De POV beleefde gisteravond haar ‘finest hour’ in de gemeenteraad. De partij had de zaal verlaten toen er over een advertentie van de partij gepraat werd waarin gesuggereerd werd gewekt dat er  terroristen en oorlogsmisdadigers onder de vluchtelingen zouden zitten.

Een succesvolle actie: nooit werd er zo veel over de partij gesproken. Fracties vlogen elkaar in de haren, ROSA en PvdA stonden recht tegenover SP en GroenLinks, Patrick Zoomermeijer (onder) riep “Fuck that” om zijn betoog kracht bij te zetten (burgemeester Faber liet het passeren), Aart Molenaar (DZ) werd door de burgemeester tot de orde geroepen toen hij zich onaangekondigd in het debat mengde. Dagblad Zaanstreek opende met de affaire (en wij schrijven er nu ook weer een stukje over…).

zoomermeijer

Kortom, een volledig geslaagde provocatie.

Onzaans
Opruiend, onzaans, laf, beledigend, verdraaien van feiten, haatzaaien… geen gebrek aan negatieve kwalificaties over de advertentie die de POV in het Zaans Stadsblad plaatste over het vluchtelingenbeleid in Zaanstad. ROSA, D66, CU, CDA, PvdA, ZIP en ZOG (niet GroenLinks en SP) wilden via een motie de advertentie afkeuren van de POV.

De POV wilde niet meepraten over de motie en verliet de zaal. In de coulissen begon POV-fractievoorzitter Harrie van der Laan vervolgens driftig mee te twitteren, kennelijk wilde hij toch wel een beetje discussiëren. Maar niet in de raad want die zou door de motie aan te nemen de “vrijheid van meningsuiting” beperken.

Tussen haakjes: ook GroenLinks en SP wilden niet voor de motie stemmen, zij waren het niet met advertentie eens, maar vonden het geen taak van de raad om hier een oordeel over te geven.

DZ schiet te hulp
Harrie van der Laan werd in de raad te hulp geschoten door zijn vriend Eric Sellmeijer van DZ. POV was tot die advertentie gekomen omdat er een asielzoeker uit Zaandam verdacht was van terroristische sympathieën. DZ zou de zaal verlaten bij een stemming.

Ruud Pauw (onder) wist overigens te melden dat deze asielzoeker weer was vrijgelaten, hij was alleen verward. Toch een beetje brekend nieuws. UPDATE: Pauw zat ernaast, de 18-jarige asielzoeker zit nog steeds in bewaring.

ruud pauw

De POV probeerde nog meer olie op het vuur te gooien door op Twitter te suggereren dat VVD’er Gerard Hartog wegens de motie uit de fractie zou stappen. Onzin, volgens fractievoorzitter Gerard Ram, Hartog ging gewoon verhuizen.

Op Twitter was het nog lang onrustig: