Nieuwe inrichting Rozengracht zorgt voor overlast

De Rozengracht heeft na de herinrichting te maken gekregen met “geluidsoverlast, vervuiling en vernielingen”, zo zijn er bij bewoners ruiten ingegooid door jongeren.

In februari is de herinrichting van de Rozengracht afgerond. De parkeerplaatsen zijn grotendeels verdwenen, terwijl er aan de twee smalle kanten – bij C&A en bij V&D – banken zijn geplaatst.

Het aanzicht is verbeterd maar ondernemers en de bewoners van de Rozengracht hebben wel meer overlast van hangjongeren die de banken ’s avonds gebruiken als ontmoetingsplaats.

De gemeente schrijft in haar laatste Inverdan-update:

Met het gereed komen van de Rozengracht is een ontmoetingsplek ontstaan op en rond de banken. Een grote groep jongeren heeft deze locatie gevonden en spreekt hier af. Helaas gaan deze ontmoetingen gepaard met de nodige overlast (geluidsoverlast, vervuiling en vernielingen). Zo zijn in december 2014 enkele ornamenten van de kerstverlichting op de Rozengracht, is de kerstboom naast de muziekkoepel vernield en zijn op de Rozengracht ruiten ingegooid.

Straattoezicht en politie proberen meer te handhaven op de Rozengracht. Via jongerennetwerkoverleggen (JNO), waar de wijkmanager, jongerenwerk, politie, straattoezicht en andere partijen samenwerken, worden groepen in beeld gebracht en maatregelen afgesproken. Coordinatie is bij Sociaal wijkteam Zaandam West / Oude Haven. De afdeling Beheer beschouwt de locatie als hotspot waardoor er extra aandacht is voor het schoonhouden.

Het is niet het enige probleem in de buurt. Verderop, op de hoek van de Gedempte Gracht en de Zilverpadsteeg, is in 2014 veel capaciteit van straattoezicht, hulpverlening en de politie ingezet voor het tegengaan van drugsoverlast. Op dit moment wordt de locatie Zilverpadsteeg en de ingang van de Rozenhof gemonitord door de politie.

Op kaartje hieronder de locaties van de banken aan de Rozengracht en de twee hotspots bij de Zilverpadsteeg. Die laatste overlast zou te maken kunnen hebben met Coffeeshop Headlines die daar in de buurt zit.

rozengracht kaart

De foto is van de site van Jan Kuipers Nunspeet die de 28 meter lange banken leverde voor bouwbedrijf Braam & Minnesma.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Dennis

    Wanneer gaat de gemeente huftergedrag nu een keer aanpakken?
    Alles wat er wordt opgebouwd wordt door een stel leeghoofdige hufters gesloopt.
    Niet tolereren! Aanpakken, oppakken en latenen opdraaien voor de kosten. Er hangen camera’s genoeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *