Op de plek waar eerder restaurant Diga zat – in hotel Zaanse Schans – is nu een ‘oudhollandsch’ pannenkoekenrestaurant gevestigd: Dutch Pancake Co. (est. 2024).

Volgens de website is de naam van Diga ergens in 2023 veranderd in Restaurant Trattoria Zaan (“Pasta la vista baby!”) terwijl het hotel Boutique Hotel Zaan is gaan heten (tot 2019 heette het Hotel Zaandijk met restaurant Mulino).

Eind april 2019 werd hotel Zaandijk door de burgemeester gesloten nadat er voor de tweede keer een aanslag was gepleegd. In mei 2021 ging het hotel onder een nieuwe eigenaar weer open.

Gezien de niet altijd lovende reviews (2,5 van de 5 punten gemiddeld bij Trip Advisor) was een formule-wijziging waarschijnlijk wel op z’n plaats.

Begin december 2023 ging het restaurant dicht om eind vorige week als pannenkoekenplek te herrijzen. De pannenkoeken worden op het bord aangeprezen in Volendamse klederdracht.

Hotel en restaurant zitten aan de Lagedijk 32-34 (hoek Guisweg). Voor Boutique Hotel Zaan, hotel Zaanse Schans en Hotel Zaandijk heette het D’ Vijf Broers en daarvoor Sans Pareille.

Door Piet Bakker. Foto’s: De Orkaan.