeente destijds uitdrukkelijk aangegeven..

  Precedenten zijn echter van alle tijden…
  Het nieuwe sportpark is een begin van een nieuw tijdperk waarin sluiperderwijs het hele gebied tussen WSV en de Mariastraat volgebouwd gaat worden. De mens heeft tenslotte uiteindelijk altijd weer voorrang boven de natuur. Zo is het in Wormer altijd gegaan en dat blijft helaas ook zo. Kent u verleden,Wormernezen!

  Over 20 jaar spreken we elkaar nader.

  • l. Boonstra

   Weer zo een ontkenner van de woningbehoefte ook voor Wormerlanders. Zelf wel een dak boven het hoofd maar het recht op wonen ontzeggen aan anderen. Hoewel bijna de gehele bebouwde Zaanstreek op opgehoogde weilanden is gelegen , vinden de huidige bewoners het wel genoeg en zoeken de woningzoekenden het maar uit .

   • Marieke Vriesenga

    Het heeft niks te maken met het ontkennen van woningbehoefte. Het is zo jammer dat deze natuur opgeofferd wordt voor een veel te grote tennisclub, waar het leden aantal alleen maar van afneemt. Het is allang gebleken dat padelbanen voor onaanvaardbare geluidsoverlast zorgen. En dan is het hier ook nog zo dat de geluidswallen niet geplaatst kunnen worden ivm de weidevogels. De voetbalclub zorgt ook al voor heel veel geluids en lichtoverlast voor omwonenden. Dus met een tennisclub en padelbanen gaat dit heel vervelend worden en zullen de weidevogels, waar er nog maar zo weinig van zijn het heel zwaar krijgen.

    • l. Boonstra

     Geluid en licht voor de buren is bestrijdbaar, licht kan vandaag beter gericht worden zodat de achterkant niet mee licht en geluid kan zeker bestreden worden . Maar zoals je al aangeeft is dat onwil om maatregelen uit te voeren.
     Wat betreft je weidevogels zal je al veel bereiken door het aantal predatoren te verminderen. Dus minder katten ,kraaien,eksters en vossen door de weilanden. Pas dan zal het broedsel van weidevogels wat meer kans maken om groot te groeien.
     Maar dat laat onverlet dat er al 40 jaar te weinig “sociaal” wordt gebouwd.

 • het lijkt onmogelijk om ons land tegelijkertijd voldoende (betaalbare) woningen te bouwen, te voldoen aan de milieueisen en het inwonertal te laten stijgen. er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden op landelijk niveau. daarom zijn de aanstaande verkiezingen ook zo belangrijk.

  • “daarom zijn de aanstaande verkiezingen ook zo belangrijk.”

   Slechts ten dele, het gaat primair om de Provinciale Staten.

  • Chris vd ven

   beetje slap verhaal als je in het centrum van wormer erin slaagt om een laag met winkels en een bibliotheek aan te leggen en er geen woningen zijn gebouwd. Hoe amateuristisch komt dit over als je nu groen opoffert met het argument. we moeten wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *