Ook Zaanse coronabesmettingen stijgen weer – update

Nadat het aantal coronabesmettingen lang is gedaald, stijgt het weer in de Zaanstreek.

Op zondag 4 juli lag het op een dieptepunt (sinds de zomer van 2020) van 3 besmettingen. Daarna steeg het naar 10 en 26 terwijl er gister al 29 besmettingen gemeld werden door het RIVM.

UPDATE: vanmiddag (8 juni) werden 69 besmettingen in de Zaanstreek gemeld.

Vandaag vergadert het kabinet over extra maatregelen omdat de besmettingen in heel Nederland snel oplopen. Een mogelijke verklaring is het opnieuw opengaan van clubs, discotheken en cafés waar zonder beperking van sluitingstijden en met harde muziek weer volop gefeest wordt – wel wordt er een toegangscheck (negatieve coronatest) geëist.

Onder jongeren is de vaccinatiegraad nog betrekkelijk laag omdat die pas onlangs aan de beurt zijn gekomen. Ook heeft deze groep – ondanks dat ze besmet kunnen raken en de besmetting door kunnen geven – zelf meestal niet of nauwelijks last van corona.

Boven het aantal besmettingen sinds begin mei van dit jaar (achtergrondfoto: Bas Sommeijer), onder de aantallen besmettingen en het weekgemiddelde sinds begin van dit jaar. Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Elly van de Stadt

  Daar gaan we weer helaas

 • Het probleem is testen, testen is eigenlijk onnodig, want die corona is gewoon een zware Griepvirus, dat is al honderden jaren aanwezig op de Aarde, hoort erbij, en zal nooit meer verdwijnen. maar er is volgens ons meer aan de hand met deze zware griepvirus. Het zwerft al ruim 16 maanden rond in de lucht, WIJ hebben ons aan de regels gehouden met die lockdown en de avondklok, ook maanden lang elke dag mondkapjes op en 20 x per dag je handen insmeren met alcohol gel.. Dus wat is er mis ? Of gaat er mis?

 • Thomas Bredenbeek

  Als iemand net gevaccineerd is test je soms ook positief. Nu laten 300.000 man zich testen in het weekend om een club in te komen, meer testen betekend ook meer positieve resultaten van mensen die zich anders nooit hadden getest, omdat ze er simpelweg niet ziek voelen.

 • Jaap Meeuwsen

  Ja hoor, daar gaan we weer. De gevestigde media volgen weer braaf het RIVM en ons duo Mark en Hugo nu het z.g. weer slechter gaat.
  Amper iets in het nieuws de afgelopen tijd toen het goed ging maar ja, we moeten natuurlijk wel bang blijven.
  De aangekochte testen en vaccins moeten wel op hè ?
  Positief getest ( vooral jongeren ) , nou en ? Het grootste deel ervan merkt er nauwelijks iets van.
  Was het beleid niet altijd gericht op het ontlasten van de zorg ?
  De cijfers gevolgd van de ziekenhuisopnames ? 2, 3 opnames, waarom die paniek ?

 • Jan Mulder

  Joh de simpele verklaring is dat we 2 weken gedaan hebben wat we anderhalf jaar niet mochten. Zo moeilijk is het toch niet. De maatregelen hadden effect. We hoeven het niet te zoeken in testen voor toegang want die worden NIET meegenomen in de cijfers. Het is gewoon omdat we 2 weken weer net doen alsof Corona nooit bestaan heeft.
  Wat betreft griepvirus. Neem eens een kijkje in landen waar geen zuurstof of goede zorg voor handen was (India, Suriname, Brazilie) daar sterven de mensen bij bosjes. Denk dat we ons niet beseffen dat we in een rijk welvarend land begeven waar medische zorg voor handen is.

 • Jaap Meeuwsen

  Tja Jan, dat wij zo’n beetje de beste zorg hebben mogen we blij mee zijn en daar heb je helemaal gelijk in maar als je de rest van je leven wilt slijten in een samenleving van constant testen (voor zover betrouwbaar) , prikken, volgen en bewijzen dat je gezond bent om de normale dingen te kunnen doen…prima toch ?
  Want neem maar van mij aan dat eind van het jaar er zich weer een nieuw “angstaanjagend” virus zich aandient zoals dat al duizenden jaren het geval is.
  Maar het is natuurlijk wel opvallend dat sinds er versoepelingen zijn ingevoerd een poosje geleden het aantal besmettingen drastisch zijn gedaald zo ook de ziekenhuisopnames en het aantal overledenen.
  Maar het is natuurlijk van de gekke dat ze zelfs zeer jonge kinderen willen vaccineren met een vaccin dat tot nu toe nauwelijks getest is en waarvan de langetermijngevolgen niet bekend zijn.
  De zorg is hier prima geregeld zolang alles zijn gangetje gaat maar er moet niks gebeuren of het schiet te kort.
  Dat hebben we gezien, vraag alle patiënten maar waarvan hun behandeling uitgesteld is.
  Het is nu echt nodig om van alle miljarden en miljarden die nu uitgegeven worden aan testen en andere maatregelen een flink deel te besteden aan het opschalen van deze zorg. Hebben alle zorgmedewerkers hun 1000 Euro bonus nu eindelijk gehad ?
  Je inlezen in het werk van anderen zoals b.v. een Artsen Collectief kan echt geen kwaad hoor, zijn echt geen wappies.
  Maar goed, we schijnen naar een samenleving te moeten waarin we niet meer ziek mogen worden .

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *