Piet Bakker: Lockdown-bromsnor

Het is geen officiële lockdown volgens premier Rutte maar een ‘intelligente lockdown’.

En een frisse neus halen mag nog wel. Hij zei het zelf.

Die frisse neus is een eerste levensbehoefte. Het bezoek aan de bakker is al een uitje, de dagelijkse trip naar de supermarkt een hoogtepunt. En de frisse neus dus.

Ik weet niet welke relatie bestand is tegen tien weken tegenover elkaar aan de keukentafel zitten, maar de mijne niet. Om te voorkomen dat Nederland na het overwinnen van de coronacrisis niet alleen in een economische recessie terecht komt maar ook nog eens te maken krijgt met een echtscheidingsgolf, lijkt me die frisse neus meer dan noodzakelijk.

Maar zonder samen te scholen, niet groepsgewijs en op ruime afstand van elkaar. Waar kan dat beter dan op de Zaanse Schans, sinds vorige week de rustigste plek van de Zaanstreek. Toeristen houden daar 1,5 kilometer afstand van elkaar.

De fietstocht voert verder over de dijk van de Engewormer. Ter hoogte van het bruggetje bij het pad naar WSV in Wormer komen we bekenden tegen. We stoppen in de berm, knikken elkaar vriendelijk toe en wisselen op ruime afstand van elkaar corona-nieuws uit. Een vrouw op een e-bike fietst rakelings langs en roept ons luid toe: “ANDERHALVE METER AFSTAND!” Verbijsterend kijken we de vrijwillige lockdown-bromsnor na. Zou ze de hele dag door het dorp fietsen om mensen uit elkaar te jagen?

Koning Willem Alexander zei: “Nederland zou Nederland niet zijn als niet overal mensen spontaan in actie zouden komen.” Premier Rutte: “Let een beetje op elkaar.” Burgemeester Hamming: “kijk naar elkaar om”.

Zouden ze dit bedoeld hebben?

De lammetjes aan de overkant trokken zich trouwens van die anderhalve meter niks aan.

door Piet Bakker

lammetjes maart 2020

Foto Alexandra Blaes

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Herman Aartsen

    We moeten elkaar geen problemen die kunnen ontstaan bij het gedwongen thuis blijven niet aanpraten. Als elk zijn eigen ding in huis blijft doen is er niets aan de hand.Samen met mijn echtgenote heb ik van 1974 tot 2001 een kantoor aan huis gerund, waarbij wij 24 uur op elkaars lip zaten. Dus deze relatief korte periode van gedwongen huisarrest zullen we ookwel te boven komen.

  • Karin Singeling

    Mooi Piet. @Herman waar lees jij dat we huisarrest hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *