Nieuwe coronaregels: geen bijeenkomsten, strenge winkel-regels, hoge boetes

Het kabinet kondigde vandaag nieuwe aangescherpte regels aan die de besmetting door het coronavirus moet tegengaan. Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Winkels moeten een streng deurbeleid hanteren. Groepsvorming van meer dan drie personen kan worden verboden op bepaalde plekken.

Burgemeester krijgen bevoegdheden om naleving van de regels te handhaven en boetes tot € 4000 (voor bedrijven) en € 400 (voor personen) uit te delen als regels overtreden worden.

Premier Rutte noemde de nieuwe regels tegenover de NOS een ‘intelligente lockdown’.

De ondergrens van 100 personen is losgelaten bij het verbieden van evenementen, en de maatregel is verlengd van 31 maart tot 1 juni. In de praktijk komt dat er bijvoorbeeld op neer dat Koningsdag, dodenherdenking en bevrijdingsfeesten niet doorgaan. Ook talrijke sportevenementen zullen worden afgelast.

De horeca lijkt automatisch door de verlenging van de maatregel en het loslaten van de grens van 100, getroffen te worden en tot 1 juni dicht te moeten blijven.

Winkels moeten maatregelen nemen om het aantal klanten te beperken en een ruime afstand tussen mensen te garanderen. Naast de boete kan bij overtreding een winkel ook gesloten worden. Als een burgemeester een markt wil laten doorgaan moet daar gegarandeerd worden dat klanten op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen blijven. Kapsalons en nagelstudio’s moeten dicht.

De burgemeester kan bepaalde plekken (recreatie, markten, winkelcentra, parken) aanwijzen waar groepsvorming van meer dan drie personen (gezinsleden uitgezonderd) verboden is. Ook de afstands-regel van 1,5 kan gehandhaafd worden.

Gezinnen waarvan één persoon koorts heeft moeten in geheel in quarantaine.

De maatregelen voor het onderwijs blijven voorlopig tot t/m 6 april van kracht.

corona tm 22 maart

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Erik Esteie

  Politie staat kom er maar in

  Gaan we net als in Italie de tanks inzetten om te handhaven?

 • Jaap Meeuwsen

  Erik, volgens mij is daar het leger ingezet om de vele overledenen te vervoeren.
  Maar het is zo langzamerhand wel een goed idee de media een beetje te mijden, elke dag de hele dag bijna over corona is wat te veel van het goede en ook onnodig zolang er geen echt nieuws is.

  • frenk van heeswijk

   Jaap ik hoop niet dat jij de media gaat mijden.., je vult 48 procent van de orkaan en dat is maar 2 procent minder dan Merel

   • Jaap Meeuwsen

    Kun je die 48% en 2% minder dan Merel onderbouwen frenk ?
    En voor de duidelijkheid, met ” de media ” bedoel ik dus niet de Orkaan, die houdt zich niet bezig met angstzaaiende berichtgeving maar, als het op corona aankomt, met gewoon het droog vermelden van de feiten wanneer het aan de orde is, dit in grote tegenstelling tot de over het algemeen sensatiebeluste media.

 • roel sluis

  Wat de mens het meeste vreest
  Is wat hij hoort en leest…

 • hans van loo

  Politiestaat?
  Tanks?
  Wel wat kort door de bocht.

 • Wendy Kind

  Tuurlijk, de sensatiebeluste media. Enig idee hoe jullie wel aan feitelijke informatie komen dezer dagen?

  • Jaap Meeuwsen

   Wat dacht je van de overheid en RIVM ?
   De pers zal gerust lang hebben moeten zoeken naar een paar groepjes jongeren die schijt aan alles hebben maar ja, jongeren interviewen die zich gewoon netjes aan de regeltjes houden, en dat is echt de meerderheid hoor,dat is natuurlijk niet leuk.

 • P de Bruin

  Koning: ‘Later gaan we discussiëren over de maatregelen, nu volgen we de regels’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *