Park Nauerna (op de vuilstort) gesloten (filmpje)

Afvalzorg heeft Park Nauerna op verzoek van de gemeente Zaanstad gesloten. Het park is gebouwd op een deel van de vuilstort, en zou geschikt moeten zijn voor recreatie.

Volgens de Belangengroep Nauerna gaat het om ‘uittredend water’ en ‘dagzomend vocht’. De bewoners die in de Belangengroep verenigd zijn, hebben al eerder hun zorgen over de veiligheid van het park op de vuilstort geuit.

Op advies van de GGD zou Zaanstad Afvalzorg verzocht hebben park Nauerna voor onbepaalde tijd te sluiten naar aanleiding van een onderzoek naar veilig recreëren (de tekst gaat verder onder het filmpje):

De Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) en Democratisch Zaanstad (DZ) hebben inmiddels vragen over de situatie gesteld. Ze willen weten waarom is het park per onmiddellijk dicht is, wat er gevonden is en hoe gevaarlijk de situatie is. Ook willen ze weten wat de GGD heeft geadviseerd.


Lees hier de reactie van Afvalzorg en bekijk het persbericht van de gemeente.


Bestemmingsplan

Op 15 augustus 2018 heeft de Raad van State het bestemmingsplan Omgeving Nauerna gedeeltelijk vernietigd. Er zou niet voldoende zijn aangetoond dat recreatie op Park Nauerna op een veilige manier mogelijk is. De vraag is of zonder ‘bovenafdichtingsconstructies’ de veiligheid gegarandeerd kan worden.

Volgens de RvS is dat dus niet duidelijk. Zaanstad heeft aangekondigd het bestemmingsplan niet op tijd te kunnen repareren. Extra onderzoeken die nodig zijn, kunnen niet op tijd worden afgerond.

De termijn van 26 weken na 15 augustus is inmiddels verstreken waardoor gemeente niet voldoet aan de opdracht van de Raad van State.

“Er bestaat een risico dat na het verstrijken van de termijn de indieners van een beroep (Belangengroep Nauerna en een drietal bewoners) bij de Raad van State een verzoek zullen indienen voor handhaving van de termijn onder het opleggen van een dwangsom.”

Het verzoek om de dwangsom heeft Zaanstad inmiddels binnen. En de termijn van twee weken is verlopen.

De foto’s boven zijn van De Orkaan, de foto’s hieronder komen van de Facebookpagina van het buurtschap Nauerna.

Deel dit artikel:

2 reacties op Park Nauerna (op de vuilstort) gesloten (filmpje)

 1. Gre Luttik schreef:

  Bijna vanaf het begin van de openstelling wandelde ik hier met de honden. 2 jaar gelden meldde ik bij het kantoor van Afvalzorg het vreemd gekleurde “ sap” dat uit de helling kwam. Mijn ene hond, gek op nattigheid denderde door het bovenste deel van de recreatieve berg. Dat veelal met een flinke laag water was bedekt. Ze zwom, badderde en dronk. Sedert september vorig jaar heeft deze hond een blaastumor. Blaastumor komt voor bij maar 2% van de hondenpopulatie. Natuurlijk zal “ blijken” dat er geen kankerverwekkende stoffen in die nattigheid zit. En dat waar ze door de gekleurde sap/drab liepen “ ook als niet gevaarlijk “ gekenmerkt zal worden. Maar 2% op honderdduizenden honden? Hoeveel van deze honden liepen op die afvalberg? Hoeveel hondenbezitters liepen daar nu juist met hun beesten? En hoeveel honden hebben nu problemen? Meld u dit even? Mijn hond gaat dood aan kanker, ondanks goede medicatie. Ik weet van een dame uit Wormer dat zij ook problemen ondervond en niet meer op de berg kwam. Er zijn er vast meer!

 2. Belangengroep Nauerna schreef:

  Beste mevrouw Luttik,

  Het lijkt me goed dat de gemeente Zaanstad op de hoogte wordt gebracht van uw verhaal. Mogen we u verzoeken om uw verhaal rechtstreeks bij de verantwoordelijke ambtenaar (die op het dossier Nauerna is gezet) in te dienen die ook contact onderhoud met de GGD?
  Dat kan door een mail te sturen naar nauerna@zaanstad.nl
  Tot slot, sterkte met uw hond.

  Met vriendelijke groet,
  Belangengroep Nauerna

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *