Parkeren beetje duurder en beetje goedkoper

Wie in Zaanstad op bezoek bij familie of vrienden komt, gaat minder – of in ieder geval slimmer – betalen. Wie komt winkelen of op een andere manier betaald moet parkeren, gaat meer betalen.

Wethouder Addy Verschuren (Bereikbaarheid en Mobiliteit) wil “meer ruimte geven aan ontwikkelingen in de stad.”

Het nieuwe parkeerbeleid richt zich op twee hoofddoelstellingen: het wegnemen van parkeerdruk en knelpunten en het bijdragen aan stedelijke vernieuwing.

De bezoekersvergunning per dag wordt vervangen door een parkeertarief per uur dat per minuut wordt afgerekend. Zo wordt alleen betaald voor de tijd dat daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt van een parkeerplaats. Het nieuwe tarief is € 0,25 per uur.

Er komt een verhoging van de tarieven met € 0,17 per uur voor betaald parkeren (in het centrum is het nu € 2,50) en voor vergunningen voor bewoners/bedrijven met € 9,50 per jaar.

Ontvangers van mantelzorgers kunnen een vergunning op kenteken aanschaffen voor het adres waar de zorg verleend wordt. Het tarief is gelijk aan een bewonersvergunning, € 0,05 per uur met een maximum van 750 uur per jaar.

De Zuiddijk krijgt toch een blauwe zone. Invoering van een blauwe zone op de Zuiddijk waar de winkels liggen is afdoende om de parkeerdruk daar te reguleren en lang parkeren te voorkomen.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Bertus

  is dat verstandig Zaanstad? de 2,50 per uur is al aardig aan de prijs, vorige maand was ik zakelijk in Berlijn, tot mijn verbazing betaalde ik in in de binnenstad bij de parkeermeter 1 euro per uur, in een parkeergarage ongeveer het dubbele. Met alle respect, Berlijn staat wat mij betreft op een heel ander niveau.

  Het lijkt mij verstandiger dat de bezoeker van het centrum wordt beloond om te winkelen, dus reken de eerste drie uur een euro per uur en daarna pas 2,50 per uur. Daarmee geeft de gemeente de ondernemers ook een steuntje in de rug. Winkelend publiek komt gewoon graag met de auto, ga eens met zijn viertjes met de trein, dat is op vrijdag en zaterdag echt geen alternatief.

 • Jan

  In Amsterdam noord Winkelcentrum Buikslotermeer betaal je 1,30 voor drie uur, en zondags GRATIS.

  • Johanv

   Tja in Amsterdam Noord Buikerslotermeerplein zijn ze wakker geschrokken en zagen ze vanuit het raam van het Stadskantoor dat de parkeerplaatsen akelig leeg waren en de markt aan het uitsterven was ,vergelijkbaar met de leegte op de Burcht in Zaandam. Maar ook in Schalkwijk kan je goedkoop parkeren . (50 cent pu )Dus een goede reden om de Zaanse binnenstad te mijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *