Groeten uit de Morgensterstraat

Blanka Kratochvilova zette deze prentbiefkaart vorige week op Twitter, met een linkje naar @DeOrkaan en met als bijschrift “#zonder #commentaar”.

De Morgensterstraat duikt met enige regelmaat op in de reacties op artikelen die wij over vuilstortplekken bij containers schrijven. “Elke dag hetzelfde” schrijft Blanka er nog bij.

We schrijven er met enige reserve over, want zoals vuilnis ander vuilnis aantrekt, trekt nieuws over vuilnis ook ander nieuws over vuilnis aan. En we zijn niet het ‘meldpunt openbare ruimte’ van de gemeente Zaanstad. Maar de Morgensterstraat (Zaandam Zuid) is kennelijk één van koplopers.

Bij de ronkende berichtgeving en de kleurige folders over ‘het nieuwe scheiden’ werd hier nooit aandacht aan besteed, terwijl ze daar in andere gemeenten toch ruim ervaring mee hadden: containerplekken worden binnen de kortste keren openbare stortplaatsen. Er is maar weinig voor nodig: vastlopende of volle containers, buurtbewoners zonder pasje, afval-toeristen, verbouwers, verhuizers, ondernemers die geen zin hebben om te betalen, mensen die het te veel werk vinden om grof vuil te bellen…

We schreven afgelopen tijd al twee keer eerder over vuilnis-dingetjes.

We kregen ook een foto uit de ‘keurige’ Stationsstraat in Zaandam. De inzender vermeldde erbij: “de containers zijn NIET vol.” Daaronder het bewijs van een verbouwing/verhuizing aan de Hogendijk.

Stationsstraat Zaandam
Hogendijk Zaandam
Deel dit artikel:

8 reacties

  • Simon Mes

    Mijn ervaring in Westzaan is dat er het beste met HVC gebeld kan worden.

  • Rene Minnebo

    Ik ben toch voor camera toezicht en dat dit overduidelijk vermeld word middels stickers en een paal met een camera die natuurlijk ook de rest in de gaten kan houden. Probleem is dan binnen no time opgelost. De stickers bij ons op de ondergronds containers en die er door de bewoners zijn opgeplakt en de prive camera’s die vele buurt bewoners hebben geven een goed beeld wat en wie iets dumpt bij de ondergrondse container. En ik moet zeggen het gaat bij ons 99% goed. Nu is het ook zo dat iedereen elkaar wel kent dus het sociale gevoel is ook een belangrijk ding hoe om te gaan met de ondergrondse containers. Maw als je bij ons iets doet wat niet door de beugel kan en je lost het niet op dan word je erop aangesproken. Zo houden we de buurt netjes. Verder zie bij ons dat er grofvuil ook alleen aangeboden word op dinsdag en dat men netjes alles heeft gebundeld. Het hangt allemaal af van het sociale van de mens, en hoeveel moeite ben bereid te doen en te nemen om de boel naar de stort te brengen.

    • Suzanne Serton

      1. Politie met deze taak belasten kost geld, tijd en mankracht. Ook hebben zij echt iets beters te doen.
      2. Ook mensen die hun vuilnis keurig in de daarvoor bestemde bak gooien worden daarbij gefilmd. Dat is een privacyschending waar rechtszaken van gaan komen en weer een extra belasting vormt voor ons justitiële apparaat. 1984.
      3. Cameratoezicht zorgt voor etnisch profileren van mogelijke daders.
      4. Afvaltoeristen verplaatsen het probleem naar de eerstvolgende container zonder toezicht.
      5. Het is zeer de vraag of het werkt. Er zijn weinig gedegen studies naar gedaan. De studies die zijn gerapporteerd geven tegenstrijdige resultaten.
      6. De plaatsing van de techniek en het onderhoud daarvan kosten veel geld en, zie punt 5, het is nog maar de vraag of het de investering waard is. Het is niet dat gemeente Zaanstad zwemt in het geld.

      • Mischa Bosveld

        Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
        Ik zou zeggen, veel strenger op handhaven (zoals eerder aangegeven d.m.v. cameratoezicht).

        Ten tweede: wat is uw oplossing?

        • Suzanne Serton

          Zachte heelmeesters maken inderdaad stinkende wonden. De oplossing van cameratoezicht zou ik echter te vergelijken met homeopathie. Veel mensen geloven dat het werkt, ookal is er geen enkel bewijs voor. Ik draag aardig wat argumenten aan tegen cameratoezicht. U komt niet met tegenargumenten die mijn standpunt weerleggen en het nut van cameratoezicht onderbouwen. U blijft bij uw standpunt. Net als veel mensen in homeopathie blijven geloven. Jammer.

          Als buurt en gemeente is het hard werken om dit probleem op te lossen. Als er iets naast staat dat erin past, gooi het er zelf in. Als het groter is dan dat, meteen melding maken. Zorg als buurt dat de boel eromheen zo schoon mogelijk blijft. Vuil trekt vuil aan. Maak dus ook melding als de container vies is. Of maak hem zelf schoon. Je kunt alle verantwoordelijkheid bij overheden leggen. Handhaving n toezicht eisen. Dit biedt zoals eerder gezegd geen structurele, oplossing. Uiteindelijk maak je samen de buurt.

          De gemeentes kunnen in de tussentijd op zoek naar middelen die wel werken. Een groen lampje dat aangeeft of er nog plek is in de container bijvoorbeeld. Als er eenmaal een zak naast de bak staan, gaan mensen er vanuit dat hij vol is, terwijl dat vaak niet het geval is. Als hij wel vol ik, zou er direct een seintje naar afvalverwerker moeten gaan.

          Zo zijn er meer dingen te bedenken. Het is echter een lastig probleem. Veel gemeenten zijn al jaren bezig om oplossingen ervoor te vinden.

          • Bas Sommeijer

            Ik word blij van Suzanne. Onderbouwing waarom iets wel/niet werkt, zonder geschreeuw.

    • Gerard kraaier

      Wordt lastiger als de buurt elkaar niet kent.

      • Suzanne Serton

        Daar kun je als buurt iets aan doen. Saamhorigheid komt niet vanzelf. Deze container staat trouwens wel echt op een locatie die bijna vraagt om containertoerisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *