Persbericht 1:1 geplaatst: Feestelijke heropening hofje Zuiderkerkstraat, Oud Koog

Zolang een deel van de redactie zich nog laaft aan bratwurst und bier, nemen wij de kans waar om de kantjes ervan af te lopen.

Dat doen we door kant en klare persberichten te kopieerden, te plakken en te plaatsen. Kind kan de was doen!

We gooien de voeten op het bureau, zakken achterover, openen ons heupflaconnetje hartversterker en steken een sigaartje op.

Persbericht 1:1

Feestelijke heropening hofje Zuiderkerkstraat, Oud Koog

De ‘Bewonerscommissie Zuiderkerkstraat 6 t/m 51’ in Koog aan de Zaan organiseert op zondag 10 september a.s. een feestelijke heropening.

Dankzij de recente grootschalige herinrichting van de straat werden riool, speeltuin, bestrating, beplanting en straatverlichting vernieuwd.

Het wooncomplex bestaat uit 30 voormalige arbeiderswoningen uit 1913-1914. Mooie gevelmakelaars sierden in het verleden de vijf topgevels van de woningen.

Het was bewoonster L. L. Jensen’s droom om deze terug te laten komen, maar ook om ouderwetse lantaarnpalen in het hofje te verkrijgen.

Na zes jaar is het haar gelukt dankzij de belangeloze, welwillende medewerking van architect Han van Leeuwen, Wil Nieland (Bouwmensen Zaanstad), Parteon en gemeente Zaanstad. Door deze ingegrepen heeft het hofje haar oude elan teruggekregen.

In 2013 werden de historische woningen onder auspiciën van Zaans Erfgoed voorgedragen aan de Monumentencommissie van gemeente Zaanstad met het doel een beschermde status te verkrijgen. Deze is nog niet toegekend.

Piet van Nugteren van Zaans Erfgoed; Marjorie Verhoek & wethouder Addy Verschuren van Gemeente Zaanstad, Erfgoed/Monumenten, zijn uitgenodigd en zullen naar verwachting de stand van zaken kunne toelichten. Parteon-medewerker Mohamed Mounir zal tijdens de heropening informatie over de toekomstplannen van het complex verstrekken.

Bij het 100 jaar bestaan van de woningen in 2014 werd er door de Historische Vereniging een film en een boekje gepresenteerd. Dit filmpje en een mini-foto expositie zullen voor bewoners en genodigden op 10 sep. te zien zijn in buurthuis ’t BrandtWeer, vanaf 13:00 uur.

De feestelijkheden op het hofje, met levende muziek vinden plaats vanaf 14:30 tot 19:00 uur. Buurtbewoners e.a. zijn welkom om gezellig een kijkje te komen nemen.

De foto boven komt uit het gemeentearchief en toont het hofje rond 1910.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *