Waar nog bouwen in Oostzaan?

De PvdA in Oostzaan gaat in gesprek met Jeroen Olthof, lijsttrekker voor de PvdA en Gedeputeerde van Noord-Holland over de vraag waar nog betaalbare woningen gebouwd kunnen worden in de gemeente.

Oostzaan heeft daar hulp voor nodig: welke oplossingen kan de provincie bieden?

Het gaat deze avond niet alleen over de woningbouw maar ook voor het ‘landschap’ in de gemeente. Oostzaan en andere kleine gemeenten in het groene gebied kampen met problemen omdat ze zowel moet zorgen voor voldoende volkshuisvesting en daarnaast zorgen voor behoud van de groende ruimte.

Ook vindt de PvdA Oostzaan dat boeren moeten kunnen leven van het natuurlijk beheer van natuurgebieden. Zonder agrarisch beheer kan het Oostzanerveld niet behouden blijven als open veenweidelandschap. Er is eerder meer vee nodig in het veld dan minder. Hoe kan de provincie maatwerk leveren als het gaat om landschapsbeheer, klimaatbeleid en stikstof aanpak?

De verkiezingen voor de Staten en het Hoogheemraadschap zijn belangrijk. De uitkomst bepaalt de mogelijkheden voor Oostzaan om de knelpunten op te lossen aldus de PvdA.

De avond is op woensdag 22 februari in de Raadszaal van Oostzaan en vindt plaats in het kader van de aankomende Statenverkiezingen. Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Gespreksleider: Merel Kan (De Orkaan).

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Dirk Marinus Sr

  De politici profileren zich want de verkiezingen komen eraan en daarna….

 • Henk van Arkel

  Graag ben ik erbij. Ook om het beeld te nuanceren dat Oostzaan alleen afhankelijk is van de provincie.

  Ook in het stedelijk gebied zijn creatieve oplossingen mogelijk zoals inbreiding en wonen op vaders erf. Als je verkiezingsbelofte maar vaak genoeg herhaalt (VVD) – en niks doet – wordt het vanzelf wel kiezersbedrog

  Oplossingen die afgewezen zijn en niet eens aan de Raad zijn voorgelegd. Oplossingen waar je de provincie helemaal niet voor nodig hebt.

  .

  • Henk van Arkel

   Afgelopen woensdag was de bijeenkomst georganiseerd door de PvdA. Met als moderator, host, voorzitter of hoe je het ook mag noemen de onvolprezen Merel Kan die ons door de avond loodste.

   Anders dan veel mensen suggereerden was het geen PvdA one man show van Jeroen Olthof maar was er breed uitgenodigd. Ook beoogd Statenleden van de SP en de PVDD waren aanwezig. Anderen partijen lieten helaas verstek gaan.

   De bijeenkomst had een veel grotere opkomst verdiend en is voor herhaling vatbaar. En dan wellicht minder politiek maar meer concreet met kaarten en daadwerkelijke RO kennis.

   Wat ik ophaalde en ook meebracht:
   1) er kan meer dan je denkt en de provincie kan niet altijd maar als boeman worden ingebracht
   2) de gemeente is zelf aan zet. Binnen het stedelijk gebied worden nu initiatieven afgewezen, vaak al in het voortraject door de gemeente. Initiatieven die precies passen binnen het beoogde beleid. Dit is overigens al een avond op zich waard: het weeshuis van de afgewezen plannen.
   3) de gemeente veroorzaakt zelf een probleem in het buitengebied. In de strijd om de Noorderschool wordt in de Raad de grondwet aangeroepen “vrijheid van onderwijs”. De Noorderschool veroorzaakt heel veel vervoersbewegingen. In de grondwet wordt vrijheid van denominatie bedoeld beste leden van de Raad en niet vrijheid van Locatie. En over die locatie gaat de Raad.

   Wanneer je landschappelijk verantwoord wil bouwen door bijvoorbeeld van een bestaande kapschuur 2 appartementen te maken dan moet die afweging gemaakt kunnen worden. Maar het is niet allebei en een school met enorm veel vervoersbewegingen en landschappelijk verantwoord wonen en bedrijvigheid.

 • Jan Dirk Schouten

  Nu weer zieltjes winnen en straks weer in het pluche. Wel woningen voor toerisme. Niet voor de gewone man! De pvdA is bijwagen van de vvd. Blijf scherp!

  • Eelco Taams

   Het zou een slechte zaak zijn als kandidaten geen zieltjes hoeven te winnen om in het bestuur te komen. Dan is er geen democratie. Er komen in Oostzaan geen woningen voor toerisme. Misschien een klein aantal chalets op een minicamping. De discussie op de 22e is juist bedoeld om te bespreken wat we kunnen doen voor de gewone man. Overigens zijn voor de gewone man in de afgelopen 20 jaar woningen gerealiseerd in plan Roemersloot, Centrumplan, Grashof, Zonnedauw, Wakerstraat, Vonk, Oude bibliotheek, Dr. Boomstraat, lokatie Meijn. In het huidige coalitieprogramma is afgesproken te streven naar 40% sociaal, 40% middelduur en 20% overig. Er zijn plannen in voorbereiding voor locaties langs het Noordeinde, Radio9 terrein, Kerkstraat, Dr. Boomstraat, Zuideinde (lokatie Onrust, Derlagen). Dat zijn zijn kleine invullocaties waar je niet al te veel kunt bouwen. We zoeken meer ruimte. Lees het coalitieakkoord en het collegeprogramma en je zien dat de PvdA niet de bijwagen is van de VVD, maar dat er ook ruimte is voor sociaal-democratisch beleid. De PvdA is een volwaardige coalitiepartner en we besturen op basis van wederzijds respect. Alleen zo krijgt Oostzaan het stabiele bestuur dat nodig is voor onze zelfstandigheid.

   • E. Renkema

    Probleem is alleen dat de VVD de woorden wel in de mond neemt maar ze dan meteen weer vergeet. Sociale woningbouw en VVD gaan slecht samen.

 • Louis Dirksen

  Plek zat in Oostzaan als men in de bestuursburcht aan het Kerkplein maar eens zoekt naar dat ene regeltje waarom iets wel kan in plaats van die tienduizend regeltjes erbij te slepen waarom iets niet kan!!!!!
  ( geen puntjes dit keer, hier passen slechts vette uitroeptekens)

  • Eelco Taams

   Je zou Oostzaan een grote dienst bewijzen als je de plekken even aanwijst en het regeltje dat op die plekken sociale woningbouw mogelijk maakt. Vooralsnog zijn we met een zeer taai proces bezig om alle hindernissen te overwinnen.

   • De Orkaan

    De Orkaan, november 2021: “Oostzaan bouwt… 90 woningen in de planning” – hoever is het daarmee? https://www.deorkaan.nl/oostzaan-bouwt-90-woningen-in-de-planning/

    • E. Renkema

     Heb even een willekeurige prestatieafspraak Gemeente met WOV en HVO van 2019/2023 nagekeken waarin staat:
     “Vorig jaar heeft de gemeente haar zorgen uitgesproken over de (on)mogelijkheden om
     voldoende sociale woningen bij te bouwen in Oostzaan. Op basis van de huidige plannen
     voor sociale nieuwbouw op nieuwe locaties en toevoegingen in nieuwbouw op inbreilocaties
     kan de WOV in de komende jaren ongeveer 90 sociale huurwoningen toevoegen.
     Zal maar niet naar eerdere prestatieafspraken kijken want het zijn en blijven toch maar sprookjes.

   • Henk van Arkel

    ik zal de info + kaarten meenemen waarop die ruimte te zien is, evenals de reactie van de provincie op een door mij gestelde vraag, waarbij zij aangeven waar de gemeente zelf aan zet is – namelijk het stedelijk gebied wat binnen de Rode Contour valt- en waar de provincie mede over gaat namelijk het landelijke gebied wat buiten de Rode Contour valt.

    Het is belangrijk om als burger niet zomaar iets aan te nemen maar vooral ook zelf na te gaan of iets klopt. Tot welke partij je ook behoort en of je tot de Oostzaners gerekend wordt of niet.

   • Louis Dirksen

    Er komt zo iets in je brievenbus. Wellicht valt de inhoud ook in die Rode contouren.

    Het wordt een leuke avond, zie je woensdag.

 • Louis Dirksen

  En het bovenstaande klemt des te meer nu de zich noemende volkspartij VVD zovele hardwerkende woningzoekende Nederlanders nog langer in de wachtkamer zet met haar ongefundeerde en schaamteloze bewering dat minister de Jonge met zijn huisvestingsplan achterstandswijken wil gaan uitrollen over de Nederlandse dorpen en steden. Achterstandswijken, gevuld met onderwijzers, politie-agenten en verplegend personeel. Je moet maar durven. Guttegut, wat vallen die neoliberalen ineens door de mand. Krakend …….

  Ik ben geen vriend van de Jonge en helemaal niet van zijn partij maar dit schaamteloze staaltje humorloze VVD kritiek is echt héél jaren zeventig….

 • Jan Dirk Schouten

  Het college denkt met betrekking tot het Twiske, de festivals en het komende bungelowpark voor toeristen, wel de ruimte te weten om dit te faciliteren. Het heet dan dat het nodig is voor de financiën. En als je enerzijds stelt geen woningen voor toeristen, doch wel chalets accepteert op een minicamping (veelal de opmaat voor een groot commercieel toeristenpark), dan spreek je jezelf toch wel tegen. En je ziet dat zelfs de goedkoopste woningen in Oostzaan al snel een WOZ waarde krijgen, (dankzij de gemeente!), die zorgt dat starters, Oostzaanse jongeren, die op eigen benen willen staan, dit niet kunnen.
  ;
  Je kan een mooi lijstje hebben, van wat er gebouwd is, maar bijv Roemersloot is m.i. geen starterslocatie. En als je al alle plekken in Oostzaan de revue hebt laten passeren, wat kan dan een provincie? Wellicht goed dat de PvdA heel concreet aangeeft welke plekken er in Oostzaan zijn om te bouwen, want ook hier geldt: vol is vol. En dan kunnen ook de eigen burgers hier duidelijk aangeven wat zij denken. De bestemmingsplannen zijn ook duidelijk en ik raad ieder aan voornemens tot wijziging kritisch te volgen, zienswijzen in te dienen en bezwaren te maken, als men het met de plannen niet eens is.

 • Dirk Marinus Sr

  Jan Schaefer, voormalig PVDA-wethouder in Amsterdam hanteerde een
  succesvolle aanpak met de slogan ” In gelul kan je niet wonen.”

 • Jon Kwaak

  Veel praten en niks doen alleen maar problemen veroorzaken en na 15 maart weer een selectief geheugen hebben. Er zijn nog wel mogelijkheden alleen dat wil het college(VVD en PVDA) niet. Ik heb meerdere keren ingesproken bij de provincie en ook daar blijft het bij praten, onderzoeken en vooral niks doen.

  Het wordt tijd om gewoon te doen en niks aantrekken van wat de provincie en/of gemeente zeggen, wij kiezen en hun moeten gaan denken in oplossingen en niet in “Kan niet” “Mag niet” of “Ik vind het niet mooi dus niet”, maar wat willen de mensen.

  Weg met de projectontwikkelaars dat scheelt al gauw een ton in prijs, gemeente grond verkopen aan mensen met een eigen bouwplan voor een minimale prijs en een maximale oppervlakte van 200 m2(niet groter door gebrek aan grond)

  • Louis Dirksen

   Deze mening voldoet helemaal aan de drie definities uit “regentesk besturen voor dummies”:

   We kunnen het wel maar we willen het niet
   We willen het wel maar we kunnen het niet (gelukkig….)
   We willen het niet en we kunnen het niet (hoera….)

   Wat gaat het worden de 22e?: We willen het wel en we kunnen het ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *