Padlaan 44-44A, Krommenie (23 ‘nieuwe’ monumenten #21)

Sinds 19 februari is Zaanstad 23 gemeentelijke monumenten rijker: arbeiderswoningen, houten huizen, een kerk, een Vermaning, een begraafplaats, kantoorvilla’s, fabrieken, scholen, een pastorie, een boerderij en een voormalige burgemeesterswoning.

De Orkaan fietst ze in deze weken allemaal langs, zet ze op de foto en op de kaart en plaatst de gemeentelijke toelichting erbij over het hoe en waarom van de monumentale status. En we vullen het aan voor zover dat mogelijk is.

Padlaan 44-44A, Krommenie

Het pand heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van individualistische woningbouw langs een van de paden in Krommenie. En als herkenbaar vroeg 20ste eeuws bakstenen pand met fantasietop met elementen van de neo-Renaissancestijl.

Het pand heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de bewoningsgeschiedenis van de Zaanstreek. De woningfunctie voor personeel van de tegenovergelegen Linoleumfabriek en de voormalige caféfunctie maken deel uit van de bewogen industriële geschiedenis van de Padlaan.

Het pand is herkenbaar in hoofdvorm. De gemetselde gevels, houten aanbouw en houten dakconstructie evenals diverse interieuronderdelen zijn nog gaaf.

Vanaf de Nauernasche Vaart gerekend is dit het zesde blokje van de 14 woningen die recent de status gemeentelijk monument kregen. Bekijk hier huisnummers 70, 72 en 74, hier 62-64, hier nr 60, hier 54-56 en hier 48-50.

Hieronder het pand in 1999 (foto Gemeentearchief Zaanstad), het pand links van het nieuwe monument is inmiddels gesloopt.

Bekijk hier de hele lijst of zoek ze hieronder op de kaart.

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *