Op 14 augustus is het pand van Drukkerij Huig aan de Klaas Kanstraat 2 in Zaandam gekraakt.

De Zaanse kraakbeweging zegt in een persbericht dat het het pand al minstens tien jaar leeg staat en aan het verloederen is.

Volgens de krakers is de eigenaar van het pand De Driestreng BV uit Hilversum die het pand in 2006 hebben gekocht en eind 2014 een vergunning kregen om het te slopen en casco winkelruimte te bouwen. Tot op heden is hier nog geen sprake van en staat het pand er nog steeds verloren bij.

De krakers schrijven:

Wij vinden het onrechtmatig dat er nog steeds veel leegstand is in Zaandam, terwijl de woningnood toeneemt. Om in aanmerking te komen voor een ‘betaalbare’ huurwoning moet je ondertussen 8 jaar wachten. Met het huidig woningbeleid brokkelt de sociale huur sector steeds meer af, dit moet wijken voor vrije huur sector- of koopwoningen.

Jongeren met een laag inkomen worden hierdoor geforceerd een anti-kraak of flexibel huurcontract te tekenen. De prijs voor een anti-kraakwoning is vrijwel hetzelfde als voor een sociale huurwoning, alleen worden alle woonrechten van de bewoner ontnomen. Ook je huurbescherming bestaat niet meer en is je verblijfssituatie precair.

Het is volgens de krakers duidelijk dat met het gebouw wordt gespeculeerd. De krakers zien liever culturele activiteiten en woon/werk- ruimte in het pand. Dure appartementen zijn er al genoeg in de Zaanstreek vinden ze.

De krakers willen blijven tot de eigenaar concrete plannen heeft voor dit pand. Tevens is het hun plan het pand op te knappen, om de buurt ook weer iets terug te geven.