Vrij & Willig: Arne Doornebal

De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan: Arne Doornebal

Toen ik me na een verblijf van 7 jaar in Kampala (3 miljoen inwoners, hoofdstad van Oeganda) om de hoek van de Zaanse Schans vestigde was het even wennen. Hoe op de hoogte te blijven van wat er allemaal gebeurt in de Zaanstreek?

In de huis-aan-huisbladen las ik vooral over leuke leuke weekend uitjes en miste ik de politieke verslaggeving. Totdat ik hoorde over De Orkaan: betrokken journalistiek met een scherpe blik op de regio. Een verademing. Sindsdien stuur ik af en toe een berichtje of foto aan hen door. 

De kracht van de Orkaan leerde ik pas echt kennen toen ik begin 2020 een stukje schreef over Jenny, een alleenstaande en karakteristieke buurtbewoonster die na een slepend ziekbed was overleden. Iedereen kende haar een beetje, weinigen echt goed. Met 20 duizend lezers ging het regionaal-viraal: reacties kwamen zelfs binnen vanuit Spanje. Dit voorkwam dat datgene gebeurde waar ik rekening mee hield: een eenzame uitvaart. Nog zo’n 20 mensen uit de buurt kwamen uiteindelijk afscheid nemen. Een buurt verenigd door een website: dat is de kracht van lokale nieuwsvoorziening. 

Met de ‘4 mei’ video’s die de persoonlijke verhalen van Zaankanters door kinderen verteld worden laat de Orkaan zien dat het ook de potentie heeft om goede televisie te maken: tv met een historisch randje. Ik maakte de opnames van de video over Jacob Spijer en Jetje Koster mee: mijn dochter Maureen en haar vriendin Meija brengen dat verhaal tot leven voor de oude synagoge. Met een uitzendlicentie op zak is er straks ruimte om nog veel meer impactvolle televisie te maken door de Orkaan.’

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *