Plek “eerste” Coentunnelfoto gevonden! Oostzaan!

Het Gemeentearchief Zaanstad doet mee aan de verkiezing ‘Stuk van het jaar’ met een foto van het ‘begin’ van de Coentunnel.

Jarenlang was er discussie tussen de gemeentes Zaandam en Amsterdam over de plaats van de tunnel en en over welke tunnel prioriteit had: de Coentunnel of de IJtunnel. De Coentunnel werd in 1966 geopend.

Symbool voor de moeizame aanleg is een foto, gemaakt halverwege de jaren ’50, van een bordje met de naam ‘Coentunnel’.

Maar wie maakte de foto? En vanaf welke plek? Dat eerste weten we nog steeds niet, het laatst is nu wel bekend.

archiefzaanstad-stukvhjaar-2016

Op de dia, met het bordje ‘Coentunnel’ in het weiland, was de plek te zien waar de medewerkers van het archief dachten dat later de Coentunnelweg zou komen.

Dankzij scherp speurwerk van één van de collega’s van het archief, is aan de hand van oude foto’s de locatie van het bordje gereconstrueerd. De foto is zo goed als zeker genomen op een zijpad van de huidige Zijkanaal H-weg (waar al die woonboten liggen). En daarmee dus nét op Oostzaans grondgebied! (Gelukkig werkt Gemeentearchief Zaanstad ook voor Oostzaan).

Het weiland op de voorgrond is de Noorder-IJpolder, die in de jaren ’70 is afgegraven voor zandwinning in verband met de aanleg van de Ringweg A10. Dit is dus nu de Noorder IJ-plas. Over de Achtersluispolder kijk je richting de fabriek De Vrede. De huidige Coentunnel ligt meer naar rechts.

locatie-bordje-coentunnel

Wie meer informatie over de fotograaf heeft, kan zich melden bij het Gemeentearchief Zaanstad.

Vindt u ook dat deze foto archiefstuk van het jaar moet worden? Vanaf 1 oktober kunt u op de website www.stukvanhetjaar.nl uw stem uit brengen. Stemmen kan de hele maand oktober, de Maand van de Geschiedenis.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *