Nieuwe gemeentesecretaris Jan van Ginkel: een radicale innovator

Hij “kon niet meer wachten!” twitterde de kersverse gemeentesecretaris van Zaanstad Jan van Ginkel vrijdagmiddag 29 januari om 5 uur toen zijn dienstverband bij de gemeente Schiedam er officieel op zat, “Maandag mag ik beginnen bij @GemZaanstad.”

Bij de tweet was o.a. een plaatje van het nieuwe Cultuurhuis gevoegd, een dossier waar Van Ginkel de komende jaren zijn tanden in mag zetten. (Op kortere termijn mag hij zich inlezen over de Den Uylbrug en de Toermalijn.)

Van Ginkel is de opvolger van Cees Vermeer, die sinds 1 september gemeentesecretaris is in Breda. Van Ginkel (1965) studeerde technische wiskunde in Delft en veranderkunde bij het SIOO. Sinds 2012 is hij gemeentesecretaris in Schiedam. Eerder was Van Ginkel gemeentesecretaris voor de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland. Daarvoor werkte hij onder meer in diverse managementfuncties voor de gemeente Den Haag.

Ook was hij medeauteur van het boek Werken aan de wakkere stad; Langzaam leiderschap naar gemeenschapskracht – samen met consultant Frans Verhaaren. Op de website is over Van Ginkel te lezen:

“hij is in zijn hele loopbaan bezig geweest met radicale innovaties in de overheid. In de gemeente Molenwaard zorgde hij ervoor dat het gemeentehuis werd afgeschaft en bestuurders en ambtenaren voortaan rechtstreeks thuis met burgers overleggen. In 2011 kreeg hij de onderscheiding voor ‘Meest invloedrijke ambtenaar van Nederland’.”

Ideetje voor Zaanstad? Of:

Voor politici, bestuurders, ambtenaren en professionals betekent die binnenkant dat zij zich moeten losmaken van hun neiging alles te regelen en te controleren.

De tweets van Van Ginkel geven een inkijkje in zijn belangstelling: bestuurlijke vernieuwing en data.

Foto van Twitteraccount van Rogier Bos.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jan de Bruin

  Als Jan van Ginkel zijn uitspraken waar maakt inzake de participatie van de burger van Zaanstad in de wijze waarop het Gemeentelijke reilen en zeilen plaatsvindt dan moet hij zich wat de realisatie van een cultuurcluster betreft flink achter zijn oren gaan krabben. Dat voornemen is immers volledig achterhaald wat het inzicht betreft op het gebied van spreiding en publieksbereik. Daarnaast slaat het een onaanvaardbaar gat in de cultuurbegroting en wordt er een gouden kooi gebouwd rond een aantal culturele organisatie die qua omvang en economisch belang zo’n investering niet rechtvaardigen!
  De inwoners van Zaanstad organiseren een referendum om deze ontwikkeling tegen te gaan en willen investeringen in cultuur en niet in stenen. Een uitbreiding van het Inntel met 25 Monetkamers zou een economische impuls geven aan Zaanstad en de bezoeker hier langer laten blijven. Ondersteun het referendum: http://WWW.KULTUURKLUTSER.NL

  • Caramelvla

   Moet hij luisteren naar 2.500 van 152.000 inwoners die tegen een cultuurcluster zijn of naar de 149.500 die niet gereageerd hebben op de petitie?

   Of eigenlijk alleen naar jou luisteren omdat jij het hardst schreeuwt?

  • Boon

   Als heer de Bruin dan ook voor een veilige toegang vanaf het station naar zijn “geweldige” kultuurlocaties gaat zorgen wil ik over zijn petitie nadenken. Maar voorlopig zou ik iermand uit Krommenie niet aanraden per OV richting oa. de Fabriek te reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *