Arne Doornebal was ruim zes jaar correspondent in Uganda en Zuid-Sudan voor o.a. BNR Nieuwsradio. Hij keerde terug naar Nederland en werd na een procedure van acht maanden hereningd met zijn vrouw Juliet en hun twee kinderen.

Zijn Ugandese vrouw Juliet wilde niet naar Amsterdam, maar “liever naar een kleinere plaats daar niet ver vandaan, waar rust en ruimte is en de kinderen veilig op straat kunnen spelen”. Het werd Wormerveer. Arne woont daar met zijn familie sinds augustus dit jaar.

Als snel ontmoet Arne een andere Wormerveerse Ugandees en zijn gezin, hoe rooit die het in Wormerveer? “Geen zorgen. Ik weet waar je matoke kan kopen.” Voor Ugandezen is dat van groot belang, het gerecht matoke is van levensbelang voor het Ugandese huishouden: “We hebben onze eerste vriend gemaakt in Wormerveer.”

In Uganda is het vrij duidelijk; zwart ‘is van hier’ en wit ‘komt van buiten.’ In Wormerveer is dat ingewikkelder, zijn dochter Maureen. “Hoe kan dat nou, papa? Die mensen zijn zwart maar spreken Nederlands alsof het Nederlanders zijn?”

Lees de rest van het verhaal bij OneWorld.

De journalistieke producties van Arne zijn op zijn website te lezen, en hij is ook te volgen op Twitter.