Raadslid van de Week: Annemarie ‘Undercover’ van Nieuwamerongen (video)

VVD-raadslid Annemarie ‘Undercover’ van Nieuwamerongen mag zich deze week met de felbegeerde titel Raadslid van de Week tooien.

In de aanloop naar de raadsverkiezingen is het goed om zo en dan een raadslid in het zonnetje te zetten, voor het voetlicht te brengen of in de schijnwerpers te plaatsen.

Ze verrichten hun goede werken vaak in stilte en oogsten daarvoor weinig lof; hoon op sociale media is hun deel, in de familiekring worden ze met argwaan tegemoet getreden. Ten onrechte. Zo af en toe verlaat iemand z’n comfortzone, springt over zijn eigen schaduw of denkt buiten de box. Dat verdient een onderscheiding.

Undercover!

Als het gedicht van Brecht (zie onder) op één raadslid van toepassing is, is dat wel op Annemarie van Nieuwamerongen-Oosterkamp. Zelfs De Orkaan schreef nauwelijks over Annemarie (en in alle bescheidenheid – als je niet in De Orkaan staat, besta je niet).

We noemden haar in maart 2014 toen ze als dames-duo met Rina Schenk de mannen Harm Jan Egberts en Armagan Babaoglu via voorkeursstemmen uit de raad duwden. (Omdat Dennis Straat wethouder werd en Gerard Hartog verhuisde, kwam het toch nog goed voor de mannen.)

Toen had de stille kracht van Annemarie ons al duidelijk moeten worden. Maar ook wij waren ziende blind. Vorig jaar kwam ze even langs toen ze een mager zesje kreeg in ons Twitter-rapport. Nu zou ze al een dikke acht krijgen, maar wij bleven horende doof.

In september dook ze even droedelend op, maar… op 1 november stapte ze definitief uit de coulissen toen ze het VVV-punt op het Stadhuisplein (figuurlijk) sloopte. Ze was undercover gegaan als toerist en concludeerde: “je moet 10 minuten wachten voordat je geholpen wordt en je krijgt informatie die niet klopt.”

Het was niet de enige undercover-operatie van het wakkere VVD-raadslid. De toeristen-rol ligt haar wel, ze deed zich voor als onnozele AirBnB-huurster (“ik ben een beetje blond”) en informeerde of ze toeristenbelasting moest betalen, “nee” zei bijna iedereen, één verhuurder: “de gemeente is toch te dom om ons te controleren”. Annemarie “dat zeg je tegen de verkeerde!”. Bekijk hieronder het hele fragment:

Wij zijn niet alleen trots op Annemarie (van dat soort raadsleden willen wij er wel meer), wij zijn eigenlijk ook een beetje jaloers. Dit hadden we natuurlijk zelf moeten doen… Annemarie staat opnieuw op de VVD-lijst voor de komende verkiezingen (met 7 lijstduwers en minstens één wethouder is vrijwel iedereen verkiesbaar). Maar als ze onverhoopt buiten de boot zou vallen, kan ze altijd nog bij ons terecht.

Brecht

Ook voor undercover Annemarie (Bertolt Brecht, Dreigroschenoper)

Denn die einen sind im Dunkeln
und die andern sind im Licht
und man siehet die im Lichte
die im Dunkeln sieht man nicht.

Hier alle Raadsleden van de Week.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *