Padlaan 54-56, Krommenie (23 ‘nieuwe’ monumenten #19)

Sinds 19 februari is Zaanstad 23 gemeentelijke monumenten rijker: arbeiderswoningen, houten huizen, een kerk, een Vermaning, een begraafplaats, kantoorvilla’s, fabrieken, scholen, een pastorie, een boerderij en een voormalige burgemeesterswoning.

De Orkaan fietst ze in deze weken allemaal langs, zet ze op de foto en op de kaart en plaatst de gemeentelijke toelichting erbij over het hoe en waarom van de monumentale status. En we vullen het aan voor zover dat mogelijk is.

Padlaan 54 en 56,Krommenie

“Het pand heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van individualistische woningbouw langs een van de paden in Krommenie. En als herkenbaar vroeg 20ste-eeuws bakstenen pand met neorenaissance kenmerken.

Het pand heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de bewoningsgeschiedenis van de Zaanstreek. De woningfunctie voor personeel van de tegenovergelegen Linoleumfabriek en de voormalige kantoorfunctie maken deel uit van de bewogen industriële geschiedenis van de Padlaan.

Het pand heeft ensemblewaarde met de overige panden aan de Padlaan die tot de linoleumfabriek behoorden.

Vanaf de Nauernasche Vaart gerekend is dit het vierde blokje van de 14 woningen die recent de status gemeentelijk monument kregen. Bekijk hier huisnummers 70, 72 en 74, hier 62-64 en hier nr 60.

Bekijk hier de hele lijst of zoek ze hieronder op de kaart.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *