Gisteren meldden we dat Oostzaan van de 393 gemeenten in Nederland, de 4e plaats had gekregen als het gaat om antisemitisme, racisme en extreemrechts geweld.

Het dorp staat er gekleurd op.

Het gaat om een onderzoek over 2015 van Verweij Jonker dat werd uitgevoerd in opdracht van de Anne Frank Stichting.

Wethouder Joop Klinkhamer (GroenLinks) van Oostzaan reageert:

“Gemeente Oostzaan is sinds kort op de hoogte van de vijf meldingen en neemt dit signaal uit het Verweij Jonker rapport zeker serieus. Je ziet in onze kleine gemeenschap wat er ook landelijk speelt. Discriminatie is een hot topic. Tegelijkertijd moeten we het relativeren, want vijf meldingen is in absolute zin niet veel. Uiteraard is iedere melding van discriminatie er één te veel.”

Hoewel de gemeente het rapport dus serieus neemt, lijkt het allemaal niet zo zwart/wit:

“Om het beeld van de ‘discriminerende Oostzaner’ te relativeren denk ik aan precies één jaar terug, toen Oostzaners juist massaal hebben geholpen als vrijwilliger en met het doneren van spullen tijdens de crisisopvang van vluchtelingen.”

Verder laat de gemeente weten:

Gemeente Oostzaan heeft subsidie verstrekt aan bureau Halt dat op vier basisscholen in Oostzaan voorlichting gaat geven over onder meer discriminatie en pesten. Ook verstrekt Oostzaan subsidie aan Bureau Discriminatiezaken die hier in de regio aandacht aan besteedt. Verder besteedt Centrum Jong aandacht aan discriminatie.

Gemeente Oostzaan gaat nader onderzoek doen naar de aard van de meldingen.

De plaat linksboven komt uit ons Gemeentearchief.