De laatste die erin trapte was het NHD waar eind januari te lezen was dat You Hotel in het oude Typhoon-gebouw ‘rond Pasen’ open zou gaan ‘na vijf jaar bouwen’ volgens adviseur Jan van Run. Wijzelf stonken er ook regelmatig in. Vanaf 2017 schreven we bijna elk jaar over het hotel dat ‘binnenkort’ open zou gaan.

Niks ervan dus. Niet in 2019 open, en dus niet ‘rond Pasen 2023’. Het schiet niet op. En daarbij is de eigenaar ook nog in juridische procedures verwikkeld met de buren en de gemeente.

Volgens adviseur Jan van Run die De Orkaan aan de telefoon had, is de nieuwe openingsdatum nu echt ‘binnenkort’: “eind mei of begin juni” (2023 hopen we). Problemen met de buren (zie onder) zijn uit de wereld: “ze komen regelmatig op bezoek”.

Behalve vertraging was er onduidelijkheid. Zo werd er twee keer een vergunning verleend: in 2017 en 2018 (de indeling van de kamers en de lift werd anders). Het aantal kamers zou 61 of 75 zijn. Het pand werd door de Telegraaf Mediagroep in april 2017 verkocht, de vraagprijs was destijds € 850.000. Parkeren moet in de Zeemansstraat en de omgeving.

Ontwikkelaar New Helmer Exploitatie (NHE) zat eerst in de Amsterdamse Jan Willem Brouwersstraat 14 (nu: Hostel Annemarie). Het nieuwe vestigingsadres van NHE is Westzijde 23 (het adres van You Hotel – of Hotel You).

Rechter

Vanaf 2021 treffen NHE en de Vereniging van Eigenaren van het appartement naast het gebouw in de Zeemansstraat (de voormalige Typhoon-drukkerij) elkaar regelmatig voor de rechter. Het gaat over parkeerplaatsen tussen de beide gebouwen en de toegang (‘erfdienstbaarheid’) tot het parkeerterrein daarachter.

Die zaak verloor NHE bij de kantonrechter. Ze moest de toegang tot de parkeerplaatsen beschikbaar maken. Daarop probeerde New Helmer via een kort geding (januari 2022) haar gelijk te halen. Het beroep tegen de uitspraak van de kantonrechter (een bodemprocedure) ging ze namelijk te lang duren. Volgens NHE gaat de zaak in feite over “dat de VvE een parkeerprobleem heeft en dat probeert af te schuiven op NHE.” De rechter ging daar niet in mee en weigerde in het voordeel van NHE te beslissen, ook omdat de inschatting was dat NHE in de bodemprocedure weinig kans zou maken.

Eerder had NHE al bezwaar aangetekend tegen de vergunning van de gemeente waarbij er volgens hen te weinig parkeerplaatsen voor hen waren.

De tijdlijn: