Tijdens de ingelaste raadsvergadering die vanavond wordt gehouden, zullen de oppositiepartijen POV en DZ een motie van wantrouwen indienen tegen burgemeester Faber.

De burgemeester heeft volgens de partijen veel te laat ingegrepen bij de onrust in Poelenburg.

De politie heeft intussen het toezicht verscherpt, en zijn camera’s in het gebied geplaatst en er zijn zo’n 10 mensen gearresteerd, waaronder een Turkse journalist, vlogger Ismail Ilgun en de jongen die een fietser mishandelde. Alleen Ilgun zit nog vast.

Vanavond is een extra raadsvergadering over dit onderwerp. Om 19:00 is een inspraakronde waarvoor zich drie mensen hebben aangemeld. Sadegül Günes – voorzitter Plato (belangenbehartiger van Turkse Nederlanders in Zaanstad), Recai Varli (op persoonlijke titel) en Murat Şekercan (namens DIDF). Aanmelden kan nog via raadsgriffie@zaanstad.nl.

Om 19.30 begint de extra raadsvergadering die naar schatting om 21.15 uur zal eindigen. De vergadering is live te volgen via zaanstad.raadsinformatie.nl/live.

POV en DZ zijn de partijen die zich het regelmatig laten horen over Poelenburg.

Op zijn Facebook-pagina deelt oud-fractievoorzitter Aart Molenaar berichten over de arrestatie van Ismail Ilgun, de Jannen die in 1970 de Dam ‘schoon veegden‘ en hoe een politieauto in Zaandam “in de fik wordt gestoken“.

aart-houten

Het blijkt te gaan om een hoax, een filmpje uit Houten van 7 augustus 2015 (!). Toen werd filmpje 4000 keer bekeken. Ruim een jaar later werd het nog eens online gezet, nu met de kop dat het door jongeren in Zaandam zou zijn gedaan. Zo’n lekker filmpje kan je niet laten liggen. Resultaat: het is ruim 17.000 bekeken en dus ook gedeeld door de voormalige DZ-fractieleider.

Maar ook de VVD laat van zich horen.

GroenLinks werd geïnterviewd.

De SP:

De stilte van de collegepartijen (en het gebrek aan steun van oppositie-partijen) maakt het aannemen van de motie niet erg waarschijnlijk. Cruciaal is de rol van de VVD. Zij zijn kritisch, maar ook kritisch genoeg om de burgemeester (en daarmee de coalitie) te laten vallen?

Een motie van wantrouwen tegen een burgemeester staat niet de gemeentewet. Het kan wel het hele college betreffen. In dat geval springt de coalitie als de motie wordt aangenomen. Als de raad haar vertrouwen opzegt in Faber is het gebeurd.