Omwonenden van het Darwinpark kunnen volgende week langskomen bij het ‘oude’ Zaans Natuur en Milieu Centrum om zich daar te laten informeren over de geplande nieuwbouw.

Dit jaar, rond de zomer, moet de nieuwbouw op hoek Twiskeweg-De Weer starten. In het voorjaar van 2023 moet het nieuwe pand klaar zijn.

In de nieuwbouw wordt een groter museum gerealiseerd, er komt meer lesruimte en meer kantoorruimte voor het ZNMC. Verder komen er op de benedenverdieping twee groepen kinderopvang (Babino) en een horecavoorziening die grenst aan de natuurspeelplaats.

Aanvankelijk zou het een complete nieuwbouw worden maar dat bleek financieel niet haalbaar. Er is nu gekozen om het vrijkomende ’tijdelijke’ schoolgebouw van de Octant uit Assendelft naar Zaandam te verplaatsten om verbouwd te worden tot het nieuwe ZNMC.

Zaanstad communiceerde eerder dat het nieuwe ZNMC volledig circulair gebouwd zou worden. Maar op dat gebied wordt nu een beetje gas teruggenomen. De Octant wordt grotendeels hergebruikt. De oude funderingsbalken en vloerplaten van De Octant liggen al op de nieuwe plek van ZNMC. Het ZNMC wordt “grotendeels circulair gebouwd”. Het is de bedoeling dat 70-80% van de materialen hergebruikt wordt.

Het gebouw is een ontwerp van het Zaanse architectenbureau Nunc.

De inloop/informatieavond is op donderdag 14 april, van 16.00 tot 19.00 uur aan de Thijssestraat 1 in Zaandam.

Lees ook: Geen nieuwbouw maar ‘recyclebouw’ voor ZNMC