POV & DZ: motie van wantrouwen tegen burgemeester Faber

Tijdens de ingelaste raadsvergadering die vanavond wordt gehouden, zullen de oppositiepartijen POV en DZ een motie van wantrouwen indienen tegen burgemeester Faber.

De burgemeester heeft volgens de partijen veel te laat ingegrepen bij de onrust in Poelenburg.

De politie heeft intussen het toezicht verscherpt, en zijn camera’s in het gebied geplaatst en er zijn zo’n 10 mensen gearresteerd, waaronder een Turkse journalist, vlogger Ismail Ilgun en de jongen die een fietser mishandelde. Alleen Ilgun zit nog vast.

Vanavond is een extra raadsvergadering over dit onderwerp. Om 19:00 is een inspraakronde waarvoor zich drie mensen hebben aangemeld. Sadegül Günes – voorzitter Plato (belangenbehartiger van Turkse Nederlanders in Zaanstad), Recai Varli (op persoonlijke titel) en Murat Şekercan (namens DIDF). Aanmelden kan nog via raadsgriffie@zaanstad.nl.

Om 19.30 begint de extra raadsvergadering die naar schatting om 21.15 uur zal eindigen. De vergadering is live te volgen via zaanstad.raadsinformatie.nl/live.

POV en DZ zijn de partijen die zich het regelmatig laten horen over Poelenburg.

Op zijn Facebook-pagina deelt oud-fractievoorzitter Aart Molenaar berichten over de arrestatie van Ismail Ilgun, de Jannen die in 1970 de Dam ‘schoon veegden‘ en hoe een politieauto in Zaandam “in de fik wordt gestoken“.

aart-houten

Het blijkt te gaan om een hoax, een filmpje uit Houten van 7 augustus 2015 (!). Toen werd filmpje 4000 keer bekeken. Ruim een jaar later werd het nog eens online gezet, nu met de kop dat het door jongeren in Zaandam zou zijn gedaan. Zo’n lekker filmpje kan je niet laten liggen. Resultaat: het is ruim 17.000 bekeken en dus ook gedeeld door de voormalige DZ-fractieleider.

Maar ook de VVD laat van zich horen.

GroenLinks werd geïnterviewd.

De SP:

De stilte van de collegepartijen (en het gebrek aan steun van oppositie-partijen) maakt het aannemen van de motie niet erg waarschijnlijk. Cruciaal is de rol van de VVD. Zij zijn kritisch, maar ook kritisch genoeg om de burgemeester (en daarmee de coalitie) te laten vallen?

Een motie van wantrouwen tegen een burgemeester staat niet de gemeentewet. Het kan wel het hele college betreffen. In dat geval springt de coalitie als de motie wordt aangenomen. Als de raad haar vertrouwen opzegt in Faber is het gebeurd.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • De SP, POV en DZ zijn de enige partijen die dit raadsdebat van vanavond hebben aangevraagd om de situatie in Poelenburg en het recente optreden van de burgemeester te bespreken. Andere partijen wilden dat kennelijk niet.
  Burgemeester Geke Faber was al jaren onzichtbaar in Poelenburg en kwam nu pas bij het recente tumult eindelijk zichtbaar de wijk in, maar alleen onder politiebegeleiding. Ook D66-wijkwethouder Dick Emmer is onzichtbaar. En nooit gaf de burgemeester na de bedreiging van raadslid Juliëtte Rot: ‘van onze volksvertegenwoordigers blijf je af!’
  Niettemin zullen wij een motie van wantrouwen tegen de burgemeester waarschijnlijk niet steunen, omdat ze toch al op 1 december vertrekt. Dus dan wordt het symboolpolitiek. Ook willen we kijken hoe we de situatie in Poelenburg kunnen verbeteren, want daar heeft de wijk nu meer aan.
  http://www.zaanstreek.sp.nl
  Daarom gaat de SP in de raadsvergadering vanavond voorstellen de bezuinigingen op jongerenwerk en straathoekwerk terug te draaien. En gaan we ervoor pleiten dat er weer een jongerencentrum en een goede wijkagent komen. Zodat ontsporende jongeren eerder worden opgemerkt en begeleid. Maar vooral dat alle jongeren, niet alleen de ‘ettertjes’, kansen krijgen! Want voor jongeren is er in Poelenburg weinig te doen.
  We gaan er vanuit dat de raad en college dit steunen en dat er in de begroting binnenkort geld voor wordt vrijgemaakt. Dan komt er toch iets goeds uit dit alles.
  Verder verdient Poelenburg, één van de armste wijken van Nederland, gewoon kansen. Dus moet er voor de langere termijn iets gebeuren aan de sociaal-economische situatie en aan de gettovorming. Laat Poelenburg niet in de steek!

 • Berry van Adrichem

  Een week of 2 geleden las ik in een redactioneel stuk de uitspraken van mevrouw Faber dat de gemeente Zaanstad het goed doet en op vele terreinen een voorbeeld is voor andere gemeenten. Vroeg mij toen al af uit welk ei mevrouw Faber was gekropen. Dankzij mevrouw Rot die na alle overlast en treiterij haar nek heeft uitgestoken blijkt dat mevrouw Faber jarenlang heeft zitten slapen en de klachten van bewoners niet serieus nam. Dat werd afgelopen maandagavond bij Jeroen Pauw ook weer duidelijk want naast het instellen van ‘cameratoezicht’ had zij niets zinnigs te melden. Dit in tegenstelling tot de agenten die tekst en uitleg gaven. Wat mij betreft slaapt mevrouw Faber nog even door totdat ze officieel vertrekt, dat is namelijk niet nieuw. Ze kan ook de eer aan zichzelf houden en de raad niet onnodig is verlegenheid brengen. Zelf het besluit nemen om op te stappen is namelijk ook een optie.

 • Boon

  Gewoon mosterd na de maaltijd, de burgemeester heeft al aangekondigd te vertrekken dus veel kabaal voor de buhne maar zoals gewoonlijk bij de oppositie weinig effectief.Leer nu eerst eens de krachten te bundelen en voorstellen te doen waar ook leden van de collegepartijen wel oor naar hebben om dingen te veranderen. Moties van wantrouwen bij een vertrekkende burgemeester zijn dat niet maar kosten geld voor een intrim en een bonus voor mevr.Faber.

 • boes

  Leerzaam.

  Dus er is een partij voor ouderen en veiligheid?

  Nuttig hoor.

  Maar serieus: Dit gaat nergens over. Omdat het plots in de media komt en escaleert via internet wordt het enorm op de spits gedreven en mijns inziens enorm overdreven.

  Nederland is geen democratie meer maar een mediacratie. En Nederland is, als ik vele reacties moet geloven, rijp om een 100% totalitaire politiestaat te worden.

  Veiligheid voor Ouderen voor alles niet waar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *