Pand Drukkerij Huig gekraakt

Op 14 augustus is het pand van Drukkerij Huig aan de Klaas Kansstraat 2 in Zaandam gekraakt.

De Zaanse kraakbeweging zegt in een persbericht dat het het pand al minstens tien jaar leeg staat en aan het verloederen is.

Volgens de krakers is de eigenaar van het pand De Driestreng BV uit Hilversum die het pand in 2006 hebben gekocht en eind 2014 een vergunning kregen om het te slopen en casco winkelruimte te bouwen. Tot op heden is hier nog geen sprake van en staat het pand er nog steeds verloren bij.

De krakers schrijven:

Wij vinden het onrechtmatig dat er nog steeds veel leegstand is in Zaandam, terwijl de woningnood toeneemt. Om in aanmerking te komen voor een ‘betaalbare’ huurwoning moet je ondertussen 8 jaar wachten. Met het huidig woningbeleid brokkelt de sociale huur sector steeds meer af, dit moet wijken voor vrije huur sector- of koopwoningen.

Jongeren met een laag inkomen worden hierdoor geforceerd een anti-kraak of flexibel huurcontract te tekenen. De prijs voor een anti-kraakwoning is vrijwel hetzelfde als voor een sociale huurwoning, alleen worden alle woonrechten van de bewoner ontnomen. Ook je huurbescherming bestaat niet meer en is je verblijfssituatie precair.

Het is volgens de krakers duidelijk dat met het gebouw wordt gespeculeerd. De krakers zien liever culturele activiteiten en woon/werk- ruimte in het pand. Dure appartementen zijn er al genoeg in de Zaanstreek vinden ze.

De krakers willen blijven tot de eigenaar concrete plannen heeft voor dit pand. Tevens is het hun plan het pand op te knappen, om de buurt ook weer iets terug te geven.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • John M

  Er wordt weinig in buitenwijken gekraakt! Liever gratis in centrum wonen! Valt op!

  • kraak

   Dit klopt niet… Er word gekraakt waar langdurige leegstand is, tevens investeren krakers veel tijd en moeite om voor hun ideaal op te komen.

   Vaak wonen krakers zonder voorzieningen en zijn ze veel bezig met panden opknappen, of ze nou in het centrum is voor hun alleen maar vervelend…

  • Theo

   Hoi John,

   Als je nog iets langdurig leeg weet te staan in de buitenwijken meldt dat dan even. Dan kunnen we dat misschien ook kraken.

 • Willemsen

  Waarom worden dergelijke panden (met wat dwang van de gemeente) niet geschikt gemaakt voor tijdelijke bewoning. Voorkomt gelijk ook dat krakers via het recht van de sterkste een pand voor zichzelf opeisen.

  • Riek Grunners

   Hoi Willemsen,
   Absoluut een goed idee als de gemeente hierin zou proberen wat meer verantwoordelijkheid te nemen! Helaas is tijdelijke bewoning (anti-kraak, flexcontract) geen goede oplossing voor de woningnood, maar slechts een pleister op een stinkende wond. Zie oa. https://vimeo.com/6180075

 • Wim de Boerer

  http://www.funda.nl/huur/

  Niet zeuren, iedereen betaald (te) veel.
  Anders bij de ouders blijven wonen op een zolderkamer, net zoals iedereen.
  Als krakers nou ook eens een fatsoenlijke huur zouden betalen was het nog discutabel.
  En heb nog nooit een kraker een pand zien opknappen, andermans spullen verspijkeren… ik ga de auto van mijn buurman toch ook niet van een ander kleurtje voorzien.

 • Rob

  @Wim:Als iedereen teveel betaalT is er iets grondig mis in deze samenleving. Wonen is een grondrecht. Een overheid die ook maar een knip voor de neus waard is, zorgt dusvoor betaalbare en goede woonruimte. In de antikraakwet, die een aantal jaren geleden is aangenomen, komt niet voor niets een clausule voor die de gemeente verplicht om iets aan de leegstand te doen. Vrijwel geen gemeente houdt zich op dit gebied aan de wet. Geen wonder dat jongeren dan het recht in eigen hand nemen!

  Als je jouw redenering volgt, moet iedereen tenminste tot zijn/haar 26e “op een zolderkamer blijven wonen”. Er is immers minstens 8 jaar wachttijd (vaak meer) en je kunt je pas inschrijven vanaf je 18e….. Dat kun je niet serieus menen. Onacceptabel.

  Jij beweert dat krakers de boel niet zouden opknappen. Ben je eigenlijk wel eens in een kraakpand wezen kijken?

  Enneh.. misschien zou jouw buurman best blij zijn als jij die roestbak van hem eens duchtig op zou knappen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *