Buurtzorg Nederland wil 75% van het personeel van TSN Thuiszorg overnemen. Deze aanbieder van thuiszorg is ook in Zaanstad actief.

Buurtzorg heeft een voorstel bij de gemeenten neergelegd die daar twee weken de tijd voor hebben om erop te reageren.

Buurtzorg wil alleen in zee gaan met gemeenten die € 21 of meer per uur betalen. Omdat sommige gemeentes minder betaalden – of te laat hun rekening voldeden – is volgens TSN het bedrijf in moeilijkheden geraakt.

TSN verlaagde namelijk de tarieven maar werd teruggefloten door de rechter. Het gevolg is volgens TSN dat het bedrijf in moeilijkheden raakte: gemeenten betaalden minder maar zij mochten de salarissen niet verlagen.

Zaanstad stelde bij monde van wethouder Jeroen Olthof dat Zaanstad de tarieven juist met 5% verhoogd had.

olthof gemeenteOlthof die betrokken was bij het gesprek tussen VWS (ministerie), VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en de bewindvoerders van TSN zegt over het huidige aanbod tegen De Orkaan:

Het aanbod ligt nu bij de gemeente. VNG heeft leden geïnformeerd. 75% heeft een aanbod gekregen. Buurtzorg wil alleen in zee gaan met gemeenten die een normaal tarief betalen. Zaanstad heeft aanbod gekregen. Nu aanbod beoordelen.

Buurtzorg vraagt ook nog € 5 miljoen van de overheid (zorg-innovatiegelden) als steun voor de overname. Eerder zou er sprake zijn van een steun van € 60 miljoen. Volgens Olthof is dat een probleem:

Als er steun komt, zal het voor de hele branche moeten gelden. Andere organisaties die medewerkers moeten ontslaan of al failliet zijn gegaan of het hoofd net boven water houden moeten dan ook gesteund worden. Er zijn al organisaties die bezwaar hebben aangetekend.