In de laatste vijf jaar is het aanbod van hotelkamers in de Zaanstreek meer dan verdubbeld. In 2020 zullen er voor het eerst meer dan 1000 hotelkamers beschikbaar zijn.

De recente groeispurt is het gevolg van de komst van Golden Zaan Hotel (21 kamers) en de uitbreiding van het Zaan Hotel van 93 naar 210 kamers. In de loop van dit jaar komen daar nog de 75 kamers van Hotel You aan de Westzijde in Zaandam bij.

Bij de 1000 kamers zal het zeker niet blijven. Op meer dan 10 plekken zijn nieuwe hotels gepland. Daarnaast zijn er nog twee ‘slapende’ vergunningen.

De groei werd gerealiseerd ondanks de sluiting van drie hotels:

 • Hotel De Witte Hoeck in Wormerveer werd in 2019 al gewaarschuwd omdat prostituees gebruik maakten van het hotel voor hun bedrijf. In januari 2020 sloot burgemeester het hotel vanwege nieuwe vertredingen.
 • Het Zaanse Hostel aan de Westzijde in Zaandam werd in april 2019 definitief gesloten door de gemeente, twee jaar daarvoor was er een tijdelijke sluiting vanwege het ontbreken van vergunningen.
 • Hotel Zaandijk werd in april 2019 gesloten nadat er voor de tweede maal een aanslag op het hotel was gepleegd. Voor er een goedgekeurd veiligheidsplan is mag het hotel niet open. De eigenaar heeft aangekondigd wel weer open te willen en dan bovendien te willen uitbreiden.

Wat komt er nog bij in de Zaanstreek? Nrs 1 t/m 5 zijn vrij zeker, de rest bestaat vooral op papier.

 1. Hotel You (foto boven) in het voormalige Typhoon-gebouw zou in 2019 al opengaan, maar dat is vertraagd. De bouw vordert gestaag.
 2. In de Verkadefabriek komt ook een hotel, plus opties voor ‘longstay’ appartementen. Ook daar wordt flink gewerkt.
 3. Hotel Noordveld in Wormerveer, 32 kamers, vooral voor langdurige verhuur aan expats, en mogelijk ook voor ‘reguliere’ verhuur. Vergunningen zijn verleend en er wordt gewerkt.
 4. In Assendelft, moet het pand Industrieweg 10L gedeeltelijk tot hotel verbouwd worden, ook hier is vergunning verleend.
 5. Op De Dam in Zaandam, op nr. 34 is een hotel met 12 kamers gepland. Het pand is leeggehaald en wordt nu tijdelijk bewoond.
 6. Vergunning verleend voor ‘logies’ aan Hogendijk 28 (hoek Czaar Peterstraat)
 7. Hotel Kalverhoek staat al minstens 5 jaar in de planning, maar of dat doorgaat is nog onzeker. De plannen voor een ander hotel in deze buurt: Hotel Wormerland, lijken van de baan te zijn.
 8. Voor het voormalige Use Products aan de Westzijde (tegenover het nieuwe Hotel Verkade) is een vergunning aangevraagd.
 9. Voor de verdieping boven Café het Pand aan de Zuiddijk is ook een vergunning aangevraagd.
 10. Op het Hembrugterrein zou op de Kogelfabriek (nu Het Hem) een hotel van 150 kamers komen.
 11. In totaal waren 280 kamers opgenomen in de plannen voor het Hembrugterrein, dus dat betekent dat er een tweede hotel zou kunnen komen, de plannen voor het terrein hebben een fikse vertraging opgelopen omdat de RvS ze heeft afgekeurd.

Ook zijn er nog twee ‘slapende vergunningen, voor Cubanita aan de Westzijde in Zaandam en voor een mini-hotel aan de Guisweg in Zaandijk. De vergunning voor een hotel tegenover station Zaandijk Zaanse Schans is ingetrokken.

hotels zaanstreek 2010 2020

zaanhotel feb 20202 orkaan