Padlaan 60, Krommenie (23 ‘nieuwe’ monumenten #18)

Sinds 19 februari is Zaanstad 23 gemeentelijke monumenten rijker: arbeiderswoningen, houten huizen, een kerk, een Vermaning, een begraafplaats, kantoorvilla’s, fabrieken, scholen, een pastorie, een boerderij en een voormalige burgemeesterswoning.

De Orkaan fietst ze in deze weken allemaal langs, zet ze op de foto en op de kaart en plaatst de gemeentelijke toelichting erbij over het hoe en waarom van de monumentale status. En we vullen het aan voor zover dat mogelijk is.

Padlaan 60, Krommenie

De groen geschilderde houten gevels in combinatie met het witte houtwerk zijn typerend voor de traditionele, decoratieve Zaanse woningbouw. Een dergelijke gebroken kap met sierlijk houtwerk kwam vanaf de tweede helft van de 19e eeuw veel voor in de Zaanstreek.

De vrijstaande woningbouw is typerend voor Krommenie waar van oudsher langs de paden vooral kleinschalige, individualistische bebouwing voorkwam van één bouwlaag onder een kap. De gedecoreerde houten woning was een veel voorkomend type maar is inmiddels zeldzamer aan het worden.

Het pand heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de bewoningsgeschiedenis van de Zaanstreek. De woningfunctie voor personeel van de tegenovergelegen Linoleumfabriek, maakt het deel uit van de bewogen industriële geschiedenis van de Padlaan. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van de bebouwing aan de Padlaan dat behoorde tot de linoleumfabriek.

Vanaf de Nauernasche Vaart gerekend is dit het derde blokje van de 14 woningen die recent de status gemeentelijk monument kregen. Bekijk hier huisnummers 70, 72 en 74 en hier 62-64.

Bekijk hier de hele lijst of zoek ze hieronder op de kaart.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *