Ontsluitingsweg Verkade dwars door woonwijk

De nieuwe ontsluitingsweg die Verkade met de Provincialeweg in Zaandam gaat verbinden, gaat door de nieuwe Verkadebuurt.

Naast de nieuwe weg komt ook een nieuw fietspad tussen Provincialeweg en Reigerstraat. Het Dik Trompad dat vorig jaar werd aangelegd, is uit de plannen verdwenen.

In de te ontwikkelen buurt, waar binnen drie jaar gebouwd moet worden, komen 400 woningen. In het hele Overtuinen-gebied komen 600 woningen. Overtuinen A en B vormen de Verkadebuurt. Op Overtuinen D komt de nieuwe school van Et Buut en de Westerkim.

Verkade krijgt ook een hogere schoorsteen waardoor geuroverlast minder zou moeten worden. Tussen de nieuwe huizen en de fabriek wordt een afstand van 35 meter in acht genomen. De plannen zijn openbaar gemaakt, de financiële afspraken zijn geheim gehouden.

Het plan is een van de 16 woningbouwprojecten waar binnen drie jaar (voor maart 2021) de bouw moet zijn begonnen.

Hier het plan met de nieuwe weg en het geplande fietspad die uitkomen naast de Verkadevilla (klik voor vergroting). De fietsbrug over de Vaart en Papenpadsloot blijft wel. De Westerwateringtunnel blijft. Er wordt gebouwd tot vier hoog in het noorden en het zuiden en tot vijf bouwlagen in het middengedeelte.

In de originele plannen was de weg nog niet getekend.

Hieronder de plek voor de nieuwe buurt vanuit de lucht (Google Earth).

Deel dit artikel:

4 reacties

 • erik

  Lekkere afstemming van plannen dan, eerst een prachtig fietspad en (tikkie kitserige) brug aanleggen en het dan allemaal toch maar niet gaan gebruiken. Laten we hopen dat de plannenmakers het even ‘vergeten’ zijn en het later alsnog intekenen.

  • De Orkaan

   De brug blijft. Route langs lyceum waarschijnlijk ook wel. Maar de aansluiting vanaf de Provincialeweg loopt in de plannen dwars door de woonwijk.

 • Gre Luttik

  En toch lijkt het me niet zo gek. Die nieuwe straat dan. Ik zeg het erg voorzichtig als ik denk dat in de eerder getekende situatie niet voldoende “vluchtroute” is ingetekend naar de huidige maatstaven. Tegenwoordig moet een dergelijke grote wijk ook een goede aanvoer van hulpdiensten kunnen garanderen. Twee kanten dus waar je uit en in de wijk kunt komen. Daaraan wordt nu wel tegemoet gekomen. En snijdt het mes aan twee kanten. Veilige routes voor de bewoner bij een calamiteit en tegelijk kan Verkade met het verkeer ook een kant op. Dat er duidelijke regels moeten komen voor het verkeer is erg duidelijk.
  Als ik bv kijk naar de Vogelbuurt in Westzaan met die ene toegang/ uitgang en de smalle straatjes vol geparkeerde auto’s……nou ik denk dat daar de hulpdienstmensen wel eens achter hun oor krabben.

 • A.D. Schakelaar

  Lijkt mij juist prima zo een verbindingsweg, hartstikke handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *