Hij “kon niet meer wachten!” twitterde de kersverse gemeentesecretaris van Zaanstad Jan van Ginkel vrijdagmiddag 29 januari om 5 uur toen zijn dienstverband bij de gemeente Schiedam er officieel op zat, “Maandag mag ik beginnen bij @GemZaanstad.”

Bij de tweet was o.a. een plaatje van het nieuwe Cultuurhuis gevoegd, een dossier waar Van Ginkel de komende jaren zijn tanden in mag zetten. (Op kortere termijn mag hij zich inlezen over de Den Uylbrug en de Toermalijn.)

Van Ginkel is de opvolger van Cees Vermeer, die sinds 1 september gemeentesecretaris is in Breda. Van Ginkel (1965) studeerde technische wiskunde in Delft en veranderkunde bij het SIOO. Sinds 2012 is hij gemeentesecretaris in Schiedam. Eerder was Van Ginkel gemeentesecretaris voor de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland. Daarvoor werkte hij onder meer in diverse managementfuncties voor de gemeente Den Haag.

Ook was hij medeauteur van het boek Werken aan de wakkere stad; Langzaam leiderschap naar gemeenschapskracht – samen met consultant Frans Verhaaren. Op de website is over Van Ginkel te lezen:

“hij is in zijn hele loopbaan bezig geweest met radicale innovaties in de overheid. In de gemeente Molenwaard zorgde hij ervoor dat het gemeentehuis werd afgeschaft en bestuurders en ambtenaren voortaan rechtstreeks thuis met burgers overleggen. In 2011 kreeg hij de onderscheiding voor ‘Meest invloedrijke ambtenaar van Nederland’.”

Ideetje voor Zaanstad? Of:

Voor politici, bestuurders, ambtenaren en professionals betekent die binnenkant dat zij zich moeten losmaken van hun neiging alles te regelen en te controleren.

De tweets van Van Ginkel geven een inkijkje in zijn belangstelling: bestuurlijke vernieuwing en data.

Foto van Twitteraccount van Rogier Bos.