Journalist (en Orkaan-kracht) Arne Doornebal had in juli geen tijd om op onze Orkaan-borrel te komen, hij ‘schreef een boek’ zei hij.

We zagen het door de vingers op voorwaarde dat hij met bewijs zou komen. Dat deed hij afgelopen week: Oeganda onder president Museveni (€ 19,50 bij Uitgeverij Elikser in Leeuwarden).

Oeganda klinkt natuurlijk niet 100 procent Zaans, terwijl dat toch een voorwaarde is om nieuws in De Orkaan te krijgen. Maar omdat Arne wel degelijk in Zaanstreek woont (50 procent Zaans dus dit nieuwtje) en Orkaan-kracht is, ronden we die 50 naar boven af naar 100.

Wat zeggen ze bij de uitgever over Arne?

“Arne Doornebal (1983) groeide op in Tijnje (Friesland) en werd op 10-jarige leeftijd al meegesleept naar een Afrikaans land: Botswana. Doornebal doorliep de havo in Heerenveen en studeerde journalistiek in Zwolle. (…)

De pas begonnen freelancer verkocht zijn eerste artikelen aan tijdschriften als Onze Wereld en Internationale Samenwerking, die later zouden fuseren tot OneWorld. Opdrachtgevers als NRC Next, BNR Nieuwsradio en de persbureaus ANP en GPD kwamen daar later bij. (…)

Na een verblijf van zeven jaar in Oeganda keert hij in 2014 terug naar Nederland. (…) Daarnaast schrijft hij opinieartikelen over Afrika voor NRC Handelsblad en spreekt hij geregeld op BNR Nieuwsradio en Radio 1. Ook was hij te zien in Nieuwsuur en EenVandaag.”